JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusstreiken:

Fagforbundet-topp: Dette dreier seg ikke om heltid, Spekter. Det dreier seg om pensjon

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter røpet fra meklingen hva de hadde tilbudt for å unngå streik. Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen reagerer.
– Generelt vil vi si at det er fint at Spekter ønsker å jobbe mot ufrivillig deltid, men det er ikke det dette det handler om, sier Odd Haldgeir Larsen.

– Generelt vil vi si at det er fint at Spekter ønsker å jobbe mot ufrivillig deltid, men det er ikke det dette det handler om, sier Odd Haldgeir Larsen.

Per Flakstad

ola.tommeras@fagbladet.no

Spekter Helse-direktør Herlof Nilssen beklaget i natt streiken. På arbeidsgiverorganisasjonens nettside fortalte direktøren hvilket tilbud de hadde gitt LO og YS for å få en løsning.

– Vi forholder oss til lovpålagt taushet fra meklingen, svarer Odd Haldgeir Larsen, men sier om tilbudet: – Det er ikke dette det dreier seg om, Spekter.

p

Konflikten i kort: LO og YS har gått til streik for retten til pensjon fra første tjente krone for alle. I sykehusene blir ansatte med mindre enn 20 prosent stilling holdt utenfor pensjonsordningen. Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte, for det meste helgevikarer, tilkallingsvakter og ansatte i korte vikariater. De taper både oppsparing til alderspensjon og sikkerhet som forsikring ved uførhet eller død.

Ville ha større stillinger

Spekters forslag til løsning for å unngå at ansatte mister pensjon var følgende:

– Vi kom med forslag for å unngå at ansatte jobber mindre enn 20 prosent stilling. Vi må likevel konstatere at LO og YS valgte å stå fast ved sitt krav om nullgrense, sier Nilssen i en pressemelding på nettsiden.

– Generelt vil vi si at det er fint at Spekter ønsker å jobbe mot ufrivillig deltid, men det er ikke det dette det handler om. Det handler om rett til pensjon for alle, uansett størrelse på stillingen, sier Odd Haldgeir Larsen.

– Helt uproblematisk

Han avviser også Spekters argument etter meklingen hos Riksmekleren, om at det ville være urettferdig for andre grupper som har lovfestet samme krav til minimum stilling, å gi etter for kravet.

– Alle arbeidstakerorganisasjoner hadde dette kravet. Det er helt uproblematisk at det finnes ulike ordninger der noen er lovfestet mens andre er tariffbestemt. Spekter er eneste arbeidsgiverorganisasjon som gjør dette til et problem, sier Larsen.

p

Blodig urettferdig ordning

Fagforbundet mener det er blodig urettferdig og et pensjonsran overfor de som jobber i små stillinger, når disse ikke meldes inn i offentlig tjenestepensjon. Det er også et likestillingskrav, siden 75 prosent av den som rammes er kvinner.

For en som går like oppunder 20 prosent stilling, utgjør tapet 300.000 kroner på beholdningen til alderspensjon. I tillegg mister den ansatte også forsikring ved uføre og død. Ved eventuell uførhet, utgjør dette et tap på 70.000 kroner årlig og et tap på 20.000 i året for etterlatte dersom denne skulle falla fra.

Annonse
Annonse