JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Første industri-streik i Litauen siden frigjøringen

Arbeidsgiveren ved Litauens største produsent av kunstgjødsel nekter å inngå tariffavtale. Nå har de fagorganiserte gått til streik på ubestemt tid.
Streikende arbeidere ved Achema-fabrikken bærer plakater med tekstene: «Vi trenger ikke smuler fra deres bord». «Beskytt mennesker, ikke profitt», «Lykke kan ikke kjøpes for millioner» og «Du kan heller ikke gjemme deg i Sveits». Noen av tekstene er antakelig rettet mot Achema-eierne som er blant Litauens rikeste personer.

Streikende arbeidere ved Achema-fabrikken bærer plakater med tekstene: «Vi trenger ikke smuler fra deres bord». «Beskytt mennesker, ikke profitt», «Lykke kan ikke kjøpes for millioner» og «Du kan heller ikke gjemme deg i Sveits». Noen av tekstene er antakelig rettet mot Achema-eierne som er blant Litauens rikeste personer.

Lituanian Industry Trade Union Federation’ LPPFS

torgny@lomedia.no

Mandag 9. februar gikk 150 arbeidere ved Achemas fabrikk i Litauen til streik. Kravet er å få tariffavtale. Streiken har stor symbolsk betydning av flere grunner. Dette er det den første streiken i privat sektor etter at Litauen ble fritt fra Sovjetunionen i 1990.

Achema er en av få virksomheter som har overlevd fra Sovjets planøkonomi, og den har blitt svært lønnsom. Bronislovas Lubys som overtok fabrikken da den ble privatisert, var inntil sin død, en av Litauens ti rikeste personer, skriver LRT, Litauens statskringkaster i sitt engelskspråklige nyhetsbrev.

Hever lønna for streikebrytere

Det er omtrent 30 prosent av de 1300 ansatte i Achema som er fagorganisert. Fagforeningen er en videreføring av den gamle sovjet-fagforeningen, men de har blitt ganske lei av ikke å bli hørt. Det som fikk begeret til å renne over var at det ble innført et nytt lønnssystem uten at de ansatte ble informert. Ifølge Birutė Daškevičienė, styrelederen i Achemas fagforening har ikke de ansatte en gang sett lønnssystemet før det ble innført, skriver nettstedet lrytas.lt.

Ifølge det samme nettstedet bekrefter administrerende direktør i Achema, Ramūnas Miliauskas, at ansatte som ikke forlot jobben under streiken faktisk ville få mer betalt. Han sier at bedriften overhode ikke er interessert i å signere en tariffavtale som fagforeningen krever.

Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa: Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

80 prosent vil streike

Vedtaket om streik ble fattet med stort flertall blant de fagorganiserte i desember. 80 prosent av de fagorganiserte stemte for streik. Det utgjør 30 prosent av de ansatte ved fabrikken, etter at fagforeningen i flere år har forsøkt å komme til enighet med Achema-ledelsen om en tariffavtale. Det er nettsidene til LPSK som opplyser dette. LPSK er den største hovedorganisasjonen for arbeidstakere i landet.

Avslørt: Litauisk transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Internasjonal støtte

De streikende Achema-arbeiderne har fått internasjonal støtte. Både IndustriAll og EPSU, europeiske sammenslutninger for henholdsvis industriarbeidere og ansatte i offentlig sektor har varmt støttet streiken.

Litauisk fagbevegelse har ingen velfyllt streikekassa. De har derfor bedt om internasjonal økonomisk streikestøtte. Opplysninger om hvor støtten kan sendes finner en på IndustriAll Europas nettsider.

Annonse
Annonse