JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Erna må velge side», skriver Kjell Werner

Statsminister Erna Solberg kommer til å stå overfor et vanskelig valg dersom det blir borgerlig flertall også i 2021.

Statsminister Erna Solberg kommer til å stå overfor et vanskelig valg dersom det blir borgerlig flertall også i 2021.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Den borgerlige splittelsen stikker dypt.

kjell.werner@anb.no

Ytterpunktene er som hund og katt. Derfor er det høyst tvilsomt at Erna Solberg ved valget i 2021 vil klare å bygge bro mellom motsetningene. Hun må velge mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre. Den borgerlige enigheten begrenser seg til å peke på Erna Solberg som statsminister.

Fremskrittspartiets exit fra regjeringen Solberg har skapt en ny situasjon. Vi fikk en mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre. Frp gikk i opposisjon, men er likevel blitt et tilnærmet støtteparti for Solbergs regjering. Frafalne velgere strømmer ifølge målingene tilbake til Frp. Også KrF og Venstre har løftet seg, mens Høyre har blitt straffet. Samlet har imidlertid de borgerlige partiene styrket seg. For Erna Solberg er det en fattig trøst at hun personlig er populær.

Følg oss på Facebook

Det har kommet signaler de siste dagene som gjør det interessant å heve blikket mot valget i 2021. Frp-leder Siv Jensen vil nemlig vende ryggen til KrF og Venstre. Hun viser til at da Frp bestemte seg for å søke regjeringsmakt var strategien å samarbeide med Høyre, og «om nødvendig» også med KrF og Venstre. Nå er Jensens tips at tillegget «om nødvendig» kommer til å falle bort når Fremskrittspartiets landsstyre skal vedta ny strategi. Siv Jensen har gitt opp KrF og Venstre. Den «gode gamle» Høyre/Frp-regjeringen er hennes ønske. Erna Solbergs drøm om bredt flertall er historie. Ett år ble nok for Frp.

Det innebærer at Erna Solberg, ved et eventuelt borgerlig flertall i ryggen også i 2021, må velge side. Men det kan hun ikke si før etter valget. Fram til valget må hun stå fast på at prosjektet er å gå til valg på dagens regjeringsalternativ. Og det er en situasjon som applauderes av toppene i KrF og Venstre. De har fått drømmen oppfylt, alternativet som KrF og Venstre gikk til valg på foran valget i 2017 – og som nesten ingen trodde på.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det hører med til historien at Frp-lederen lenge har vært klar på at Frp ikke støtter en regjering som partiet selv ikke er en del av. Og beskjeden har samtidig vært at det største partiet bør ha statsministeren. Om dette fortsatt gjelder, gjenstår å se. Siv Jensen gjør det imidlertid klart at Frp først vil søke etter Frp-gjennomslag i forhandlinger med regjeringen, men hun er også åpen for at partiet alternativt kan danne andre flertall i Stortinget i enkelte saker.

Statsminister Erna Solberg lever farlig dersom hun legger politikken til venstre, og dermed utfordrer Frp. Samtidig vet statsministeren at Frp bare i ytterste konsekvens vil sette inn Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister. Her ligger faktoren som begrenser Fremskrittspartiets makt som vippeparti.

Annonse
Annonse