KAN BLI BEDRE: NFF-leder Geir Bjørkli mener det bør ansettes dobbelt så mange til å jobbe med elektronisk kontroll i friomsorgen. Han mener også at innholdet i denne typen soning kan bli mye bedre. – Lav bemanning gjør at vi ikke kan ha så mye kontakt med de domfelte som vi bør.
Erlend Dalhaug Daae
Flere må ansettes for å følge opp fotlenkesonerne
Forbundet for fengsels- og friomsorgsansatte er bekymret over økende bruk av private kontrollører for å føre tilsyn med kriminelle som soner med fotlenke.
yngvil@lomedia.no
Friomsorgen trenger flere faglærte til å følge opp fotlenkesonerne, slik at de ansattes sikkerhet blir ivaretatt. Det krever Terje Gulestø, som leder NFFs friomsorgsforening i Sogn og Fjordane og selv er saksbehandler for personer som soner med fotlenke.
Fra 1. mai blir soning med elektronisk kontroll, fotlenkesoning, et landsdekkende tilbud.
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener alt tyder på at Kriminalomsorgen ansetter for få til å gjøre jobben, og at bruken av private kontrollører vil øke for å holde de allerede lave EK-kostnadene nede.
– Bevilgningene til EK er altfor lave, sier NFF-leder Geir Bjørkli.
Vet ikke hvor mange
KDI har ikke en oppdatert oversikt over hvor mange eksterne kontrollører som har kontrakt med kriminalomsorgen, ifølge Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
I 2012 hadde 68 private kontrollører kontrakt med kriminalomsorgen i Troms, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, og Hedmark, ifølge Justisdepartementet.
– Skal vi ha sikkerhet på arbeidsplassene våre, må det ansettes flere til å følge opp EK-domfelte, mener Terje Gulestø.
Der han jobber, i friomsorgen i Sogn og Fjordane, må de nå kutte en stilling for å holde seg innenfor budsjettet.
Private kontrollører
– Kriminalomsorgen har gjort seg avhengig av privat bistand til en offentlig tjeneste. Det er vi helt imot, sier Bjørkli.
NFF-ledelsen tok dette opp i sitt månedlige møte med KDI forrige uke. Men det er foreløpig ingen utsikter til mer penger og flere ansatte, ifølge Bjørkli.
– De får en briefing
Terje Gulestø mener de private kontrollørene generelt ikke er kvalifisert til oppgaven.
– De får en briefing fra kriminalomsorgen, men det kan ikke kalles opplæring. De er med på enkeltoppdrag, og noen av dem har veldig få oppdrag. De får ikke mye erfaring i arbeidet, mener Gulestø. Han har 30 år bak seg i Kriminalomsorgen, som fengselsbetjent i både åpne og lukkede fengsler og som saksbehandler i friomsorgen.
Geir Bjørkli bekrefter at de private kontrollørene knapt får noen opplæring, og sier det nå er et regionalt ansvar.
– Opplæring bør KDI ta ansvar for, mener han.
Ingen formelle krav
«Det stilles ingen formelle kompetansekrav til de eksterne kontrollørene», står det i et rundskriv om de eksterne kontrollørene fra KDI-direktør Marianne Vollan. Hun sendte det til Kriminalomsorgens regionkontorer i november i fjor.
– Kriminalomsorgen må sikre at eksterne kontrollører anses egnet for oppdraget, gjennom både personlig egnethet, relevant erfaring, samt tilfredsstille krav til utvidet vandelsattest og taushetsplikt, sier Vollan.
Hun viser til at studenter og pensjonister innenfor relevante yrkesgrupper som politi, fengselsbetjent og sosialfaglige områder kan ha relevant erfaring.
– Det står i rundskrivet at kontrollørene skal få nødvendig opplæring og oppfølging av kriminalomsorgen. Hva slags opplæring? Hva er varigheten? Hvem står for opplæringen? Har KDI laget opplæringsopplegget? Er det likt for alle de private kontrollørene rundt om i landet?
– KDI har ikke utarbeidet en felles opplæringsplan for disse, men har tillit til at friomsorgskontoret veileder i både praktiske, sikkerhetsmessige og etiske sider ved straffegjennomføringen og eksterne kontrollørers rolle, sier Vollan.
– Det er alenearbeid
Gulestø definerer det som alenearbeid, når en friomsorgsansatt jobber i team med en person som ikke er ansatt og faglært i Kriminalomsorgen.
Geir Bjørkli er enig og kaller det «uforsvarlig».
– En annen dårlig «løsning» på den lave bemanningen, er å la studenter som hospiterer i friomsorgskontorene gjøre jobben, påpeker Gulestø.
Kriminalomsorgsdirektør Marianne Vollan bekrefter at de tillater de private kontrollørene å jobbe alene med fotlenkesonerne.
– Eksterne kontrollører kan etter avtale utføre kontrolloppgaver i form av uanmeldt kontrollbesøk i hjemmet eller på sted for sysselsetting. Dette er oppgaver som kan utføres uten fast personale fra kriminalomsorgen til stede, eventuelt i samarbeid med slike.
Sikkerhet på arbeidsplassen
Han mener det i utgangspunktet ikke er forskjell på domfelte som soner i fengsel og med elektronisk kontroll.
– Det er folk som har sonet lange fengselsstraffer før de har gått over til EK. Det er altså ofte de samme domfelte vi har med å gjøre. KDI bør ikke gjøre forskjell på sikkerheten til ansatte i friomsorgen og i fengslene, mener han.
– Doble antall ansatte
I friomsorgen i Møre og Romsdal, som begynner med elektronisk kontroll 1. mai, skal det ansettes fem saksbehandlere.
– Bebyggelsen er veldig spredt i dette fylket, som det også er i for eksempel Finnmark, Nordland, og Sogn og Fjordane. For å gjøre det mest mulig effektivt, skal de EK-ansatte plasseres på ulike steder. Én skal sitte i Kristiansund, to i Ålesund og to i Molde, forteller Gulestø.
Slik bemanningen og turnusen er i ferd med å legges i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, vil en EK-ansatt oppleve å være alene på vakt i eget fylke og ha telefonvakt i to fylker. Altså uten andre kolleger å vurdere risiko og andre situasjoner med.
NFF-lederen mener det klart er en belastning.
– Det burde vært dobbelt så mange EK-ansatte.
Med fotlenke i hele landet
Hjemmesoning med elektronisk kontroll tilbys domfelte i hele landet fra 1. mai.
Det vil fra 1. mai være 340 EK-plasser.
Kriminalomsorgens utdanningssenter evaluerte ordningen i fjor, og fant at 10 prosent har tilbakefall til ny kriminalitet etter to år.
NFF mener flere må ansettes for å følge opp EK-domfelte.
Justisdepartementet
Vi bør alltid være to eller flere på jobb.
Terje Gulestø, leder av NFFs friomsorgsforening i Sogn og Fjordane.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre