JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Flere vil få ekstrapensjonen AFP med dette forslaget

Avtalefestet pensjon (AFP) blir en stridssak på den viktige LO-kongressen i mai.
Forbundslederne i Fellesforbundet, Jørn Eggum og El og It Forbundet, Geir Ove Kulseth, lytter til presenatsjonen av Fafo-rapporten  om AFP som de har bestilt.

Forbundslederne i Fellesforbundet, Jørn Eggum og El og It Forbundet, Geir Ove Kulseth, lytter til presenatsjonen av Fafo-rapporten om AFP som de har bestilt.

Leif Martin Kirknes

Saken oppsummert

torgny@lomedia.no

Fellesforbundets forslag til å tette et av AFP-hullene, vil gjøre at sju prosent flere vil få AFP, viser en rykende fersk Fafo-rapport.

Rapporten kommer få dager før LO-kongressen starter. Der er det ventet at AFP-ordningen blir blant det viktigste stridstemaene.

I dagens AFP-ordning er et av kravene at man må ha vært i arbeid i en AFP-bedrift i sju av de siste ni årene før du fyller 62 år. Det har ført til at mange ikke har fått pensjonen.

Fellesforbundet foreslår at man også skal ha rett på AFP om man har vært i arbeid i en AFP-bedrift i 18 år og sju av dem etter fylte 50.

Det vil tette hullet som gjorde at 360 Fellesforbundet-medlemmer mistet AFP da Norske Skog la ned bedriften på Follum i 2011. For den enkelte betød det et inntektstap på mellom 1 million og 1,5 millioner kroner.

Dette er avtalefestetpensjon (AFP)

• AFP ble opprettet i 1988 og var en tidligpensjon for dem som ikke maktet å stå i arbeid fram til 67 år.

• En pensjonsordning som er en del av tariffavtalene.

• En livsvarig pensjon som kan tas ut fra 62 år.

• Du må oppfylle visse krav ved fylte 62 år for å kvalifisere til AFP. Blant annet må du ha jobbet sju av de siste ni årene i en bedrift med tariffavtale.

• AFP ble reformert i 2011 som en del av pensjonsreformen og ble gjort om til en livsvarig tilleggspensjon.

• LO og NHO har utarbeidet et forslag til ny AFP (Reformert AFP)

• Dette forslaget ble nedstemt på Fellesforbundets landsmøte i oktober 2023.

Mellom 700 og 800 arbeidstakere

Fafo-rapporten, som er laget på oppdrag fra EL og IT Forbundet og Fellesforbundet, viser at mellom 700 og 800 arbeidstakere i hvert årskull vil få en ekstra mulighet til å få AFP med Fellesforbundets forslag.

Fafo har beregnet at utgiftene ville øke med sju prosent hvis staten er med og betaler 1/3, slik den gjør i dagens ordning. Uten det statlige bidraget vil premien som bedriftene må betale øke med 10 prosent.

I dag betaler bedriftene 2,7 prosent av lønna i premie til AFP. Med forslaget til Fellesforbundet vil dette føre til at premien måtte økes til 3,0 prosent.

Pensjon: Toppene er helt uenige om hva LO skal mene

Hett tema

Det er ventet at AFP kommer til å være et hett tema på LO-kongressen som avholdes 5. til 9. mai.

– Jeg mener at LO-kongressen ikke skal ha som mål å utforme pensjonsmodellene i detalj. Kongressen bør stille opp noen mål for pensjonspolitikken vår. Hva skal folketrygden løse, og hvor mye vil vi forsøke å bære fram i tariffavtalen og tariffveien, sa Jørn Eggum, Fellesforbundets leder og eneste kandidat til jobben som LO-leder, da rapporten ble lansert.

Bakgrunn: Dette er AFP-striden i LO

Warning