JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Denne gjengen skal ta pengeskurker

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

– Vi vil ha tips fra foreldre, sier lederen for den nye tilsynsavdelingen. Avdelingsdirektør Håkon Holmen og gjengen hans skal nå kontrollere private barnehager og økonomien der.26.11.2021
09:48
29.11.2021 16:00

oystein.windstad@fagbladet.no

Etter nyttår starter det nye tilsynet i Molde, som er en underavdeling av Utdanningsdirektoratet, systematisk kontroll med hvilke barnehager som driver økonomisk ansvarlig og hvilke som bruker de offentlige midlene de tildeles på en uheldig måte.

– Det er viktig for oss å høre fra foreldre. Det hjelper oss til å danne et bilde og å forstå utfordringene til barnehagene bedre. Alle foreldre som mistenker at pengene i barnehagen ikke kommer barna i barnehagen til gode, kan trygt sende oss meldinger gjennom udir.no, der de finner et skjema for varslinger, sier avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Håkon Holmen.

De som ønsker kan tipse anonymt. (Tipslinken åpner 1. januar 2022, red.anm.).

Barnehagesjekken: Sjekk hvordan din barnehage bruker pengene her

TALLKNUSER: Jakob Fuglseth har bakgrunn fra Aker-konsernet og er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen. Han blir en av 20 som skal bruke en database for å søke etter barnehager som bryter reglene.

TALLKNUSER: Jakob Fuglseth har bakgrunn fra Aker-konsernet og er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen. Han blir en av 20 som skal bruke en database for å søke etter barnehager som bryter reglene.

Øystein Windstad

Ser hvor milliarder har funnet veien

I 2003 ble politikerne enige om å bruke enorme pengesummer på å sikre barnehageplass til alle. Hvert år har pengene til de offentlige barnehagene blitt kontrollerte av kommunene. Samtidig har det gått hundrevis av milliarder av kroner til private barnehager. I år vil de private barnehagene få 27 milliarder kroner i inntekt.

I perioden 2013–2016 ble det gjort pengekontroll med én prosent av de private barnehagene. De få gangene myndighetene har sett på pengebruken, har det blant annet endt med dette: En kommune har politianmeldt en eier og krever 16 millioner tilbake. Kommunen mener eieren har brukt barnehagens penger på blant annet VIP-billetter, ferieleilighet i Tyrkia og en BMW X5.

Hvordan barnehageeierne har brukt pengene til foreldrene og skattebetalerne har stort sett vært tillitsbasert. Hovedansvaret for tilsynet med barnehagenes økonomi har vært plassert hos enkeltkommunene.

Kan gå hardt til verks om nødvendig

Men over nyttår skjer det noe. Da starter et nytt organ for første gang systematisk sentral kontroll med hvordan norske barnehagedrivere bruker støtten de får. 140.000 små går i private barnehager. Pengene som bevilges til disse barnehagene, skal sikre at de har nok fang å sitte i.

Den nye tilsynsavdelingen til Utdanningsdirektoratet skal først og fremst veilede de private barnehagene i hva som er god drift.

– Men vi kan også stenge barnehager og kreve tilbakebetaling av penger. Det vil vi gjøre om vi finner lovbrudd og at pengene ikke kommer barna til gode, forteller avdelingsdirektør Holmen.

Om eiere må betale tilbake penger, kan de ikke bruke av pengene som skal gå til drift av barnehagen.

Holmen, som er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen., har blant annet jobbet som major i Forsvarsdepartementet og som økonomisjef i selskapet Nofence, som lager en klave som piper om beitedyr går over grensen. I tillegg til den varierte leder- og økonomierfaringen har han også selv vært styreleder i en privat barnehage i to år på slutten av 90-tallet.

Skal kontrollere bredt utvalg barnehager

Holmens team på 20 medarbeidere er jurister, økonomer og revisorer. Noen har bakgrunn fra eksempelvis Skatteetaten, mens andre kommer fra privat næringsliv. Hvordan

– Men hvordan skal laget greie å kontrollere 3000 barnehager fra Nordkapp til Lindesnes fra et kontor i Molde?

– Vi vil samle kunnskap og fakta om de private barnehagene. Basert på dette vil vi se hvilke regler barnehagene har utfordringer med å følge. I tillegg må vi plukke ut noen barnehager mer tilfeldig. I praksis vil vi derfor kontrollere et bredt utvalg av barnehagene hvert år, sier Holmen.

• Slik ble 37 norske barnehager verdt en halv milliard

Skal ta juksere med hjelp av avansert database

Ett viktig verktøy er en egenutviklet database der de kan se detaljerte regnskapstall fra barnehagene. I denne databasen kan de med automatiserte søk finne ut hvilke barnehager som bruker mindre enn vanlig på ansatte. Eller hvilke barnehager som stikker seg ut med at de betaler mye i husleie til selskaper de eier selv? Hvem er det som i større grad kjøper tjenester av seg selv, og til hvilken pris?

Holmen forteller at de kommer til gå bredt ut i starten av 2022 med tilfeldige sjekker:

– Vi kommer til å starte ganske stikkprøvebasert. Men også noe risikobasert. Noe av det risikobaserte vil ta utgangspunkt der vi finner hull i rapporteringa til Basil (Regnskapstall barnehagene sender inn til Udir, red.anm.), sier han til Fagbladet.

Tilsynet har laget et eget system med kategorier for hvilke barnehager de mener har økt risiko for misbruk av penger. Dette systemet bruker de når de søker i databasen.

Når setter de ned foten?

Tilsynet jobber nå med å bestemme de konkrete kjørereglene og kriteriene for hva som er innafor. Eli Bævre, jurist med har bakgrunn fra Forbrukertilsynet, er seniorrådgiver i tilsynsteamet. Hun forklarer litt om hva som skal til før de setter ned foten:

– Avdekker vi lovbrudd, vedtar vi reaksjoner. Vi kan si at om vi først har åpnet et tilsyn og finner lovbrudd, vil vi ikke stoppe opp og si at her vil vi veilede. Da blir det reaksjoner, sier Bævre, som også har jobbet med tilsyn av barnehager for statsforvalteren.

Offentliggjør navn på barnehager

Utdanningsdirektoratet kommer til å publisere en rapport hvert år over hva de har funnet i sine søk og tilsyn. Direktoratet understreker at dette ikke er ment som uthenging, men som et bidrag til demokratisk åpenhet om god praksis innen barnehagedrift.

– Hvordan vil foreldrene merke tilsynet?

– Vi vil ikke ha en stor effekt over natta. Vi vil jobbe kontinuerlig med å sikre at pengene kommer barna til gode. Foreldrene må være trygge på at vi jobber best mulig mot det målet. Vi gjennomfører risikobaserte og stikkprøvebaserte tilsyn. Det kan ramme din barnehage. Vi vil kommunisere ut våre resultat til media og alle andre. Vi vil komme med en årlig tilsynsrapport som vi offentliggjør. Slik at tryggheten skal kunne øke sakte, men sikkert, sier avdelingsdirektør Holmen.

Barnehageloven: «Offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal komme barna i barnehagen til gode»

• Utdanningsdirektoratets avdeling for økonomisk tilsyn starter kontrollene 1. januar 2022.

• Avdelingen ligger i Molde og har 20 ansatte i dag.

• Har en ramme på 20–30 medarbeidere.

• Barnehageloven sier at: «Offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal komme barna i barnehagen til gode».

• Private barnehager har ikke lov å bruke mindre på ansatte enn kommunens barnehager.

• De private kan ikke kjøpe tjenester av seg selv som er dyrere enn i markedet.

• Barnehagen skal kun belastes for direkte drift av barnehagen og tjenester som går til barna.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.11.2021
09:48
29.11.2021 16:00Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Privat

Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Leif Martin Kirknes

Mimir Kristjánsson skapte storm etter å ha kalt energiministeren «Komiske-Marte»

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Janne Cecilie fikk sjokk da hun skjønte at sjefen hadde snoket i helseopplysningene hennes

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

Frilanser 3

Slik gikk det med lønna vår i 2021. Se nye tall fra SSB

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sykt barn-dager: Dette er reglene for 2022

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Jan-Erik Østlie

LO raser over historisk togkontrakt

Jan-Erik Østlie

Ny strømpakke: – Dette vil virkelig hjelpe dem som sliter, mener forbundslederen

Leif Martin Kirknes

Snart avgjøres det om Peggy Hessen Følsvik kan forlenge sin periode som LO-leder


Flere saker