JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Færre internasjonale gjester til årets LO-kongress

Totalt er det invitert 37 utenlandske gjester. Det er omtrent halvparten av hva som har vært vanlig på tidligere kongresser.

Kristian Brustad

ILO-direktør Guy Ryder er blant de inviterte, men vil kun delta gjennom en videohilsen. Kongressen kolliderer med den store ILO-konferansen i Genève, som starter fredag 27. mai – tre dager før LO-kongressen åpner.

ETUC-toppen kommer

En som imidlertid har meldt sin ankomst er generalsekretær i den europeiske faglige samorganisasjonen (ETUC), Luca Visentini. Her hjemme omtales også organisasjonen som DEFS, som står for Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen. I tillegg til LO, er også Unio og YS en del av ETUC.

Luca Visentini, generalsekretær i den europeiske faglige samorganisasjonen (ETUC).

Luca Visentini, generalsekretær i den europeiske faglige samorganisasjonen (ETUC).

Jan-Erik Østlie

Visentini var også invitert til den forrige LO-kongressen, i 2017, men da var det visegeneralsekretær Katja Lehto-Komulainen som representerte organisasjonen.

Strid om minstelønn

På LO-kongressen møter Visentini lederen i svensk LO, Susanna Gideonsson. De har sikkert mye å prate om. Svensk LO har nemlig nektet å betale sin kontingent til DEFS første halvår i 2022 etter striden om minstelønn.

Svenskene vil heller ikke delta i møter, og har uttrykt sterk mistillit til generalsekretær Visentini og visegeneralsekretær Esther Lynch, som har hatt ansvaret for arbeidet med EUs direktiv om minstelønn.

De nordiske landene har vært store motstandere av at politikerne skal ha lov til å blande seg inn i hvordan lønnsdannelsen skal skje. Den skal foregå mellom partene i arbeidslivet.

Les også: Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Flere land representert

Blant de andre utenlandske gjestene som har meldt sin ankomst finner vi:

Owen Tudor fra ITUC- CSI, Magnus Gisler fra Nordens faglig samorganisasjonen, Bente Sorgenfrey, som er nestformann i Fagbevægelsens Hovedorganisasjon i Danmark, Kristiina Linna fra SAK i Finland, og representanter fra fagbevegelsen i Frankrike, Nederland, Spania, Etiopia, Ghana, Cuba, Filipinene, Palestina og Oman, samt Jan-Erik Støstad fra SAMAK og Mika Domisch fra TCO i Sverige.

Annonse
Annonse