DÅRLIG NYHET: NTL-tillitsvalgt Ann Berit Sagedal diskuterer beslutningen om å frata Forsvarsbygg renholdet i Forsvaret med statssekretær Øystein Bø (t.h.) og avdelingsdirektør Frode Halungset fra Forsvarsdepartementet.
Morten Hansen
Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret
Over 350 ansatte risikerer å miste jobbene sine når Forsvarsbygg mister arbeidet med renhold for Forsvaret.
anders@lomedia.no
morten.hansen@lomedia.no
NTL Forsvarets representantskapsmøte fikk et alvorlig bakteppe, da Forsvarsdepartementets avgjørelse om å fjerne Forsvarsbygg som leverandør av renholdstjenester til Forsvaret ble kjent. NTL organiserer mange renholdere, og reaksjonene er kraftige etter å ha fått nyheten som fjerner jobbgrunnlaget for mellom 350 og 400 renholdere i Forsvarsbygg.
– Kastes ut i uvisshet
Ann Berit Sagedal, som kommer fra Forsvarsbygg, forstår ikke avgjørelsen.
– Det er politisk bestemt at renholdet skal avvikles, og at tjenestene skal kjøpes i markedet. Det er bortimot 400 direkte berørte, i tillegg ser vi for oss noen støttetjenester og andre som også vil bli berørt. Nå kastes disse ut i uvisshet, fastslår hun.
Sagedal er uenig i at det er penger å spare på en slik outsourcing.
– Tallene i utredninga som ligger til grunn for beslutninga kan jeg diskutere når som helst. Jeg kan ikke se at det ligger noe der som tilsier en slik beslutning. Det beklager vi veldig sterkt. Dette gjelder ansatte der mange nærmer seg pensjonsalder og har 20-30 års fartstid i denne sektoren, sier hun.
Hans Rune Nicolaisen sier det er vanskelig å være en positiv og spille ball med politisk ledelse etter å ha fått denne avgjørelsen uten å ha hørt noe på forhånd.
– Argumentet fra regjeringen er at dette kan utføres bedre og billigere av private. Men her har vi ikke muligheten til å vise at vi kan konkurrere. Om vi gjør en dårlig jobb, må vi kunne akseptere konsekvensene av det. Men når man ikke får anledning til å vise det, faller hele argumentasjonen, sier han.
– Hva blir det neste?
Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret mener ingen må bli overraska over at slike grep kommer fra regjeringa. Han spør hva lojalitet til Forsvaret egentlig er verdt, når slike beslutninger kommer.
– Vi blir ikke involvert i prosessene, og spørsmålet mitt er hva det neste blir. Den lojaliteten disse ansatte har vist blir ikke anerkjent. De gjør sitt beste hver dag, så kontrer politisk ledelse med dette, sier han.
NTL-leder John Leirvaag er like kritisk.
– Jeg ble forbanna da jeg hørte dette. Det er forkastelig. Dette er å kaste hardtarbeidende og trofaste medarbeidere på dør. Det er tydelig at målet er å spare penger ved å redusere de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Leirvaag og kaller dette "Høyrepolitikk på sitt verste".
«Umenneskelig, kynisk og kaldt»
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen, som er tidligere leder av NTL Forsvaret, mener regjeringa har gjort dette på en forferdelig måte.
– Blant de som rammes er mange godt voksne damer, som har jobbet i Forsvaret i hele sitt voksne liv, men som nå kastes ut med skyllevannet. De kan ikke bare bli med over til et privat forma, som konkurrerer på pris. De vil ikke ha disse damene som har slitt seg ut gjennom et langt arbeidsliv, selv om de har veldig god kompetanse, sier Rønoldtangen.
Hun konstaterer at dette er ren markedsideologi:
– Markedet skal ta over, og statssekretær Bø varsler mange flere områder, så vi blir ikke arbeidsledige. Dette er umenneskelig, kynisk og kaldt, sier hun.
Vil ikke si hvor mye de kan spare
Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet (FD) måtte forsvare avgjørelsen overfør representantskapsmøtet tirsdag. Han sier de vil finne innsparinger der de kan, for å bruke pengene på å styrke den operative evnen.
Sammen med avdelingsdirektør Frode Halungset i FD sier han det er en «betydelig gevinst å hente over tid» med denne avgjørelsen. Men de vil ikke tallfeste noe.
– Reaksjonene i dag er ikke uventa og forståelige. Forståelige fordi det er en beslutning som vi ser vil ramme som har jobb i dag, sier Bø.
Han sier prosessen framover skal være god, og at de ansatte skal behandles på best mulig måte.
– Ansatte i staten har et veldig godt sikkerhetsnett, og vi må inn og vurdere hver enkelt og legge et omstillingsløp. Det kan også være, at noen lokasjoner ikke skal inkluderes i dette, om det ikke er hensiktsmessig, sier avdelingsdirektør Halungset.
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
Kommentar
Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.
Lise Åserud / NTB
«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull
PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen
Alf Ragnar Olsen
Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.
Guro Gulstuen Nordhagen
Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.
Sissel M. Rasmussen
Støre skeptisk til makspris på strøm
Martin Guttormsen Slørdal