JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2025

Studenter med psykiske plager får nå hjelp: – Endelig innfrir regjeringen

Fagskolestudentene har ikke hatt tilgang på den samme tryggheten som studenter ved høyskoler og universiteter.
Siden 2016 har det vært en dobling av antall studenter ved landets fagskoler.

Siden 2016 har det vært en dobling av antall studenter ved landets fagskoler.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Tre år etter regjeringens løfte i Hurdalsplattformen fra 2021, kom nyheten som både Rødt, Høyre, SV og Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) har ventet på.

Regjeringen bevilger 3 millioner kroner til et nasjonalt studentombud for fagskolestudentene.

– Det er svært gledelig at vi endelig har fått på plass denne ordningen. Et nasjonalt studentombud vil ivareta rettssikkerheten til fagskolestudentene og gjøre det lettere for mange som står i en vanskelig situasjon, sier ONF-leder Thea Tuset til FriFagbevegelse.    

Støttefunksjon

Alle studenter ved universiteter og høyskoler har tilgang til et studentombud. For fagskolestudentene har denne tryggheten vært en mangelvare.

En betydelig andel studenter har psykiske lidelser eller føler seg isolert fra medstudenter, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

– Fagskolestudenter har ikke mindre plager med den psykiske helsen enn andre studenter. Vi lever i en tid der studenter føler seg mer ensomme og kan slite mentalt. Da er det viktig å bli sett og hørt, sier Tuset.  

I disse sakene kan et studentombud være en støttefunksjon:

• Studenter som føler seg ensomme og sliter med psykisk helse

• Studenter som opplever mobbing og ikke vet hva de skal gjøre

• Klage på eksamen eller karakter i et hovedprosjekt

• Urettmessig behandling i en opptaksprosess

Aktuelt: Dette betyr statsbudsjettet for arbeidslivet

Store mangler

I neste års statsbudsjett innfrir regjeringen løftet sitt «å bidra til at alle fagskolestudentene får det samme tilbudet om råd og hjelp i spørsmål som gjelder studiesituasjonen».

– Et slikt ombud vil primært være veiledende i enkeltsaker som angår studentene. Det er kjempeviktig å ha en støttefunksjon i saker som kan påvirke resultatene til studentene eller gjennomføringen av studiene, sier Tuset.

Forslaget fra regjeringspartiene Ap og Sp er at ordningen har virkning fra 1. august 2025. Et studentombud er et lavterskeltilbud for studenter som har spørsmål om sine rettigheter.

– Det er viktig at regjeringen leverer på dette nå, i og med at nedleggelsen av studieforbundet AOF har vist at det er store mangler i fagskolestudentenes grunnleggende rettigheter, sier Tuset.

Hva er fagskolene?

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring.

Det er i dag over 30.000 studenter ved norske fagskoler, ifølge regjeringens egne tall.

Det inkluderer blant annet lærerutdanninger og utdanninger i pedagogikk, økonomiske og administrative fag, naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, samt utdanning innen helse-, sosial- og idrettsfag.

Politisk vilje

Thea Tuset deler ut skussmål til Hege Bae Nyholt i Rødt for at hun har klart å samle utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget rundt kravet fra ONF om et nasjonalt studentombud.

Tuset berømmer også SV og Høyre for en god dialog i tida som er gått siden regjeringens løfte.

– Dette er hyggelig å høre. Fagskolen er arbeidslivets skole og favner hele det politiske landskapet, sier Nyholt til FriFagbevegelse.

Rødt-politikeren er leder av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Hun sier at det har vært et behov for et nasjonalt studentombud i lang tid, men at det har vært en seig jobb å komme fram til målet.

Samtlige partier i komiteen går nå inn for en slik ordning.

– Fagskolen er viktig for hele samfunnet, og et studentombud nasjonalt vil ivareta studentenes sikkerhet. En tverrpolitisk enighet legger til grunn at denne ordningen vil bestå, understreker Nyholt.

1.000 nye studieplasser

Regjeringen bevilger også midler til 1.000 nye studieplasser i de offentlige fagskolene. Dette er en dobling av det som ble bevilget i de to foregående statsbudsjettene. 

ONF setter pris på at regjeringen prioriterer flere studieplasser i fagskolene enn tidligere. 

– Regjeringen ligger etter sine egne løfter fra Hurdal og det økende behovet i samfunnet for nettopp denne kompetansen. Skal vi klare å møte utfordringene med det grønne skiftet, digitalisering og eldrebølgen, må det satses enda sterkere på høyere yrkesfaglig utdanning, mener hun.

Warning
Annonse
Annonse