Avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet Frode Halgunset gav få svar til de tillitsvalgte i NTL Forsvaret da de møttes på mandag. I salen satt NTL Forsvarets leder Tom-Rune Klemetsen og tillitsvalgt Ann Berit Sagedal.
Anette Karlsen
Få svar om Forsvars-renholderne
Forsvarets beslutning om å kvitte seg med egne renholdere reiser mange spørsmål fra tillitsvalgte. Avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, Frode Halgunset har ikke så mange svar.
anette.karlsen@lomedia.no
Spørsmålene haglet mot avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet Frode Halgunset da han møtte de tillitsvalgte i NTL Forsvaret tirsdag 17. mars.
Han skulle forsvare beslutningen om å konkurranseutsette renholdet i Forsvaret som Regjeringen bestemte i fjor høst.
Svarene han ga gjorde ikke bekymringen mindre hos de frammøtte.
Nytt brev
– Dette er en stor sak og en enorm omstillingsprosess som berører 400 ansatte. Vi har et klart oppdrag om at de ansatte skal inkluderes, startet Halgunset med å si.
Videre fortalte han om et brev som nå er sendt Forsvarsbygg. Der blir det bedt om ytterligere kommentarer til hvilke konsekvenser dette får for de ansatte, og forslag til kompenserende tiltak. Fristen er 30. mars.
De ansattes syn skal være en del av saksbehandlingsgrunnlaget i den videre behandlingen i departementet.
– Kompenserende tiltak kan vi si noe endelig om etter påske, sa Halgunset.
Mange spørsmål
– Den nye regjering er opptatt av å effektivisere og modernisere. Regjerningen har sagt at konkurranse skal være et verktøy i moderniseringsprosessen. Forsvaret ønsker valgfrihet i valg av renholdsleverandør, forklarte Halgunset.
Tillitsvalgte med et langt arbeidsliv som renholder bak seg spurte hvordan Forsvaret tenker å løse sikkerhetsklareringene. Hvordan det blir med de som snart nærmer seg pensjonsalder, og ikke lengre er attraktive hos de nye virksomhetene som skal overta. Hvordan de skal forsikre seg om at de firmaene som skal utføre renholdet følger arbeidsmiljøloven.
– De spørsmålene dere stiller nå kommer departementet til å ha argusøyne på, fastslo Halgunset. Og sa videre at det må etableres systemer og rutiner i forhold til å håndtere sikkerheten.
– Jeg er fornøyd hvis vi etter at denne omstillingsprosessen er ferdig, i april neste år, har fått på plass en ordning med en bedre sikkerhet enn det man har i dag. Og at vi har frigjort midler til operativ enhet, fortsatte han.
Klar tale
Tillitsvalgt for NTL i Forsvaret og tidligere renholder ved Evjemoen, Ann Berit Sagedal, la frem noen tall for avdelingsdirektøren som hun mener beviser at det er billigere med egne ansatte.
Forsvaret betaler Forsvarsbygg 330 millioner kroner totalt for renhold. 120 millioner av dette var til eksterne firmaer, 50 millioner til stab og konsernkostnader og 160 millioner var til egne ansatte med ledelse.
– Egne ansatte produserer 73 prosent av alt renhold, mens de eksterne bare produserer 27 prosent. Hvordan vil du forklare dette? spurte Sagedal.
– Over tid mener vi det er grunnlag for å si at man kan spare flere titalls millioner kroner. Noen mener det ikke er et stort beløp. Men Forsvaret har økonomiske utfordringer. Sammen med andre tiltak vil man kanskje nå de effektiviseringskravene som ligger på denne sektoren, forklarte Halgunset.
Stor bekymring
For leder i NTL Forsvaret Tom-Rune Klemetsen var det viktigst at de tillitsvalgte fikk møte de som sitter tett opp til beslutningene. Men etter møtet var bekymringen fortsatt stor i forsamlingen.
Klemetsen mente de ikke hadde fått noen konkrete svar.
– De sier at det er økonomi, men i realiteten er det politikk. Renholderne vi har i dag driver ikke bare renhold, men også vedlikehold. Det kommer til å bli kostbart for Forsvaret når det forsvinner, sa Klemetsen etterpå.
– De ansatte føler seg ikke ivaretatt på en god måte. Jeg er særdeles bekymret for pensjonsordningen til de ansatte, effektivitetskravet som blir stilt og sikkerheten som skal ivaretas, sa Sagedal etter møtet.
Les mer:
Renholderne venter fortsatt på svar
Huitfeldt (Ap): – Sparker renholdere for å spare pensjonsutgifter
Forsvarbygg-renholderne opp i Stortinget
– Dette er en stor sak og en enorm omstillingsprosess som berører 400 ansatte. Vi har et klart oppdrag om at de ansatte skal inkluderes
Frode Halgunset, avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm