EU-domstolen: Innleie skal kun være midlertidig - ikke erstatte fast ansatte
Vikarer kan ikke brukes for å unngå forpliktelser virksomheter har som arbeidsgiver, fastslår EU-domstolen i en avgjørelse. Innleie skal benyttes kun midlertidig.
Colourbox.com
helge@lomedia.no
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener dommen er viktig i kampen mot et arbeidsliv med virksomheter som satser på færre fast ansatte og permanent innleie.
– EU-dommen sier helt klart at vikardirektivets formål er at innleie skal benyttes rent midlertidig og skal være en inngang til fast ansettelse hvis virksomheten har permanent behov, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Nå har arbeidslivpolitisk talsperson i Stortinget, Arild Grande, utfordret arbeids- og sosialministeren på om det er behov for tiltak for å sikre at vikarbyrådirektivets bestemmelser på dette området blir oppfylt.
Han viser nettopp til den nevnte avgjørelsen i EU-domstolen fra 14. oktober, som sier at medlemsstatene i forhold til vikarbyrådirektivet skal påse at de har bestemmelser som forhindrer at innleie ikke erstatter virksomhetenes permanente behov for fast ansatte.
Aktuelt: Innleie som fortrenger faste ansettelser skal bli forbudt, om Ap kommer til makten igjen
Dårligere stilt
Det vises i dommen til at mange vikarer, blant annet fra bemanningsbyråer, er vesentlig dårligere stilt enn fast ansatte kolleger i den samme virksomheten. De mangler ofte en grunnleggende sikkerhet i jobben.
Mange opplever blant annet å være vikar i den samme bedriften så mange ganger og så lenge at jobben ikke kan sies å være midlertidig. Samtidig slipper virksomheter å gi oppsigelsesvarsel og andre forpliktelser som arbeidsgiver ved bruk av midlertidig ansatte.
Steinar Krogstad mener han ser mye av det samme her i landet.
– Selv om Stortinget strammet inn reglene for innleie og fast ansettelse, erfarer vi at mange virksomheter gir blaffen i hele regelverket. Innleie benyttes ofte som en del av arbeidskraftstrategien. Vi hører fra tillitsvalgte at bedrifter har en policy om at opp til 15 prosent av arbeidet skal utføres gjennom innleie, sier Krogstad.
EU-domstolen sier klart og tydelig at vikaransettelser skal være reelt midlertidige: Medlemslandene i EU skal sikre at virksomhetene stopper den utbredte praksis med systematisk å bruke vikarer over lengre perioder i stedet for å ansette fast.
Først og fremst fordi arbeidstakerne skal sikres en rett til sunne, sikre og verdige arbeidsforhold, heter det i EU-dommen.
– Innleie skal være midlertidig. Det er det heller ingen uenighet om blant norske politikere, mener Krogstad.
– Derimot hører vi gjentatte ganger fra dagens regjering hvor viktig det er med både faste ansettelser og et organisert arbeidsliv med høy tillit mellom partene. Det vil derfor være interessant å se hvordan regjeringen vurderer dommen. Har vi et klart nok regelverk og en effektiv håndhevelse av regelverket slik at det blir mer enn gode intensjoner, spør Krogstad.
Jobbkrisa: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen
– Setter stopper
LOs danske søsterorganisasjon, Fagbævegelsens Hovedorganisasjon (FH), er glad for dommen.
– Det er veldig gledelig at EU nå entydig setter en stopper for den utbredte forretningsmodellen hvor virksomheter systematisk henter inn vikarer i vikariater som forlenges i en uendelighet, sier nestleder i FH, Arne Grevsen, på forbundets hjemmeside.
Han peker på at fagbevegelsen ofte støter på forretningsmodeller hvor virksomhetene henter inn vikarer til langvarige prosjekter i stedet for å ansette arbeidstakere direkte i virksomhetene.
Dermed har virksomhetenes fleksibilitet lenge fått veie tyngre enn hensynet til arbeidstakernes sikkerhet og ansettelsesvilkår.
– Den uakseptable skjevfordelingen får vi nå endelig et verktøy til å gjøre noe med, hevder han.