Forbud mot innleie i hele landet? Bygg står mot verft
Skal Fellesforbundet kreve at forbundet mot innleie blir nasjonalt? Landsmøtet er delt.
FORKJEMPERE: Byggmiljøene i Fellesforbundet har vært sentrale i kampen for et innleieforbud i Oslo-området. Nå vil de ha et najsonalt forbud.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
has@lomedia.no
De nye og strengere reglene for bruk av innleid arbeidskraft er blitt feiret som en av de største seierne for Fellesforbundet de siste åra. På forrige landsmøte vedtok forbundet «å avvikle bemanningsbransjen i sin nåværende form».
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslofjordområdet. I hele landet ble det ulovlig for bedrifter uten tariffavtale å leie inn begrunnet med et midlertidig behov.
Nå ønsker flere på landsmøtet å ta et steg videre, og gjøre det ulovlig med innleie i hele Norge. De vil altså avvikle bemanningsbransjen over hele landet.
Bedrifter gir blaffen
I Bergen opplever fagforeningen press fra arbeidsgivere som ønsker tariffavtale, mens bedriftene samtidig gir blaffen i reglene om innleie.
– Vi har aldri opplevd at bedriftene kommer til oss for å tegne tariffavtale, men det har vært tilfellet etter at loven trådte i kraft. Ofte er det få eller ingen medlemmer. Der vi klarer å organisere opp er det ikke noe problem å tegne tariffavtale. Men vi har firma med bare ti prosent organiserte som får avtale via NHO, sier leder i Unionen Fagforening i Bergen, Jorge Dahl.
Ifølge Dahl er problemet at hovedavtalen åpner for dette. Tariffavtaler med så få medlemmer er et dårlig utgangspunkt for en fungerende topartsavtae. Fellesforbundet må derfor sørge for å endre hovedavtalens krav om bare 10 prosent organiserte for å få tariffavtale.
Jorge Dahl mener det ikke er holdbart å tegne tariffavtale hvis det bare er ti prosent organiserte i bedriften.
Håvard Sæbø
Stort sett ulovlig
I august kontrollerte fagforeningen 54 byggeplasser i Bergen. Resultatet viste at det bare var to lovlige innleieforhold i de 35 bedriftene som brukte bemanningsbyrå. 10 av byggeplassene var offentlige. Ingen av disse hadde lovlig innleie.
– For å leie inn må det godkjennes av noen som representerer minst 50 prosent av de ansatte. Med 10 prosent organiserte blir dette ulovlig innleie, sier Jorge Dahl, som mener det er på tide å utvide forbudssonen for innleie til byggebransjen fra bemanningsbyrå.
Få reglene til å virke
Forbundssekretær Christian Justnes sier det er for tidlig å slå fast effekten av de nye reglene, men at det allerede er lett å få øye på en rekke gladsaker om løsarbeidere som nå får fast jobb.
– Det er uhyre viktig nå å få reglene til å fungere. Vi har store politiske utfordringer, og bemanningsbransjen selv angriper både gjennom rettsvesenet og Esa (overvåkingsorganet for EØS-avtalen), sa Justnes. Han oppfordret til å kjempe mot en reversering av innleiereglene.
På skipsverftene er innleie en trussel mot framtidas arbeidsplasser, mener tillitsvalgte
Men en rekke delegater var kritisk til det de karakteriserte som en passiv holdning, der forbundet nøyer seg med å hegne om oppnådde framskritt.
– La ikke den historiske seieren bli en hvilepute, men et taktskifte. Innleie er ikke et Osloproblem eller et byggproblem. Vi hører om utfordringene både i ISO-fagene og på skipsverftene, sa Joachim Espe, leder for bygningsarbeiderne i Oslo.
Trenger innleie
Tillitsvalgte fra leverandørindustrien advarte mot å innføre et nasjonalt forbud mot innleie.
– Verftene har behov for innleie. Det blir fort utfordringer når du har prosjekter som krever 1500 mann. Skulle det komme et forbud må det følge med alternative løsninger for oss, sa Erlend Nygård som er klubbleder på Rosenberg Worley.
Han fikk støtte fra verfts-kollega Amram Hadida fra Aker Stord.
– Majoriteten av de 6000 på bedriften vår er innleide. Jeg ser ikke hvordan vi skal klare oss uten innleie i mange år framover, sa Hadida. Han påpekte at det er stor mangel på fagfolk og at det må gjøres en stor innsats for å utdanne flere fagfolk.