Få svar om Forsvars-renholderne
Forsvarets beslutning om å kvitte seg med egne renholdere reiser mange spørsmål fra tillitsvalgte. Avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, Frode Halgunset har ikke så mange svar.
Avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet Frode Halgunset gav få svar til de tillitsvalgte i NTL Forsvaret da de møttes på mandag. I salen satt NTL Forsvarets leder Tom-Rune Klemetsen og tillitsvalgt Ann Berit Sagedal.
Anette Karlsen
anette.karlsen@lomedia.no
Spørsmålene haglet mot avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet Frode Halgunset da han møtte de tillitsvalgte i NTL Forsvaret tirsdag 17. mars.
Han skulle forsvare beslutningen om å konkurranseutsette renholdet i Forsvaret som Regjeringen bestemte i fjor høst.
Svarene han ga gjorde ikke bekymringen mindre hos de frammøtte.
Nytt brev
– Dette er en stor sak og en enorm omstillingsprosess som berører 400 ansatte. Vi har et klart oppdrag om at de ansatte skal inkluderes, startet Halgunset med å si.
Videre fortalte han om et brev som nå er sendt Forsvarsbygg. Der blir det bedt om ytterligere kommentarer til hvilke konsekvenser dette får for de ansatte, og forslag til kompenserende tiltak. Fristen er 30. mars.
De ansattes syn skal være en del av saksbehandlingsgrunnlaget i den videre behandlingen i departementet.
– Kompenserende tiltak kan vi si noe endelig om etter påske, sa Halgunset.
Mange spørsmål
– Den nye regjering er opptatt av å effektivisere og modernisere. Regjerningen har sagt at konkurranse skal være et verktøy i moderniseringsprosessen. Forsvaret ønsker valgfrihet i valg av renholdsleverandør, forklarte Halgunset.
Tillitsvalgte med et langt arbeidsliv som renholder bak seg spurte hvordan Forsvaret tenker å løse sikkerhetsklareringene. Hvordan det blir med de som snart nærmer seg pensjonsalder, og ikke lengre er attraktive hos de nye virksomhetene som skal overta. Hvordan de skal forsikre seg om at de firmaene som skal utføre renholdet følger arbeidsmiljøloven.
– De spørsmålene dere stiller nå kommer departementet til å ha argusøyne på, fastslo Halgunset. Og sa videre at det må etableres systemer og rutiner i forhold til å håndtere sikkerheten.
– Jeg er fornøyd hvis vi etter at denne omstillingsprosessen er ferdig, i april neste år, har fått på plass en ordning med en bedre sikkerhet enn det man har i dag. Og at vi har frigjort midler til operativ enhet, fortsatte han.
Klar tale
Tillitsvalgt for NTL i Forsvaret og tidligere renholder ved Evjemoen, Ann Berit Sagedal, la frem noen tall for avdelingsdirektøren som hun mener beviser at det er billigere med egne ansatte.
Forsvaret betaler Forsvarsbygg 330 millioner kroner totalt for renhold. 120 millioner av dette var til eksterne firmaer, 50 millioner til stab og konsernkostnader og 160 millioner var til egne ansatte med ledelse.
– Egne ansatte produserer 73 prosent av alt renhold, mens de eksterne bare produserer 27 prosent. Hvordan vil du forklare dette? spurte Sagedal.
– Over tid mener vi det er grunnlag for å si at man kan spare flere titalls millioner kroner. Noen mener det ikke er et stort beløp. Men Forsvaret har økonomiske utfordringer. Sammen med andre tiltak vil man kanskje nå de effektiviseringskravene som ligger på denne sektoren, forklarte Halgunset.
Stor bekymring
For leder i NTL Forsvaret Tom-Rune Klemetsen var det viktigst at de tillitsvalgte fikk møte de som sitter tett opp til beslutningene. Men etter møtet var bekymringen fortsatt stor i forsamlingen.
Klemetsen mente de ikke hadde fått noen konkrete svar.
– De sier at det er økonomi, men i realiteten er det politikk. Renholderne vi har i dag driver ikke bare renhold, men også vedlikehold. Det kommer til å bli kostbart for Forsvaret når det forsvinner, sa Klemetsen etterpå.
– De ansatte føler seg ikke ivaretatt på en god måte. Jeg er særdeles bekymret for pensjonsordningen til de ansatte, effektivitetskravet som blir stilt og sikkerheten som skal ivaretas, sa Sagedal etter møtet.
Les mer:
Renholderne venter fortsatt på svar
Huitfeldt (Ap): – Sparker renholdere for å spare pensjonsutgifter
Forsvarbygg-renholderne opp i Stortinget
– Dette er en stor sak og en enorm omstillingsprosess som berører 400 ansatte. Vi har et klart oppdrag om at de ansatte skal inkluderes
Frode Halgunset, avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet