JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig anerkjennelse av yrket:

Etter 20 års kamp får manuellterapeutene autorisasjon

Nå kan manuellterapeutene avhjelpe krisen i fastlegeordningen, mener lederen for Norsk Manuellterapeutforening.
Glad for endelig å få autorisasjon som yrkesgruppe på vegne av manuellterapeutene.

Glad for endelig å få autorisasjon som yrkesgruppe på vegne av manuellterapeutene.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

Stortingets helse- og omsorgskomité innstilte onsdag på å utvide Helsepersonellovens autorisasjonsordning til også å gjelde manuellterapeuter. Det sørger et flertall bestående av Ap, Sp, SV, Frp, Rødt og Pasientfokus for.

Tidligere denne perioden er det innstilt på autorisasjon for naprapater, osteopater og paramedisinere.

Å inneha autorisasjon innebærer en offentlig godkjenning og definisjon av et eget yrke. Det betyr at pasientene skal vite hva vedkommende får. Det er en offentlig anerkjennelse av yrket.

– Å gi manuellterapeuter egen autorisasjon vil gi bedre pasientsikkerhet og lavere sykefravær, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Å gi manuellterapeuter autorisasjon vil gi bedre pasientsikkerhet og lavere sykefravær, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

LO-lederen trekker fram at muskel- og skjelettplager representerer den største enkeltårsaken til sykefravær i arbeidslivet. Dersom fastlegene avlastes for en del av dette, vil ventetiden reduseres.

 – Pasientene vil nå kunne komme raskere til relevant behandling, få redusert sykefraværet, avlastning av fastlegene som igjen gir samfunnsøkonomiske besparelser, mener Følsvik.

Lest denne? Manuellterapeut Stine Rønaas måtte bruke feriepengene for å klare seg gjennom nedstengningen

– Godt nytt

Leder for LO-forbundet Norsk Manuellterapeutforening, Peter Chr. Lehne, mener dette er godt nytt for pasientene.

– En autorisasjon gjør det mulig med mer målrettet utnyttelse av manuellterapeuters kompetanse. Vi er klare for å avhjelpe krisen i fastlegeordningen ved å ta et større ansvar på muskel- og skjelettområdet, sier han til FriFagbevegelse. 

– Det er mangel på fastleger. Nesten en tredel av alle fastlege-konsultasjoner handler om muskel og skjellet. Dersom fastlegene avlastes for en del av dette, vil ventetiden reduseres, mener Lehne.

– I forbindelse med IA-arbeidet, vil dette også kunne føre til at folk kommer raskere tilbake i jobb, legger han til.

Utvidede fullmakter

Komitéflertallet viser til at manuellterapeutene allerede i 2006 fikk betydelig utvidede fullmakter ovenfor sine pasienter.

Det innebar at alle da kunne gå direkte til manuellterapeut uten henvisning fra fastlege, og de fikk blant annet adgang til å sykmelde og henvise til spesialist og til fysioterapi. Flertallet mener at hensynet til pasientsikkerheten taler tungt for at manuellterapeutene tildeles autorisasjon som samsvarer med yrkesrollen.

Allerede i 2013 sendte daværende helseminister Jonas Gahr Støre et forslag om å gi manuellterapeutene autorisasjon ut på høring. Men da Solberg-regjeringen overtok sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) nei. Det var ikke aktuelt å inkludere flere grupper i helsepersonellovens autorisasjonsordning.

Manuellterapeuter har autorisasjon som fysioterapeuter, men har i tillegg masterutdanning i manuellterapi. De er eksperter på muskel- og skjelettplager, og har lignende fullmakter som legene på sitt fagområde. Men fram til nå har de altså ikke hatt egen autorisasjon.

LO øker: Så mye økte Norsk Manuellterapeutforbund

Bredt politisk flertall

Komiteen samler seg altså om et bredt politisk flertall, etter at Frp valgte å støtte forslaget. Dermed har et årelangt arbeid fra NMFs side for å få til en kvalitetssikret, offentlig godkjenningsordning ført fram.

– Dette vil bli til glede for pasientene og bidra til en enda bedre utnyttelse av manuellterapeuters kompetanse, sier Lehne.

Han takker samtidig LO og spesielt LOs leder Peggy Hessen Følsvik for verdifull støtte i forbindelse med stortingsbehandlingen av autorisasjonssaken.

Stortinget sluttbehandler innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen 3. mars. Stortingsrepresentant Truls Vasvik (Ap) er glad for at manuellterapeutene nå endelig får autorisasjon.

– Dette er viktig for pasientsikkerheten og et bidrag for å utnytte manuellterapeutenes fagkompetanse enda bedre i helsevesenet, sier Truls Vasvik til FriFagbevegelse.

– Dette har Arbeiderpartiet tatt opp ved flere anledninger over flere år, og det er derfor godt at det nå ser ut som saken landes med et bredt flertall, sier Vasvik.

En av de tingene Vasvik har merket seg som ny helsepolitiker på Stortinget, er den enorme byrden muskel- og skjelettlidelser utgjør for enkeltmennesker og samfunnet som helhet.

– Disse lidelsene representerer noen av de største årsakene til sykefravær. Manuellterapi er i den sammenhengen et lett tilgjengelig og kvalitetssikret tilbud, med spisskompetanse på slike lidelser og sykdommer, sier Truls Vasvik.

 – Manuellterapeutene gjør et utrolig viktig arbeid både forebyggende og behandlende, og er en av svært få grupper som har en «portvokterrolle» i helsevesenet vårt. Jeg mener at en autorisasjon er på sin plass for både å gjøre manuellterapeutene mer kjent, og ikke minst at vi også i enda større grad kan kvalitetssikre tilbudet, mener han.

Warning
Annonse
Annonse