Det finnes to grupper av arbeidstakere som kan unntas fra deler av arbeidstidskapittelet i loven.
Colourbox
Fakta: Hvem kan unntas arbeidsmiljølovens regler for arbeidstid?
Omtrent hver tiende arbeidstaker er unntatt arbeidsmiljølovens regler for arbeidstid fordi han eller hun har «ledende» eller «særlig uavhengig» stilling. Her er premissene.
ragnhild@lomedia.no
I utgangspunktet gjelder arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid for alle arbeidstakere. Men det finnes to grupper som kan unntas fra deler av arbeidstidskapittelet i loven. Det gjelder arbeidstakere med særlig uavhengig stilling eller ledende stilling. Unntaket innebærer blant annet at ansatte i slike stillinger ikke har krav på overtidsbetaling.
Ledende stilling er av Arbeidstilsynet definert som «overordnede stillinger med klare lederfunksjoner». Om særlig uavhengig stilling sier lovens forarbeider at dette skal omfatte «arbeidstakere som ikke innehar lederfunksjoner, men som likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger.»
Disse unntakene fra arbeidstidsreglene er ment å skulle tolkes strengt og skal gjelde en snever gruppe, opplyser Jens Erik Romslo, leder for Arbeidstidsenheten i Arbeidstilsynet. Derfor må det ligge en konkret vurdering til grunn i hvert enkelt tilfelle.
Arbeidstid: Minst 290 ansatte i LO og forbundene har unntak fra arbeidsmiljøloven
Ledende stilling
At man har en ledertittel er ikke i seg selv grunn god nok for å bli unntatt arbeidstidsreglene. Det er arbeidstakerens faktiske stilling og funksjon som betyr noe. Ifølge Arbeidstilsynet er det en forutsetning at lederen har et «særlig ansvar» og kan ta selvstendige beslutninger i et større omfang på vegne av virksomheten.
104 LO-ansatte er unntatt arbeidsmiljølovens regler for arbeidstid
Særlig uavhengig stilling
For å falle inn under begrepet «særlig uavhengig stilling» er det ikke tilstrekkelig å ha fleksibel arbeidstid eller å kunne kontrollere arbeidstiden selv. Ifølge lovens forarbeider må en person i særlig uavhengig stilling ha en «tydelig og åpenbar» selvstendighet i hvordan arbeidsoppgavene skal gjennomføres og til hvilken tid. Også her må det gjøres en individuell vurdering av de faktiske oppgavene og funksjonene den ansatte har.
Ifølge Jens Erik Romslo i Arbeidstilsynet er det mange momenter som trekkes inn i vurderingen:
• Om arbeidstakeren selv prioriterer sine oppgaver.
• Om arbeidstakeren selv kan bestemme hva hun eller han skal gjøre.
• Om arbeidstakeren kan delegere til andre.
• Om arbeidstakeren selv kan bestemme når og hvordan arbeidet utføres.
Også lønna kan være et moment i vurderingen. Ansatte i særlig uavhengig stilling har nemlig ikke krav på overtidsbetaling, men har ofte et lønnsnivå som kompenserer for noe merarbeid utover ordinær arbeidstid.
En helhetsvurdering
Alle kriteriene må ikke være oppfylt samtidig for at stillingen skal være særlig uavhengig, forklarer Romslo i Arbeidstilsynet.
– Ofte taler ett moment for og et annet mot. Da må det gjøres en helhetlig vurdering, sier Romslo.
Aktuelle momenter kan for eksempel være hvor detaljert den ansatte må rapportere til overordnede, om hun har mulighet til og selv kan bestemme seg for å ta fri eller avspasere, og om hun har høyere lønn enn andre i virksomheten.
Rettspraksis
Av og til havner slike saker i rettsapparatet, og domstolenes praksis kan si noe om hvordan lovverket skal tolkes. Arbeidstidsutvalget, som i 2016 leverte sin utredning, gikk igjennom de siste årenes rettspraksis når det gjaldt særlig uavhengig stilling. Utvalget viste til at domstolene hadde lagt særlig vekt på følgende momenter:
• at arbeidstakeren har begrenset plikt til å følge instrukser for eget arbeid og rapportere til overordnede.
• arbeidstakeren har muligheter til å påvirke frister og andre ytre forutsetninger for arbeidet.
• han eller hun har en betydelig myndighet til å ta beslutninger.
• han eller hun utfører i begrenset grad underordnet arbeid på linje med ansatte som ikke er særlig uavhengige.
• arbeidstakeren er ikke underlagt kontroll med arbeidstiden.
En av ti er unntatt
Selv om det store flertallet av arbeidstakere i Norge er omfattet av reglene for arbeidstid, er det en ganske stor gruppe som arbeidstidsreglene ikke gjelder for. Ifølge Arbeidstidsutvalgets rapport er det rundt ti prosent av de sysselsatte som er unntatt arbeidstidsbestemmelsene fordi de har ledende eller særlig uavhengig stilling.
Flere studier kan imidlertid tyde på at det er flere som oppgir at de har ledende eller særlig uavhengig stilling, enn de som reelt sett har det, skriver utvalget. Spørreundersøkelser viser også at både arbeidsgivere og arbeidstakere mangler kunnskap om hva som skal til for at en stilling skal defineres som «ledende» eller «særlig uavhengig».
Arbeidsgivere unngår overtidsbetaling
Det samme erfarer også Arbeidstilsynet, påpeker Jens Erik Romslo. Ifølge Arbeidstilsynet øker bruken av disse stillingsgruppene blant annet i hotell- og restaurantbransjen, i konsulentbransjen og i varehandelen.
Arbeidstiden skal være forsvarlig
Selv om man er unntatt arbeidstidsbestemmelsene på riktig grunnlag, betyr det likevel ikke at man kan jobbe døgnet rundt. Også arbeidstakere i ledende stilling og arbeidstakere i særlig uavhengig stilling er omfattet av arbeidsmiljølovens § 10–2 første, andre og fjerde ledd, som blant annet sier at alle arbeidstakere har krav på arbeidstidsordninger som gjør at de ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Om belastningene av arbeidstiden er så stor at det går på helsa løs, er den med andre ord ikke lovlig.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden