Uten læreplasser står vi i fare for å miste et helt kull med lærlinger, advarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Her er han selv i aksjon som lærling på en byggeplass i Oslo.
Jan-Erik Østlie
Koronakrisen:
Et helt kull med lærlinger er i ferd med å falle ut. Dette krever LO og NHO at regjeringen gjør
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har skiftet ut dressen med arbeidsklær for å være lærling. Men bare for en dag.
aslak@lomedia.no
– Det haster med å sikre så mange læreplasser som mulig, sier LO-lederen mens han tar innover seg hvordan det er å være lærling på en byggeplass i Jens Bjelkes gate i Oslo.
Bekymringsbrev til regjeringen
Sammen med motparten NHO har han på vegne av LO sendt et bekymringsbrev til kunnskapsminister Guri Melby (V). Begge parter påpeker at Norge står i fare for å miste et helt lærlingekull hvis det ikke iverksettes snarlige tiltak for å sikre læreplasser.
Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingplass. Så kom korona
4.379 lærlinger er nemlig permittert som følge av koronasituasjonen, ifølge Utdanningsdirektoratet. Og fra uke 17 til 18 økte antall permitteringer med 131. Totalt er 10 prosent av lærlingene permittert.
– Vi frykter at mange bedrifter risikerer å gå konkurs de kommende ukene og månedene. Hvis dette er lærebedrifter, betyr det at lærlingene mister læreplassen sin midt i opplæringsløpet. Det er, for å si det rett ut, helt krise for de det gjelder, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
– Dessuten er det grunn til å tro at veldig mange av de bedriftene som overlever, likevel vil være i en krevende situasjon. Løsningen kan for mange bli å kutte ned på antall læreplasser, eller ikke å ta inn lærlinger. Mange som skal ut i læra, vil stå uten plass hvis ikke noe gjøres, sier han.
Tiltakene som LO og NHO ber om
Landets største og mektigste organisasjoner i arbeids- og næringslivet er tradisjonelt motparter og sitter på hver sin side av bordet. Nå går de imidlertid sammen om en felles anmodning.
Dette er kravlisten som LO og NHO har sendt direkte til kunnskapsministeren:
• Stimuleringstilskudd direkte til lærebedrifter som tar over eller tar inn ekstra lærlinger som følge av koronasituasjonen.
• Tidsavgrenset stimuleringstilskudd til opplæringskontor som samarbeider med fylkeskommunen om konkrete oppgaver for å sikre flyt i gjennomstrømningen i de neste to årene.
• Kjøp av læreplasser fra det offentlige.
• Stimuleringstiltak slik at fagarbeidere kan ta videreutdanning slik at bedriftene kan ta inn flere lærlinger.
• Oppfordre kommuner og fylkeskommuner om å få gjennomført vedlikehold og utført tjenester gjennom offentlige anbud som stiller krav til flere lærlinger på prosjektene.
• Bevilge midler slik at aksjonen «Læreplassjeger» kan gjennomføres på nytt sammen med lokalt arbeidsliv og fylkeskommune for å rekruttere og godkjenne flere nye lærebedrifter.
Saken fortsetter under bildet.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sammen med administrerende direktør Eivind Andersen i Oslo Håndverk & Industriforening.
Jan-Erik Østlie
Trengs hardere lut
Jo færre bedrifter som kan ta imot nye lærlinger, desto større blir presset på andre til å kompensere for bortfallet av læreplasser, skriver de to organisasjonene i brevet til Venstre-statsråden. LO og NHO mener alvoret forsterkes ytterligere når kullene i fag- og yrkesopplæringen er rekordstore.
– Bedriftene etterspør fagarbeidere. Unge søker seg til yrkesfag, og vi har under koronakrisen fått demonstrert at yrkesgrupper med fagutdanning har samfunnskritiske jobber. Likevel kan vi ende opp med et underskudd på disse fagarbeiderne, påpeker LO-lederen.
I en e-post til FriFagbevegelse skriver kunnskapsminister Guri Melby at regjeringen er bekymret for den situasjonen mange lærlinger befinner seg i.
– Vi jobber med å finne løsninger som skal sørge for at lærlinger kan fullføre og få læreplass. Vi har allerede gjennomført forskriftsendringer slik at flest mulig får tatt fag- og svenneprøven sin, og vi har gitt lærlinger som har blitt permitterte eller oppsagt, kompensasjon for tapt inntekt. Vi vil komme tilbake med flere tiltak når det er klart, skriver hun.
Trengs hardere lut
Gabrielsen og NHO roser også regjeringen for tiltakspakkene overfor lærlinger i koronakrisen. Han nevner det som er blitt gjort for å berge arbeidsplasser og hindre at bedrifter går konkurs, i tillegg til at det skal bli mulig å få avlagt eksamen og avsluttet opplæringen for avgangslærlinger.
Likevel er det ikke nok. Det trengs hardere lut for å hindre at flere tusen søkere til læreplass blir stående uten en bedrift å gå til når sommerferien er over, påpeker LO og NHO i sitt brev til kunnskapsministeren.
– Konsekvensene av at mange tusen nå kanskje ikke får læreplass, er alvorlige – både for den det gjelder og for arbeidslivets tilgang til kritisk kompetanse, sier LO-lederen.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie