JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flom av nye EU-direktiver på vei

Jonas Gahr Støre og Ap-regjeringen kan ha fått en liten pustepause ved å innføre tre energidirektiver fra EU. Men mer er på vei.
Fra veggen til EU-parlamentet i Brussel, i fjor. (Illustrasjonsfoto)

Fra veggen til EU-parlamentet i Brussel, i fjor. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

linus.rovik.hauge@ntb.no

Som kjent sier Arbeiderpartiet ja til tre av direktivene i EUs Ren energi-pakke – fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet.

Beslutningen førte til strømbrudd i regjeringen, og Senterpartiet sa takk for seg torsdag i forrige uke.

Kronglete vei

Nå venter en både kronglete og omstendelig vei i EU/EØS-systemet før direktivene blir gjeldende i Norge.

Det må nemlig utarbeides en egen komitébeslutning til EØS-komiteen, som må godkjennes av EU-kommisjonen og EUs ministerråd, før den går til endelig godkjenning i EØS-komiteen.

Deretter må Stortinget gi tommel opp. Først da blir direktivene innlemmet i norsk lov.

– Alt dette tar typisk litt tid, får NTB opplyst i Energidepartementet.

Satte frist

Direktivene kan derfor antakelig tidligst godkjennes på EØS-komiteens møte 8. mai, kun et par uker før det halvårlige EU/EØS-rådsmøtet 21. mai.

Det var fristen EUs handelskommissær og EØS-general Maros Sefcovic antydet på det forrige rådsmøtet i november.

Med et ja i lomma til de tre direktivene EU har presset hardest på, kan Støre trekke et lite lettelsens sukk.

Nye direktiver i vente

Men det er fortsatt ett direktiv og fire forordninger igjen i Ren energi-pakken, som så langt ikke er ferdig behandlet i Norge.

På fredagens pressekonferanse om «norgespris»-initiativet gikk Støre langt i å si at disse vil bli liggende i skuffen – inntil videre.

Det er ikke EU særlig glad for.

EU-kommisjonen forventer at Norge og de andre EØS-landene innlemmer nytt EØS-relevant regelverk så raskt som mulig. Utsettelser og langdryg behandling fører til ulike spilleregler og rettsregler for aktører i EU og EØS, påpekes det derfra.

– Vi følger utviklingen tett og vil fortsette dialogen med motparten når det gjelder dette, sier talsperson Anna-Kaisa Itkonen til NTB.

EU-energipakker

* 1996-98: EU vedtar den første energipakken, rettet inn mot å liberalisere nasjonale energimarkeder.

* 2003: EUs andre energipakke, som blant annet åpner for at bedrifter og husstander kan velge friere mellom energileverandører.

* 2009: EUs tredje energipakke, som blant annet introduserer nye regler for nasjonale reguleringsmyndigheter og oppretter et eget byrå for koordinering av disse – Acer. Godkjent av Stortinget i 2018.

* 2019: EUs fjerde energipakke (Ren energi-pakken), med nye regler for fornybarandel (32 prosent) og økt handlingsrom for Acer, blant annet når det gjelder grensekryssende samarbeid. Inneholder i alt åtte rettsakter, hvorav Norge vil si ja til tre (fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet).

* 2024: EUs femte energipakke, som er en del av EUs klimapakke «Fit for 55». Gjennom ulike grep skal energipolitikken bringes i samsvar med EUs øvrige klimapolitikk. Inneholder blant annet oppdaterte versjoner av fornybardirektivet (fornybarandel 42,5 prosent) og energieffektiviseringsdirektivet.

(Kilde: EU-parlamentet)

Vond å svelge

Blant direktivene Støre har lagt i skuffen, er en revidert versjon av elektrisitetsdirektivet fra 2012, som EU vedtok i 2019.

Direktivet skal sikre at nasjonal lovgivning legger til rette for et elektrisitetsmarked som er konkurransedyktig, forbrukerorientert, fleksibelt og ikke-diskriminerende.

I tillegg legges det vekt på at nasjonale tiltak ikke skal hindre grensekryssende kraftflyt. Nettopp det kan bli vondt å svelge for flere norske partier.

Femte energipakke

EU peker også særlig på regelverket i klimapakken «Fit for 55», som blant annet inneholder oppdateringer av flere direktiver, deriblant fornybardirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, av enkelte døpt EUs femte energipakke.

Hensikten er å få energipolitikken til å gå i takt med resten av klimapolitikken. «Fit for 55» ble vedtatt av EU-landene i 2021.

I alt har regjeringen 15 direktiver og forordninger i «Fit for 55» til behandling, herunder de siste versjonene av fornybardirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, viser en liste Klima- og miljødepartementet har oversendt til NTB.

De oppdaterte direktivene er nå «i prosess», opplyser en talsperson for departementet.

Det betyr at det arbeides med rettsaktene i departementene og/eller i Efta.

Warning
Annonse
Annonse