JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Espen Barth Eide (Ap) tok utfordringen og møtte industrien på Stord:

Espen Barth Eide (Ap) har vært en lite populær mann i industrien. Her møter han kritikerne

Klubbformann Richard Storevik inviterte Espen Barth Eide til Stord. Og fant ut de er enig om en god del likevel.
Med kjeledressen på; Espen Barth Eide (i midten) sammen med Richard Strorevik, klubbleder ved Leirvik og ordfører Gaute Epland (Ap). Med ryggen til Bjørn Are Njøs fra Leirvik AS.

Med kjeledressen på; Espen Barth Eide (i midten) sammen med Richard Strorevik, klubbleder ved Leirvik og ordfører Gaute Epland (Ap). Med ryggen til Bjørn Are Njøs fra Leirvik AS.

Privat

helge@lomedia.no

Espen Barth Eide har vært en lite populær mann i industrien. Det toppet seg på en industrikonferanse i Bergen, hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre ble møtt med krav om at partiprofilen burde fjernes som energi- og miljøpolitisk talsperson i partiet. Slik ble det i alle fall omtalt i VG.

p

FriFagbevegelse har også vært kjent med misnøyen med Espen Barth Eide i deler av Fellesforbundet. Det som fikk begeret til å renne over var en artikkel i Klassekampen, hvor mange tolket det som at han åpnet for å svekke den såkalte leterefusjonsordningen som gir skattefordeler til oljeselskaper som leter etter olje og gass.

Inviterte Espen

Det var det som fikk klubbformann ved Leirvik AS, Richard Storevik, til å si til VG at frustrasjonen overfor Arbeiderpartiet har fått et navn, og det er Espen Barth Eide.

Så ba han Ap-politikeren henge av seg dressen og komme til Leirvik for å se hvordan de driver i den virkelige industrien.

Den utfordringen tok Ap-politikeren.

– Det var voksent gjort av ham å gjøre det, sier Richard Storevik til FriFagbevegelse.

– Men jeg har aldri sagt at jeg ikke har tillit til Espen Barth Eide, legger han til.

Klubbformannen på Leirvik møtte Barth Eide sammen med klubblederen på Kværner, Amran Hadida, torsdag. Han innrømmer at han fikk et veldig positivt inntrykk av Ap-politikeren etter torsdagens møte.

p

– Jeg synes han virket som en jordnær og hyggelig person, som lyttet. Jeg vet at media kan spinne rundt og tror på hans historie om hva han egentlig hadde sagt. Jeg synes han ga et veldig godt inntrykk, sier Richard Storevik.

Ap-politikeren tok også på seg kjeledressen og sveiset aluminium slik en stortingsrepresentant aldri før har gjort det.

– Jeg syns Espen bekreftet en del gode ting. Jeg er enig i mye av det han sier. Det var bra at han snakket om mer enn havvind. Alene løser det ingenting. Vi må ha mer, og der var vi på linje, sier Richard.

– Barth Eide ser viktigheten av permitteringsregelverket. I forhold til leterefusjonsordningen står han på landsmøtets vedtak. Og han er klar på at vi skal være med å påvirke framtiden. Men vi er også uenige i en del saker. Og det er helt greit, sier Storevik.

Han har selv meldt seg ut av Arbeiderpartiet. Landsmøtevedtaket om LoVeSe var dråpen som tippet glasset.

– Jeg har aldri sagt at jeg meldte meg ut på grunn av bare en sak. Det var heller en lang historie på ikke å bli hørt. Acer, kabler, og kompromisset fra 2016. Jeg var misfornøyd også med det, men jeg valgte å høre på Jørn (Eggum, leder Fellesforbundet). Det gjorde at jeg engasjerte meg i lokalpolitikken også, sier Richard Storevik.

– Hvordan mener du at Norge skal oppnå klimamålet fra Paris?

– Jeg er klinkende klar på at vi ikke redder verden med det lille vi kan bidra med. Det er en illusjon. Jeg hadde en god diskusjon med Espen om det, og vi var på linje der. Samtidig vil jeg gi honnør til AUF i forhold til LoVeSe. De viste virkelig et engasjement og jobbet hardt for noe de virkelig tror på, mener Richard Storevik.

– Enig om nesten alt

Også Espen Barth Eide sitter igjen med et veldig godt inntrykk etter møtet.

p

– Det var viktig og bra. Og veldig nyttig. Vi hadde gode samtaler og jeg opplever at vi er enig i det aller meste. Her har det vært mye misforståelser, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

Han hevder han aldri har sagt at man skal endre leterefusjonsordningen, men at man aldri kan garantere noe for all framtid og at det må være lov å diskutere politikk.

– Vi er begge enig om hvilke utfordringer leverandørindustrien har og at vi sammen skal finne ut hvordan vi kan ta denne høykompetente industrien videre. Vi skal fortsatt utvinne olje, men det er likevel mye som vil endre seg. Framfor alt mener jeg vi må ha en større statlig hånd på omstillingsfasen, legger han til.

I tillegg til å være energi- og miljøpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, leder han en arbeidsgruppe i Tankesmien Agenda som jobber nettopp med næringspolitikk for framtida.

– Jeg mener mye av denne misnøyen overfor meg er overdreven. Da jeg kom hit følte jeg at det aller meste allerede hadde lagt seg, mener Barth Eide.

p

– Richard sa også i likhet med meg at vi må ha en mye mer aktiv industripolitikk for en framtid som vi vet kommer. Dette er noe Arbeiderpartiet og fagbevegelsen må jobbe tett sammen om. Vi har en god felles forståelse av virkeligheten og hvordan framtiden ser ut, og hvordan vi skal håndtere det, mener han.

– Min hovedmotivasjon er å forene flere viktige hensyn samtidig. Vi må ha en ansvarlig klimapolitikk, verdiskapning, arbeid til alle og en rettferdig og inkluderende omstilling. For meg er det fire søyler og kan bare oppnås i fellesskap. Det er dette sosialdemokratiet er best på, mener han.

– Vi er alle enige om at en storsatsing på havvind må komme, men det er ikke en næring alene som kan erstatte oljen. Man må lete i mange retninger og gass må ha sin egen rolle. Karbonfangst og karbonlagring det samme. Vi skal ha en omstilling, ikke avvikle. Jeg ønsker å være en partner for fagbevegelsen og i så måte hadde vi en veldig nyttig samtale på Leirvik, sier Espen Barth Eide.

Espen Barth Eide på besøk på Leirvik AS. Fra venstre Bjørn Are Njøs, Richard Storevik, Espen Barth Eide og ordfører Gaute Epland.

Espen Barth Eide på besøk på Leirvik AS. Fra venstre Bjørn Are Njøs, Richard Storevik, Espen Barth Eide og ordfører Gaute Epland.

Privat

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse