Han måtte dra på jobb hver dag gjennom krisa og bekjempe smitte. Renholder Mouloud Zaouaghi håper yrket hans får en høyere status etter krisa.
Brian Cliff Olguin
Samfunnskritisk jobb, men lav lønn
Forsker kaller det «arbeidslivets tragiske tommelfingerregel»: Jo viktigere jobben din er, jo mindre sannsynlig er det at du har høy lønn
Renholder Mouloud håper koronakrisa kan gi yrket hans større status og verdi. Krisa gir en mulighet for fagbevegelsen til å få til nettopp det, mener arbeidslivsforsker Ståle Wig.
ida.karine.gullvik@lomedia.no
brian@lomedia.no
ida.bing@lomedia.no
Vi klappet for sykepleierne, og satt pris på renholderne som bekjempet smitten hver dag på jobb.
Samtidig ble vi også klar over lønnstrinnet de utfører alle sine vanskelige arbeidsoppgaver på.
Mouloud Zaouaghi er renholder ved Diakonhjemmet sykehus og medlem av Norsk Arbeidsmandsforbund. Han har måttet dra på jobb til tross for pandemien.
– Det er kanskje en del folk som føler det er mindre verdt å være renholder. I mange av kontorlandskapene for eksempel, er det mange som ser ned på renholderen, forteller Zaouaghi.
I den nyeste episoden av podkasten Rørsla kan du høre om de jobbene i samfunnet vårt med lavest status, som er dårligst betalt, men som samfunnet vårt ikke kan klare seg uten.
Hvorfor er det slik – hvem bestemmer hva et yrke er verdt?
Hør hele episoden her:
rørsla jobbverdi
Abonnér på Rørsla der du hører på podkaster!
Krisa som lissepasning til fagbevegelsen
– Renholdere gjør en utrolig jobb. Vi er med på å fjerne og slåss mot smitten. Vi hindrer spredninga, hver dag, time for time, sier Zaouaghi.
Han håper at mange vil få et annet syn på renholdere nå, når de ser hvor viktig arbeidet har vært under koronakrisa.
Ståle Wig, som forsker på arbeidsliv ved sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er enig med renholderen.
– Koronakrisa er en lissepasning til arbeiderbevegelsen. Jeg håper den gir mange forståelse av hvem som faktisk bidrar og betyr noe for samfunnet.
Han mener vi har en utdatert forståelse av hva verdifullt arbeidsliv er.
– Regjeringen delte den norske arbeidsstyrken i to, og sa at det finnes en stor del av arbeiderne som må være hjemme for å hindre at viruset sprer seg og tar liv.
Han fortsetter:
– Og så er det en annen gruppe som er nødt til å gå på jobb, som ikke kan være hjemme, for å hindre at samfunnet bryter sammen. Disse nøkkelarbeiderne fremstår plutselig som viktige arbeidere. Og her har vi mange yrker som ikke er særlig høyt ansett, eller høyt lønnet.
Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker
De som bidrar mest tjener minst
Wig mener det finnes ideer i samfunnet vårt som styrer hva vi tenker at arbeid er verdt og hvor høy status det skal ha.
– Vi tenker at det er naturlig at en som vasker på en arbeidsplass ikke skal ha noe særlig innflytelse på arbeidstider eller ha medbestemmelse i firmaet. Sånn er det selvfølgelig. Det er en sånn tanke som tenker seg selv, sier han.
– Men hvis du hadde gitt de samme forholdene til en markedskonsulent eller en finansrådgiver, så ville både han og folk rundt ham reagert.
Disse ideene stemmer ikke alltid overens med hvor samfunnsnyttig en jobb er. Snarere tvert imot. Wig kaller dette for den «tragiske tommelfingerregelen i arbeidslivet».
– Jo mer opplagt det er at en person gjør en jobb som bidrar positivt til andre mennesker og til jordkloden, jo mindre sannsynlig er det at vedkommende har høy lønn og høy anseelse.
Han mener at arbeiderbevegelsen heller ikke er immun mot disse forestillingene, men håper at LO nå vil kjenne sin besøkelsestid og jobbe for å løfte de viktige, men lavtlønte jobbene.
– Jeg håper at arbeiderbevegelsen får øynene opp for at koronakrisa er en enorm mulighet. Jeg tror at om noen år så vil denne tida danne grunnlaget for nye allianser og bli en ny merkestein for arbeiderbevegelsen. Kanskje koronakrisa kan føre til at man oppnår de målene som man har jobbet for i mange år.
Her kan du lytte til Rørsla:
• Apple Podkaster
• Google Podcasts
• Spotify
• eller der du laster ned podkastene dine
… og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik