JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakommisjonens rapport

Erna Solberg «spiller ned» kritikken til koronakommisjonen, mener Jonas Gahr Støre

Men de tre regjeringspartiene skamroser statsministeren.
Statsministeren kom med noen erkjennelser da hun redegjorde for koronakommisjonens rapport, men opposisjonen er ikke fornøyd. (Arkivfoto)

Statsministeren kom med noen erkjennelser da hun redegjorde for koronakommisjonens rapport, men opposisjonen er ikke fornøyd. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

En konsekvens av koronakommisjonens rapport kan være en beredskapskommisjon. Senterpartiet har foreslått det. Mye tyder på at Arbeiderpartiet vil støtte det, mens Rødt og SV mener rapporten skal oversendes til kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

At posisjonens egne parlamentariske ledere skamroste regjeringen provoserte egentlig bare de rødgrønne til å gå videre med redegjørelsen.

Det gikk et klart skille mellom de parlamentariske lederne etter statsministerens redegjørelse av koronakommisjonens innstilling. De tre regjeringspartiene skrøt av håndteringen. Mens de rødgrønne og Frps Sylvi Listhaug var langt mer kritiske.

Erna Solberg sa det selv i sin oppsummering av debatten.

– Kommisjonens rapport leses med de brillene man har. Men konklusjonen er at myndighetenes håndtering har vært god, sa Erna Solberg.

Oppsiktsvekkende

Statsministeren er lite ydmyk, er svaret til Ap-leder Jons Gahr Støre.

– Statsministeren «spiller ned» svakhetene ved pandemihåndteringen som kommer fram i Koronakommisjonens rapport, hevdet Ap-leder Jonas Gahr Støre fra talerstolen etter statsministerens redegjørelse.

– Spesielt fordi Erna Solbergs hovedsak i valgkampen nettopp var beredskapen, la han til.

– La meg minne om hvor alvorlig kritikken faktisk er. Og hvor mye av den som går direkte på regjeringen og regjeringssjefens ansvar, sa han videre.

Støre pekte blant annet på at den norske beredskapsplanleggingen var mangelfull, at konsekvensene av pandemi var undervurdert, at legemiddelberedskapen var for dårlig og at nedstengningen 12. mars 2020 var dårlig utredet og forberedt.

– Disse manglene og svakhetene beskrives i rapporten som alvorlige. Det er altså dette statsministeren har omtalt som «skjønnhetsfeil». Det er en oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse fra en regjeringssjef som gikk til valg i 2013 på bedre beredskap og bedre samordning, sa Ap-lederen.

En mønster av bortforklaringer

SV-leder Audun Lysbakken mente Erna Solbergs koronaredegjørelse føyer seg inn i et mønster av bortforklaringer.

– Regjeringen har vært svært uvillig til å erkjenne at det er tungtveiende kritikk i denne rapporten, sa Lysbakken.

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, mener rapporten ikke bare er alvorlig for beredskapen, men også pinlig for statsminister Erna Solberg.

Hun minnet også om valgkampløfte om å gjøre Norge bedre rustet til slike kriser.

– Kommisjonen konklusjon er at disse løftene ikke er innfridd etter sju år og like mange beredskapsministre. Slik er koronakommisjonen ikke bare alvorlig for beredskapen, men også litt pinlig for statsministeren, sa Arnstad.

Vil granske vaksinestrategien

Sylvi Listhaug (Frp) mener regjeringen har sviktet i å stoppe importsmitte. I rapporten konkluderer kommisjonen med at regjeringen manglet en plan for å håndtere importsmitte da det høsten 2020 kom en ny smittebølge i Europa, til tross for at både Helsedirektoratet og FHI vurderte importsmitte som en stor risikofaktor.

Frp mener det er nødvendig med en granskning av Norges vaksinestrategi, og hun understreket at det er viktig å stille opp for dem som trenger det i kjølvannet av denne krisen.

Ingen slakt, mener statsministeren

Det var i sin oppsummering av innleggene statsminister Erna Solberg sa at man leser rapporten med de brillene man har på.

– Det er altså ingen slakt. Myndighetenes håndtering har vært god, gjentok hun.

Hun avviste at det var selve rapporten som hun hadde betegnet som «skjønnhetsfeil». Det var en uttalelse gitt før rapporten kom.

– Det jeg sa var at systemet har fungert godt selv om det selvsagt har vært skjønnhetsfeil, forklarte hun.

Men siste ord er ikke sagt. 4. mai skal redegjørelsen debatteres i Stortinget. Og mye tyder på at den kommer på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Annonse
Annonse