Koronakrisen
Flertallet av fagskolestudentene står i en umulig økonomisk situasjon dersom de blir permittert
Deltidsstuderende fagskolestudenter har ikke rett på dagpenger, dersom de blir permittert fra jobben, sier lederen av Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF). Wictor Østvand Jensen frykter at mange vil avslutte studiene for å redde seg selv økonomisk.
FORVENTER TILTAK: ONF-leder Wictor Østvand Jensen forventer at også fagskolestudentene får den nødvendige økonomiske hjelpen under korona-krisen.
Thomas Johnstone
kai.hovden@lomedia.no
Regjeringen er på banen for å sikre økonomien til norske studenter. Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF) forventer et større fokus på deltidsstudenter.
Mens flertallet av studenter ved høgskoler og universitet er fulltidsstudenter, er situasjonen for svært mange av de vel 18.000 fagskolestudentene en annen. Her kombinerer mer enn 60 prosent studier med sin vanlige, faste jobb.
p
– Det er ofte studentene selv eller bedriften som ser behovet for et kompetanseløft for å følge med i utviklingen i arbeidslivet, og dette har ført til at de har blitt fagskolestudenter, sier ONF-leder Wictor Østvand Jensen.
Kombinasjonen av for høy studieprogresjon og arbeid skaper store økonomiske problemer for fagskolestudentene hvis de blir permittert.
Unntaket er de som klarer å kombinere hundre prosent jobb med studiene. Da har de, etter seks måneder, krav på dagpenger uten å måtte redusere studieinnsatsen, ifølge Jensen.
– Utdanning i mindre enn 50 prosent omfang, og med undervisning utenom normal arbeidstid, kan også gi rett til dagpenger, sier ONF-lederen.
Dette er dessverre ikke virkeligheten for flertallet av fagskolestudentene.
Ingen dagpenger
Dersom deltidsstuderende fagskolestudenter blir permittert fra jobben, har de ikke rett på dagpenger, ifølge Jensen.
p
– På grunn av for høy studieprogresjon, mister de retten til dagpenger. I ytterste konsekvens vil mange da velge å slutte på studiene for å sikre seg økonomisk, frykter studentlederen.
Han mener det er fullt forståelig, ettersom nesten halvparten av fagskolestudentene er over 30 år.
– De er ofte etablert med familie, huslån og så videre. Da må man først og fremst sikre dette ved en eventuell permittering, sier Jensen.
Frykter frafall
Før korona-krisen var det skrikende etterspørsel etter fagskolekandidater i norsk industri. Slik vil det også være når korona-kneika er passert.
– Jeg er redd vi kommer til å oppleve stort frafall blant studenter innen høyere yrkesfaglig utdanning på deltid som følge av regelverket knyttet til dagpenger. Det er ikke hva vi trenger nå. Norge trenger enda flere med høyere yrkesfaglig utdanning for å imøtekomme det økende behovet for oppdatert kompetanse vi ser i arbeidsmarkedet, slår Jensen fast.
Forventer tiltak
Det er varslet at forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) skal lansere en tiltakspakke for studentene denne uken. ONF er spent på om problematikken knyttet til flesteparten av fagskolestudentene er tatt hensyn til.
p
– Jeg håper Asheim og regjeringen tar hensyn til den livssituasjonen flertallet av fagskolestudentene befinner seg i. Studentene må få en dagpengeordning som dekker det reelle inntektstapet de opplever dersom de blir permittert fra sin faste jobb, slik at de kan fortsette på studiet sitt, sier Jensen.
Endringer i arbeidsmarkedet
ONF-lederen tror arbeidsmarkedet vil se annerledes ut når vi er igjennom korona-krisen. At dyktige fagarbeidere slutter på sine studier på grunn av at de ikke har rett til dagpenger, er derfor skremmende.
– Det vi trenger minst nå er at endringsvillige, dyktige fagarbeidere slutter på studiene sine, sier han.
p
Det vil mest sannsynligvis bli et endret arbeidsmarkedet i enden av denne krisen, derfor er det minste vi kan gjøre å sikre at alle som har begynt å studere, fortsetter. Målet må være at enda flere skal ta høyere yrkesfaglig utdanning, sier Jensen
Fagskolen er løsningen
Hvis mange arbeidsplasser går tapt på grunn av korona-situasjonen er det helt avgjørende at arbeidstakerne er attraktive på arbeidsmarkedet med fersk kompetanse som det bedriftene etterspør. Ellers blir arbeidstakeren akterutseilt. Jensen mener at høyere yrkesfaglig utdanning vil være en avgjørende innsatsfaktor når konsekvensene av krisesituasjonen kommer til syne.
– Spesielt med tanke på å få permitterte og arbeidsledige tilbake i jobb, med ny eller oppdatert kompetanse, sier han. Fagskolene har et stort ubenyttet potensial, men det krever at myndighetene tør å satse på potensialet. Det er viktigere enn noen gang, og det må skje raskt, sier Jensen.
Lånekassen med økonomisk kriseplan
Lånekassen har fått i oppdrag å finne en midlertidig ordning for å hjelpe studenter som mister inntekter som følge av koronasituasjonen.
Pakken er del av krisepakken partiene på Stortinget er blitt enige om.
– Vi jobber tett med Kunnskapsdepartementet for å finne en løsning, og vil gjøre denne kjent så snart den er klar, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen i en pressemelding 20. mars.
Hovedregelen er, ifølge Lånekassen, at studenter som permitteres fra deltidsjobb ikke har rett til dagpenger. Man erkjenner at det kan skape økonomiske problemer for mange når en inntekt plutselig blir borte, og fordi Nav i disse dager opplever så stor pågang, har regjeringen ønsket at Lånekassen finner en midlertidig løsning for å hjelpe de berørte studentene.
Det er ennå ikke avklart hvordan ordningen vil bli. Lånekassen opplyser at det jobbes intenst med å følge opp Stortingets ønske om å inntektssikre studenter i denne perioden.