JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets EØS-vedtak er et nei til at Norge skal gi fra seg mer makt, mener Vedum

Fellesforbundets vedtak er et krystallklart nei til at Norge skal gi fra seg mer makt til EU i arbeidsmarkedspolitikken, mener Senterpartiets leder.

Nanna Aanes Wolden

Fellesforbundets landsmøte avviste onsdag forslaget om å si nei til EØS-avtalen og vedtok i stedet å utrede alternativer til avtalen.

p

Kraftik kritikk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller vedtaket et klassisk kompromiss og en klar arbeidsordre til hele LO-systemet.

– Det har aldri vært vedtatt en så kraftig kritikk. Selv med en så kraftfull kritikk, var det spenning til siste slutt om hva som ville få flertall. Kritikken kom fordi mange opplever at arbeidshverdagen deres blir mer krevende, sier Vedum til NTB.

– Med dette vedtaket er det ikke mulig for Fellesforbundet å støtte at man skal gi EU mer makt på arbeidsmarkedsområdet. Dette er et krystallklart nei til at Norge skal gi fra seg mer makt til EU i arbeidsmarkedspolitikken, fremholder han.

Vedum mener LO-gigantens vedtak vil gjøre det enda lettere for Sp å finne flere alliansepartnere i EØS-politikken.

– Vårt primærstandpunkt er at vi ønsker å erstatte EØS-avtalen med nye og bedre avtaler. Dette peker i samme retning. I hverdagspolitikken handler det om hva man gjør når man får EUs energibyrå Acer, EUs arbeidsmarkedsbyrå og EUs finanstilsyn, sier han.

Vil sikre markedsadgang

Landsmøtet stemte for en tekst hvor det kreves utredning av en rekke punkter om norske myndigheters evne og mulighet til å påvirke EU, og hvordan tiltak mot sosial dumping og useriøsitet i arbeidslivet kan utvikles og styrkes.

Fellesforbundet vil at man skal se på hvilke alternativer Norge har til dagens EØS-avtale, som samtidig vil sikre bedriftene en full og forutsigbar markedsadgang til Europa.

Fellesforbundet er LOs største industriforbund, med 160.000 medlemmer. Det har vært knyttet stor spenning til hvor forbundet landet i spørsmålet med tanke på om EØS-debatten blusser opp igjen opp mot stortingsvalget i 2021.

Både Fellesforbundets leder Jørn Eggum, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har alle i tydelige ordelag forsvart EØS-avtalen.

– Fellesforbundet ønsker mer kunnskap om hvordan norsk politikk kan rydde opp i norsk arbeidsliv innenfor rammene av EØS-avtalen. Det er et forslag som Ap støtter, sier Støre.

Kritikken som er fremmet, viser behovet for å rydde opp i de deler av arbeidslivet hvor det har utviklet seg tilstander vi ikke ønsker å se i Norge, påpeker han.

– Det har vært sterkt å høre transportbransjens erfaringer med å være under press i konkurransen med utenlandske arbeidstakere.

Positive til justeringer

Den kraftige debatten er et sterkt signal om at det må ryddes opp i norsk arbeidsliv, mener også SV-leder Audun Lysbakken.

– Flertallet på Stortinget kan ikke fortsette sin passive import av EU-regler som undergraver den norske modellen, og regjeringens politikk for mer løsarbeid og midlertidighet må stanses, sier han.

p

Han ønsker velkommen vedtaket om å utrede alternativer til EØS.

– Det er underlig at ja-partiene påstår at det ikke finnes noe alternativ til EØS, men samtidig avviser å utrede hva alternativene kan være. Vi håper dagens vedtak vil bidra til at dette endrer seg.

Frps Erlend Wiborg, leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener det er viktig å utnytte handlingsrommet i avtalen bedre.

– Det at det ble så jevnt viser tydelig at EØS-avtalen må justeres. Frp er positive til EØS-avtalen, men ønsker å reforhandle deler av den, sier han.

Annonse
Annonse