VIL ENDRE LOVEN: LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik tar til orde å få samme ordning for feriepenger som det i dag er på skattetrekk og pensjon.
Jan-Erik Østlie
Feriepenger:
Feriepenge-krisen: Det må bli ulovlig å bruke opp ansattes feriepenger, krever LO
LO har skrevet brev til regjeringen med et fikst ferdig lovforslag om ny feriepengekonto. Loven vil sikre feriepengene på egen, låst konto.
helge@lomedia.no
Aller helst skulle første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, ikke sett at dette var nødvendig i det hele tatt. Men korona-krisen har ført til at flere bedrifter allerede har brukt opp feriepengene de skulle betalt til sine ansatte.
En undersøkelse foretatt av NHO, viser at en av 10 bedrifter (11 prosent) ikke er i stand til å utbetale feriepenger. Ytterligere 13 prosent er usikre om de vil klare det. Det vil si at en av fire NHO-medlemmer kan risikere å ikke være i stand til å utbetale feriepenger.
En undersøkelse presentert av Virke Servicehandel, viser at nesten åtte av 10 kioskeiere sier det er svært eller ganske sannsynlig at de går med underskudd i 2020.
• Les også: LO har en løsning for å sikre feriepenger til alle. Nå kan forslaget få flertall
Brukt til drift
Arbeidstakers opptjente feriepenger er i flere tilfeller brukt til drift, framfor å sikre arbeidstaker lønn og livsgrunnlag i ferien.
– Dette er rett og slett tragisk for dem som venter på feriepenger for å bruke de på ferie for seg og sine. Så har bedriften brukt pengene på driften i stedet og de står på bar bakke, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
LO har krevd at departementet må finne en ordning som gjør at folk får feriepengene, men er blitt avvist.
LO har vist til at lønnsgarantifondet bør sikre feriepengene for dem som står uten.
Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, mener bedrifter som ikke har penger til å utbetale feriepenger til sine ansatte, kan benytte lånegarantiordningen som er etablert i forbindelse med koronakrisen. Heller ikke arbeidsgiverne mener det er en god løsning.
– Å lånefinansiere feriepenger er en dårlig ordning. Den som har brukt opp feriepengene skal altså få lån. Det gir ingen garanti for at pengene virkelig vil gå til utbetaling av feriepenger til den ansatte, sier Følsvik.
– Vi mener regjeringen må finne en ordning som gjør at den ansatte får feriepengene sine direkte uten mellomledd, sier Peggy Hessen Følsvik.
I verste fall kan dette bli en trippel felle for enkelte: De får ikke feriepenger i år, og du må over på dagpenger. Da får du heller ikke feriepenger neste år.
• Les også: Flere tusen ansatte kan stå uten feriepenger i juni. Nå ber NHO regjeringen om hjelp
Fremmet forslag
– Noe må gjøres, siden dagens ordning ikke har vist seg å være tilstrekkelig til å sikre at arbeidstaker mottar sine opptjente feriepenger i perioden ferien avvikles. Det er åpenbart behov for lovendring, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Nå har juridisk avdeling i LO utarbeidet et lovforslag som kan sikre at det samme ikke kan skje en gang til.
Her foreslås det at det opprettes en særskilt bankkonto for feriepenger, tilsvarende som for skattetrekk.
For å sikre at forpliktelsen etterleves foreslås det at arbeidstaker og tillitsvalgte har rett til innsyn i kontoen.
Det foreslås videre at daglig leders og styrets ansvar til å forhindre ulovlige disponeringer, uttrykkelig presiseres.
Det foreslås også mulighet for arbeidsgiver til å stille garanti for forpliktelsen, tilsvarende som for skattetrekk:
Slik vil den nye ferieloven se ut, hvis LO får gjennomslag:
«Feriepenger etter § 10 tilhører arbeidstaker. Arbeidsgiver skal sette feriepenger inn på særskilt bankkonto (feriepengekonto). Betaling til feriepengekontoen fra arbeidsgiver beregnet etter § 10 skal skje samtidig som lønnsutbetaling. Holdes saldo på feriepengekontoen så høy at den til enhver tid dekker fremtidige feriepenger, kan løpende overføring til kontoen unnlates».
Mange kan altså stå igjen uten feriepenger i sommer. I verste fall er det et alternativ å slå arbeidsgiveren konkurs, for å få utbetalt feriepengene. Da vil lønnsgarantifondet være redningen.
– Hvis en bedrift ikke er i stand til å utbetale feriepenger, er den kanskje ikke liv laga uansett. Men det er en tung beslutning å ta, spesielt når situasjonen er så spesiell som den er nå. Og da vil jo den ansatte stå på bar bakke igjen, sier Peggy Hessen Følsvik.
Hvis vedkommende er medlem av LO kan Sparebank1 gjennom LO Favør-ordningen utbetale forskudd på feriepengene, med boliglånsrente, hvor bedriften blir slått konkurs.
Avviser det ikke
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen avviser ikke at det kan være aktuelt at arbeidstakerens feriepenger skal avsettes på egen konto slik det gjøres for skattetrekk. Det går fram av svaret på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap).
– Feriepenger er utsatt lønn og tilhører de ansatte. Feriegodtgjøring er opptjent gjennom arbeidstakernes forutgående arbeid, og det er naturligvis avgjørende viktig at disse pengene faktisk utbetales til arbeidstakerne, skriver han i svaret.
– Mitt hovedinntrykk er at virksomhetene normalt sett sørger for at arbeidstakerne får utbetalt feriepengene sine når de skal. Jeg mener det er uheldig at flere bedrifter nå melder at dette kan bli problematisk i år, selv om årsaken er den ekstraordinære situasjonen knyttet til Covid-19, mener Røe Isaksen.
– Etter min oppfatning er det derfor grunn til å vurdere om det bør iverksettes tiltak som sikrer at opptjente feriepenger tilfaller arbeidstakerne. Arbeids- og sosialdepartementet vil således, i samråd med partene, vurdere om det vil være hensiktsmessig å innføre en slik regel som representanten viser til. I den sammenheng må blant annet likviditetsvirkningene av en «avsettingsordning», svarer Torbjørn Røe Isaksen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich