JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I fjor holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre drive in-tale. I år er det kun digitalt.

I fjor holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre drive in-tale. I år er det kun digitalt.

Helge Rønning Birkelund

Fagbevegelsen er viktigere enn noensinne, mener Jonas Gahr Støre

Ap-lederen gleder seg over holdningen til USAs ferske president Joe Biden, og tror det gir håp for fagbevegelsen i framtida.30.04.2021
19:00
05.05.2021 09:57

helge@lomedia.no

For Ap-leder Jonas Gahr Støre er årets 1. mai både annerledes og spesiell. I 15 år har han stått opp tidlig, reist til et sted i Norge, opplevd 1. mai tog, spist måltider sammen med partivenner og møtt et stort politisk engasjement uansett hvor han har vært. Slik er det ikke i år.

– Jeg tror jeg har besøkt alle deler av landet på 1. mai de siste årene. Det gjør et spesielt stort inntrykk å møte arbeiderbevegelsens mange stolte veteraner, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Tranmæls arv

I fjor var han på drive-in feiring på Lillestrøm. I år er ikke engang det mulig. Derfor er talen allerede spilt inn, og vises digitalt over hele landet.

Foran stortingsvalg holder alltid Ap-lederen hovedtalen på Youngstorget foran tusenvis av mennesker, plakater og faner.

I år var han helt alene da han spilte inn talen.

Det eneste tradisjonelle på årets 1. mai er at han starter dagen med flaggheising sammen med LO-lederen.

1. mai er ikke bare arbeidernes dag her hjemme, men også en dag for å vise internasjonal solidaritet. Med et minne om en arbeiderbevegelse som alltid har sett langt utenfor landets egne grenser.

– Selv pionerene i vår bevegelse som virkelig slet med tunge sosiale og økonomiske utfordringer for arbeidsfolk, brukte mye tid på internasjonal solidaritet. Martin Tranmæl sa at vi står med beina plantet på norsk jord, men med ansiktet vendt utover. Det er viktig å ta med seg når man ser hvordan fagbevegelsen rundt omkring i verden har det, sier Ap-lederen.

Mye lest: Vi har sammenlignet lønningene til seks yrkesgrupper i Norge og Sverige. Se hvem som kom best ut av det

Bidens betydning

Ofte kommer politiske og kulturelle trender fra USA. Derfor mener Jonas Gahr Støre det har en enorm betydning at USA har fått en president som i sin innsettelsestale sier at han er en «union man». Joe Biden legger til rette for at organisering er en viktig del av gjenreisningen av USA.

– Fagbevegelsen har aldri vært viktigere. Se hvordan fagbevegelsen og tillitsvalgte blir trakassert og forfulgt i regimer med autoritære ledere som sier de frykter fagbevegelsen, sier han.

– Men i land med en sterk fagbevegelse er forskjellene mindre. Der bidrar fagbevegelsen til å løfte de som er i den nedre delen av lønnsskalaen og skaper verdighet for arbeid, poengterer han.

Se bare på krisepakkene her hjemme under pandemien.

– Hadde det ikke vært for blant annet fagbevegelsen, hadde de vært langt dårligere for de som har vært permittert eller er oppsagt. Det første regjeringen tenkte på var å kutte formuesskatten, påpeker Støre.

Heller ikke her hjemme er en sterk fagbevegelse en selvfølge. Også her er den under press.

– Vi har en avtroppende Frp-leder som mener den norske modellen står i veien for det norske folk. Og vi har en statsminister som anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet. De heier på det organiserte arbeidslivet i en krise, men det blir bare festtaler. Det blir stadig dyrere å være organisert. Når regjeringen setter ned utvalg er fagbevegelsen knapt representert. Det skal vi gjøre slutt på hvis vi kommer i regjering, sier Jonas Gahr Støre.

Mye delt: Berith er blant de få som faktisk har fått godkjent covid-19 som yrkesskade

Høstens stortingsvalg

Fagbevegelsen kan også være tungen på vektskåla når stemmene under høstens stortingsvalg skal telles opp. En undersøkelse viser at 8 av 10 LO-medlemmer ønsker et regjeringsskifte.

Støre understreker at et sterkere Ap, jo større er sjansen for en styringsdyktig regjering.

Han opplever også en stigende oppslutning på meningsmålingene.

Arbeiderpartiet går til valg på at det er «vanlige folks tur».

– Det handler om livene til veldig mange av dem som er LO-organisert, mener han.

– Hvem er så «vanlige folk»? De som tjener under 700 000 kroner?

– Det er oss alle. Det er ingen som i løpet av livet ikke opplever å komme på sykehus eller har behov for hjelp fra omsorgssektoren, starter han.

– Men det er kanskje spesielt de som lever av sitt ærlige arbeid og som i snart åtte år har opplevd at kjøpekraften blir stående på stedet hvil, at barnehagen blir dyrere og dyrere og som opplever at det blir dyrere både å pendle og være fagorganisert. Samtidig har de som har mest fått mest gjennom kutt i formuesskatten. Vi har også sett en dreining mot mer privatisering av velferden, med økning av privat helseforsikring, legger han til.

– Nå er det vanlige folks tur til å komme først. Vi skal sørge for et krafttak for arbeid, gjøre ulikhetene mindre og sørge for at folk som ønsker det kan jobbe heltid. Og at de 200 000 som i dag står helt eller delvis uten jobb og som ønsker seg tilbake til arbeidslivet kan komme tilbake i jobb, legger han til.

Fått med deg denne? Lars behandler dagpengesøknader i Nav: – Vi er fabrikkarbeidere

– Det er veldig mye vanlig med meg

– Så spør folk meg; Jonas, er du «vanlig»? Da svarer jeg at det er veldig mye vanlig med meg. Men det er også noe som ikke er vanlig også. Jeg er så heldig at jeg har hatt en bestefar som har sørget for at familien har hatt svært god økonomi. Det har ført til at jeg aldri har følt på utryggheten som jeg vet mange føler, innrømmer han.

– Samtidig ser jeg hva mange mennesker står i når det kommer til økonomisk utrygghet, hvor viktig det da er å ha en sterk fellesskole og et helsevesen som tar vare på våre foreldrene, slik foreldrene mine ble godt ivaretatt på sykehjem, sier Jonas Gahr Støre.

– Alle er vi med på spleiselaget, og vi vil ikke ekskludere noen. Men de som har høye formuer og høye inntekter skal betale mer i skatt og de med lavere inntekt skal få lavere skatt, poengterer han.

– Hva vil prege valgkampen til høsten?

– Jeg håper det blir en valgkamp som handler om hverdagen til folk, trygghet for egen økonomi og arbeid. På hvordan vi skal bekjempe ulikheter. Vi ser på ulike målinger at folk er opptatt av dette, sier Støre.

– Så blir det et spørsmål om hvordan vi med politikk skal komme oss ut av koronaen. Og hvordan vi skal løse de store problemene på 20-tallet. Målet er å skape en bedre velferdsstat for alle, stoppe privatiseringen hvor lommeboka avgjør hvordan du skal få hjelp og skape en heltidskultur, legger han til.

– Også vil det handle om hvordan vi skal skape en rettferdig klimapolitikk. Vi må se klima og arbeid parallelt og i en sammenheng. Vi skal skape ny industri og jobber særlig i distriktene med en «green deal». Og uten å øke forskjellene, sier Jonas Gahr Støre.

Men først skal arbeiderbevegelsens store dag markeres. Som alt annet i tidens ånd er det en digital markering. Men viktig likevel. Kanskje viktigere enn noen gang, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Verdien av rettferdighet, solidaritet, arbeid og velferd kan aldri glemmes.

30.04.2021
19:00
05.05.2021 09:57Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker