JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg i Danmark:

Få arbeidere valgt inn i det danske Folketinget. Akademikerne dominerer

Det er langt mellom arbeiderne i Folketinget i Danmark.
Mureren Mattias Tesfaye er en av få arbeidere som blir representert i det danske Folketinget etter valget. Han er valgt inn for Sosialdemokratene og fikk særlig mange personlige stemmer. (Arkivfoto).

Mureren Mattias Tesfaye er en av få arbeidere som blir representert i det danske Folketinget etter valget. Han er valgt inn for Sosialdemokratene og fikk særlig mange personlige stemmer. (Arkivfoto).

Tri Nguyen Dinh

frode@lomedia.no

Valget i Danmark 5. juni endte som kjent med et stort flertall for de røde partiene. Men det er ikke mange arbeidere som nå tar plass i det danske parlamentet.

Det danske nyhetsnettstedet A4nu.dk har gjort en opptelling, og funnet 17 arbeidere av de 179 folkevalgte.

Til sammenligning har 103 representanter en akademisk tittel.

p

Utfordrer partiene

Forfatter Lars Olsen ønsker debatt om hvilke grupper som skal sitte i parlamentet:

– Partiene må tenke seg om: Hvis en sykepleier eller industriarbeider i førtiåra ønsker å stille til Folketinget, bør kanskje partilagene velge vedkommende i stedet for en veltalende student på 23 år, uttaler Olsen til A4nu.

A4medier er deleid av den største danske fagorganisasjonen, tilsvarende norsk LO.

Tre tømrere

Blant de 17 arbeiderne i Folketinget er det tre tømrere, to havnearbeidere og tre assistenter innen helse og omsorg.

De to største partiene er Sosialdemokratene og Venstre (tilsvarer norske Høyre).

Over halvparten av sosialdemokratenes representanter har akademisk utdannelse. To av tre i Venstres gruppe har akademisk utdannelse.

De færreste dansker har en akademisk grad. Bare hver niende har en akademisk uddannelse, mens mer enn halvparten av folketingsmedlemmene har det.

KOMMENTAR: Til tross for at de vinner makta i flere land, er det ikke snakk om noen sosialdemokratisk renessanse i Norden

Velgermagneter

Forfatter Lars Olsen tror mange velgere synes politikere lever på en annen planet og snakker et helt annet språk enn folk flest.

Som eksempel mener han sosialdemokratenes Mattias Tesfaye og Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti er folkekjære politikere, fordi de med deres bakgrunn som henholdsvis murer og ufaglært helsearbeider er mer på linje med velgerne.

Annonse
Annonse