Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.
Mimsy Møller
Sykefraværsoppfølging:
Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk
Daglig oppringing og hyppig innkalling til møter: Siri Follerås leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo mener det er på høy tid at Sykehjemsetaten i kommunen endrer rutinene for sykefraværsoppfølginga.
Ansatte i Oslos sykehjem forteller at de blir oppringt av sjefen på dag én av sykemeldinga, og må møte til hyppige oppfølgingsmøter og tilretteleggingssamtaler under kortere sykemeldinger. Fagforbundet har lenge kritisert Sykehjemsetaten for hvordan de følger opp sykemeldte, og nå mener de det er på høy tid å endre rutinene.
De mener oppfølginga er basert på mistillit, frarøver de ansatte hvilen de trenger, og presser dem med dårlig samvittighet. Leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås, understreker også at det finnes god ledere som følger opp på en god måte, men at hovedvekten av tilbakemeldingene de får er negative.
– Tror du ansatte i høytlønnede yrker hadde akseptert denne type oppfølging som du beskriver?
– Nei, det tror jeg ikke. Det oppleves som frekt å ikke bli trodd på at du er syk. De utfører en kollektiv straff, bare fordi det finnes noen som jukser. Sånn er verden, men det betyr jo ikke at alle skal straffes av den grunn, sier Follerås.
Nylig skrev Dagsavisen om helsefagarbeidere på Madserud sykehjem som varslet om måten de ble fulgt opp da de var sykmeldt, og at byrådsavdelinga konkluderte med at det ikke hadde skjedd noe kritikkverdig.
Kommentar: «Robert, dette er vel ikke greit?»
Feil fokus
Oslo kommune har hatt avtaler om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtale) siden tidlig 2000-tallet. Ett av målene med avtalen er å få ned sykefraværet. Det mener Follerås er grunnleggende feil.
– Å bare fokusere på å få ned sykefraværet er helt feil. Det vil alltids finnes ansatte med kroniske plager som til tider vil være sykemeldt. Å jobbe i det vi kaller «trøste og bære»-yrker er tungt og det innebærer at du ikke alltid kan gå på jobb.
– Ansatte gir psykisk og fysisk pleie til beboerne, og kan ikke gå på jobb med et brukket bein eller store muskel- og skjelettplager. Hvis vi skal ha et inkluderende arbeidsliv må vi inkludere dem som trenger sykemelding også, sier Follerås.
IA-avtalen legger til grunn at de sykemeldte skal ha tett oppfølging og fokus på tilpassing slik at de kan komme tidligere tilbake til jobb.
– Tett oppfølging er viktig og bra når det gjøres med gode spørsmål og oppriktig interesse, men ikke når det baseres på mistillit, mener hun.
Les også: Sykehjemsansatte varslet om kritikkverdige forhold. Opplever at de ikke ble hørt (+)
Follerås mener fokuset bør ligge på økt grunnbemanning og tilrettelegging.
– Vi undersøker for tiden hvor mye ekstravakttimer det brukes i kommunen, utenom koronarelatert karantene. Det tallet er høyt. Når grunnbemanninga er lav, så er du nødt til å komme på jobb. Hvis man ønsker å redusere sykefraværet, bør man heller øke grunnbemanninga.
Bedre under korona
Som leder i Fagforbundet Pleie og omsorg i Oslo, blir Siri Follerås ofte oppringt av ansatte som lurer på om sjefen har lov til å ringe på dag én under sykemeldinga, men under koronapandemien ringer ikke telefonen like ofte.
– Vi ser en positiv nedgang av slike henvendelser fordi smittevernet blir tatt på alvor, og ansatte med symptomer ikke blir oppfordret til å komme tilbake til jobb når de er syke. Før pandemien ble ansatte ofte bedt om å ta en Paracet og komme på jobb, og det førte det til at flere ble smitta og flere igjen ble sykemeldt. Kanskje ser man nå at det regimet der ansatte blir bedt om å komme på jobb med symptomer ikke er særlig lurt?
Men Follerås er bekymret er bekymret for hva som vil skje etter pandemien. Fagforbundet har tidligere godkjent etatens prosedyrer for sykefraværsoppfølging, men Follerås forteller at de er i en prosess med å reforhandle den nå.
– Fagforbundet ønsker å reforhandle denne rutinen, og er nå i en forhandlingsprosess.
Les også: Opposisjonen om varslersaken i Sykehjemsetaten: – Bekymringsfullt
Helsebyråd Steen: – Min dør står åpen
Hun mener det er på tide at Sykehjemsetaten og helsebyråd Robert Steen ser på effekten sykefraværsoppfølginga har på de ansatte, og tar grep.
– Vi reagerer på at kommunen sier de vil ha en tillitsbasert ledelse, men likevel møter ansatte med mistillit. Når ansatte ikke blir trodd på at de er syke, da mister du all tillit. Den som er syk kjenner det best på kroppen, og må bli trodd. Jeg skulle ønske at kommunen hadde en mer tillitsbasert oppfølging, rett og slett.
Helsebyråd Robert Steen er forelagt kritikken, og svarer følgende i en epost:
– Jeg er opptatt av at Oslo kommune skal være en inkluderende arbeidsplass og at sykefraværsoppfølgingen skal være i tråd med det partene i arbeidslivet er enige om. Dersom Fagforbundet har en uro knyttet til praktiseringen av disse retningslinjene i Sykehjemsetaten, tar jeg gjerne en prat og min dør står åpen.
Les også: Alenemor måtte kjempe i retten mot Oslo for å få fast jobb etter 11 år. Nå gir byrådet seg
Jobber systematisk
Sykehjemsetaten i Oslo er forelagt kritikken fra Fagforbundet, og direktør for samfunnskontakt i etaten, Henrik Mevold, forklarer at de har et tett og godt samarbeid med dem som er sykemeldte.
– Vi har jobbet systematisk med å øke nærværet vårt helt siden 2013. Fra 2013 til 2019 har sykefraværet vårt gått fra 11,8 prosent til 8,4 prosent. Det betyr at det hver eneste dag er 70 flere medarbeidere på jobb på sykehjemmene. Det er veldig viktig for de ansatte å ha kjente kollegaer på jobb, og for beboerne som får møte de samme menneskene, sier Mevold.
Mevold mener de aller fleste setter pris på å bli tett fulgt opp med god tilrettelegging.
– Vi tilrettelegger for det meste for slitasjeskader, og finner løsninger der de ansatte kan jobbe gradert eller på andre måter, sier Mevold og legger til:
– Vi har en prosedyre for sykefraværsoppfølging som er utarbeidet hos oss i samarbeid med vernetjenesten og fagforeningene. Vi har et felles mål, og vi samarbeider med Nav når vi jobber for å tilrettelegge. Men vi ønsker hele tiden å utvikle dette samarbeidet. Hvis Fagforbundet har konkrete innspill til hva de tenker kan bli bedre, så snakker vi gjerne sammen og utvikler det videre etter nye behov. Skal vi lykkes med å holde nærværet på jobb høyt, er vi avhengige av et godt og nært samarbeid mellom alle partene.
– Siri Follerås kritiserer arbeidsmiljø før pandemien, der man blir bedt om å ta en Paracet om man er litt småsyk, og frykter det vil komme tilbake etter pandemien. Vil dere fortsette å ta symptomer på sykdom seriøst etter pandemien?
– Vi er fortsatt ikke ferdig med pandemien, og vi har veldig tydelige regler ved mistanke om smitte. Ingen med symptomer skal komme på jobb, men blir testet og sendt i karantene i påvente av prøvesvar. Vi jobber med svært sårbare beboere, så våre prosedyrer skal hele tiden inneholde smittevern, og så får vi gjøre vurderinger og se på hvordan dette bør håndteres framover. Vi har et veldig godt samarbeid med Fagforbundet, hadde vi ikke hatt det, så hadde vi ikke lyktes.
Fått med deg denne? Britt må fortsatt bruke stoppeklokka på jobb i hjemmetjenesten etter 3,5 år med tillitsmodellen
Mest lest
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox