Colourbox.com
EU-domstolen: Innleie skal kun være midlertidig - ikke erstatte fast ansatte
Vikarer kan ikke brukes for å unngå forpliktelser virksomheter har som arbeidsgiver, fastslår EU-domstolen i en avgjørelse. Innleie skal benyttes kun midlertidig.
helge@lomedia.no
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener dommen er viktig i kampen mot et arbeidsliv med virksomheter som satser på færre fast ansatte og permanent innleie.
– EU-dommen sier helt klart at vikardirektivets formål er at innleie skal benyttes rent midlertidig og skal være en inngang til fast ansettelse hvis virksomheten har permanent behov, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Nå har arbeidslivpolitisk talsperson i Stortinget, Arild Grande, utfordret arbeids- og sosialministeren på om det er behov for tiltak for å sikre at vikarbyrådirektivets bestemmelser på dette området blir oppfylt.
Han viser nettopp til den nevnte avgjørelsen i EU-domstolen fra 14. oktober, som sier at medlemsstatene i forhold til vikarbyrådirektivet skal påse at de har bestemmelser som forhindrer at innleie ikke erstatter virksomhetenes permanente behov for fast ansatte.
Aktuelt: Innleie som fortrenger faste ansettelser skal bli forbudt, om Ap kommer til makten igjen
Dårligere stilt
Det vises i dommen til at mange vikarer, blant annet fra bemanningsbyråer, er vesentlig dårligere stilt enn fast ansatte kolleger i den samme virksomheten. De mangler ofte en grunnleggende sikkerhet i jobben.
Mange opplever blant annet å være vikar i den samme bedriften så mange ganger og så lenge at jobben ikke kan sies å være midlertidig. Samtidig slipper virksomheter å gi oppsigelsesvarsel og andre forpliktelser som arbeidsgiver ved bruk av midlertidig ansatte.
Steinar Krogstad mener han ser mye av det samme her i landet.
– Selv om Stortinget strammet inn reglene for innleie og fast ansettelse, erfarer vi at mange virksomheter gir blaffen i hele regelverket. Innleie benyttes ofte som en del av arbeidskraftstrategien. Vi hører fra tillitsvalgte at bedrifter har en policy om at opp til 15 prosent av arbeidet skal utføres gjennom innleie, sier Krogstad.
EU-domstolen sier klart og tydelig at vikaransettelser skal være reelt midlertidige: Medlemslandene i EU skal sikre at virksomhetene stopper den utbredte praksis med systematisk å bruke vikarer over lengre perioder i stedet for å ansette fast.
Først og fremst fordi arbeidstakerne skal sikres en rett til sunne, sikre og verdige arbeidsforhold, heter det i EU-dommen.
– Innleie skal være midlertidig. Det er det heller ingen uenighet om blant norske politikere, mener Krogstad.
– Derimot hører vi gjentatte ganger fra dagens regjering hvor viktig det er med både faste ansettelser og et organisert arbeidsliv med høy tillit mellom partene. Det vil derfor være interessant å se hvordan regjeringen vurderer dommen. Har vi et klart nok regelverk og en effektiv håndhevelse av regelverket slik at det blir mer enn gode intensjoner, spør Krogstad.
Jobbkrisa: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen
– Setter stopper
LOs danske søsterorganisasjon, Fagbævegelsens Hovedorganisasjon (FH), er glad for dommen.
– Det er veldig gledelig at EU nå entydig setter en stopper for den utbredte forretningsmodellen hvor virksomheter systematisk henter inn vikarer i vikariater som forlenges i en uendelighet, sier nestleder i FH, Arne Grevsen, på forbundets hjemmeside.
Han peker på at fagbevegelsen ofte støter på forretningsmodeller hvor virksomhetene henter inn vikarer til langvarige prosjekter i stedet for å ansette arbeidstakere direkte i virksomhetene.
Dermed har virksomhetenes fleksibilitet lenge fått veie tyngre enn hensynet til arbeidstakernes sikkerhet og ansettelsesvilkår.
– Den uakseptable skjevfordelingen får vi nå endelig et verktøy til å gjøre noe med, hevder han.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø