JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europarådet mot EU

Europarådet slår tilbake mot Laval-dommen i EU-domstolen og lager kattepine for den svenske regjeringen.
Hvem skal Sveriges statsminister lytte til i utformingen av arbeidslovgivningen, Europarådet med Torbjørn Jagland i spissen eller dommerne i EU-domstolen.

Hvem skal Sveriges statsminister lytte til i utformingen av arbeidslovgivningen, Europarådet med Torbjørn Jagland i spissen eller dommerne i EU-domstolen.

LO Media

torgny@lomedia.no

Onsdag i forrige uke offentliggjorde Den Europeiske komite for sosiale rettigheter (ESCR) at den svenske Laval-loven strider mot den europeiske sosialpakt. ESCR er en del av Europarådet.

Europarådet består av 47 medlemsland, og må ikke forveksles med EU som har 28 medlemmer.

I denne saken har det oppstått en konflikt mellom de to store europeiske organisasjonene. Europa-rådet har overprøvd en dom i EU-systemet. EU er ikke medlem i Europarådet, men alle EU-landene er medlemmer hver for seg.

Kamp om tariffavtale

Den omstridte Laval-dommen sa at det var ulovlig for svensk fagbevegelse å gå til boikott og sympatistreik for å presse en utenlandsk bedrift til å inngå en svensk tariffavtale, hvis de hadde en tariffavtale fra hjemlandet. Dette vil føre til urettferdig konkurranse.

Dommen falt etter at det latviske selskapet Laval un Partneri fikk jobben med å rehabilitere Söderfjärdsskolan i Vaxholm i 2004. Det svenske bygningsarbeiderforbundet og elektrikerforbundet gikk til blokade av arbeidsplassen for å få firmaet til å opprette tariffavtale. Det nektet det latviske selskapet som etter en stund gikk konkurs. Den svenske arbeidsgiverforeningen, Svensk Näringsliv, betalte slik at selskapet kunne fortsette rettsprosessen. Arbeidsgiverne vant først fram i EU-domstolen og etter hvert også i den svenske Arbetsdomstolen som i 2009 dømte de to LO-forbundene til å betale 2,5 millioner kroner i erstatning til det latviske selskapet.

Som en følge av EU-dommen, ble svensk lov endret slik at den følger Laval-dommen. Svensk LO mener at denne loven strider mot den europeiske sosialpakten, og det har de nå fått medhold i av ESCR. ESCR mener at Laval-dommen innskrenker organisasjonsfriheten og retten til å forhandle om tariffavtaler.

– Skrot Laval-dommen

Sveriges regjering sitter nå med et problem om de skal føye seg etter EUs domstol eller Europarådet.

Det svenske bygningsarbeiderforbundet, Byggnads, har krevd at Laval-loven skrotes.

I sin uttalelse om saken sier forbundet: «Europarådet mener at Laval-loven kraftig innskrenker de faglige rettighetene og især at fagforeninger har har lov til å streike for å drive igjennom likeverdige rettigheter for utenlandske og svenske arbeidere som arbeider i Sverige. Dette er eksakt det som Byggnads gjorde og ble dømt for.»

Svensk LO har ennå ikke kommet med noen offisiell uttalelse om saken. Det har heller ikke vært mulig å spore opp noen kommentar fra EU-systemet til avgjørelsen.

I februar uttalte FNs abeidsorganisasjon ILO at Byggnads og Elektrikerforbundet hadde vært utsatt for alvorlige krenkesler av organisasjonsfriheten.

Warning
Annonse
Annonse