Fagforbundet vil ha KrF med på laget
Fagforbundets leder mener endringen av fedrekvoten er et av mange bevis på at KrF kan bli en samarbeidspartner for de rødgrønne.
Mette Nord er leder for LOs største forbund, og frir til KrF.
Øystein Windstad
helge@lomedia.no
– Våre medlemmer er tjent med at KrF og venstresiden samarbeider der det er mulig å skape et nytt flertall. KrF er på linje med Fagforbundet i spørsmål om søndagsåpne butikker, oljeboring i nord og profittfri velferd. Det er ikke bare enkeltsaker vi har til felles. Også i mange av de store spørsmålene i vår tid, er KrF nærmere oss enn Høyre og FrP. Klima, flyktninger og rettferdig fordeling både i Norge og i verden, er eksempler på det, poengterer Mette Nord - leder for LOs desidert største forbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.
• Følg oss på Facebook
Spent på KrF
Hun er spent på hvordan KrF velger å forvalte sin nye rolle.
– Den første prøven er når de skal lande statsbudsjettet. Et budsjett hvor regjeringa fortsetter å omfordele fra de som har minst til de som har mest. Hvor de kutter 700 millioner i dagpengeordninga, samtidig som de gir like mye i nye skattekutt til aksjeeierne. Dette føyer seg inn i rekken av smålige kutt fra denne regjeringen, og rammer de som står lengst fra arbeidslivet. Et budsjett som både øker utenforskapet og gjør det tøffere å stå utenfor, sa Mette Nord i sin åpningstale til Fagforbundets landsmøte.
Den mektige LO-toppen mener høstens valg ikke var noen seier for Erna Solberg. Hun mener derimot at Erna Solbergs regjeringsprosjekt er svekket.
– Høyre gikk tilbake. Fremskrittspartiet gikk tilbake. Venstre gikk tilbake. KrF gikk tilbake. Jeg tror ikke folk i Norge ønsker seg mer høyrepolitikk, mener Mette Nord.
Kamp mot fattigdom
– KrF har gjort det klart at det ikke blir noen ny samarbeidsavtale og at de går i opposisjon. Det betyr at kampen for et anstendig arbeidsliv kan få bedre kår denne perioden enn i forrige. I forrige uke sikret de rødgrønne sammen med KrF flertall for å utvide fedrekvoten, som ble redusert av Erna Solbergs regjering. Det fortjener en applaus, sa hun.
– Kampen mot fattigdom og store forskjeller har vært fagbevegelsens viktigste jobb. Det er det også i dag. Et organisert arbeidsliv er avgjørende for å bekjempe fattigdom og ulikhet. Et organisert arbeidsliv hindrer sosial dumping og utnyttelse av arbeidsfolk. Små forskjeller er bra for folk og bra for verdiskapningen. Landsomfattende tariffavtaler med sentrale oppgjør utjevner forskjeller bedre enn både skatt og trygdeytelser.
• Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte
• Fagforbundet mener det er på tide med seks timers arbeidsdag
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside