JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortrinn for vikarbyråer

Fellesforbundet fortviler over at vikarbyråene får konkurransefortrinn som følge av Navs praksis med dagpenger.
Forbundssekretær Steinar Krogsstad i Fellesforbundet frykter at løsarbeidersamfunnet er på vei tilbake.

Forbundssekretær Steinar Krogsstad i Fellesforbundet frykter at løsarbeidersamfunnet er på vei tilbake.

Sissel M. Rasmussen

frifagbevegelse@lomedia.no

Nye permitteringsregler forsterker problemet.

– Både vi og flere på arbeidsgiversiden er enige om at de nye permitteringsreglene får negative konsekvenser og fører til oppsigelser. Arbeidsgiverne blir mer tilbakeholdne når det skal ansettes folk, slår forbundssekretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Innstrammingen i permitteringsreglene, som trådte i kraft ved årsskiftet, innebærer blant annet at perioden arbeidsgiver må betale, øker fra 10 til 20 dager.

LES OGSÅ: Fortvilte LO-medlemmer mister jobbene

Nav-praksis

– Den negative trenden skyldes delvis at permitteringsperioden arbeidsgiver må betale, har blitt lengre. Men den er også forårsaket av en praksis i Nav som har etablert seg, og som Nav har understreket. Ansatte i et bemanningsselskap kan få beskjed om at det aktuelle oppdraget i en bedrift er avsluttet. Nav aksepterer at bedriftene ikke har betalingsplikt, og vedkommende får dagpenger hos Nav fra første dag, sier Krogstad.

Tekstmelding

Han peker på at verken bedriftene eller vikarbyråene på denne måten får noen ekstra kostnader med de ansatte fra vikarbyråene, men bare kan sende en tekstmelding om at oppdraget er avsluttet. Så får de en ny tekstmelding når neste oppdrag venter. Det som teller for Nav er at man er registrert som reell arbeidssøker, og ikke har arbeidsavtale med vikarbyrået mellom oppdragene.

Konkurransevridning

– Her er det ingen 20 dagers betalingsplikt for bedriften, slik man har for fast ansatte som permitteres. Det er en månedslønn, det. Utviklingen går raskt i retning av færre egne ansatte og mer bruk av vikarbyråer og underentreprise, konstaterer Krogstad.

– Dette er en forskjellsbehandling. Vi kan ikke leve med dette. Det er en konkurransevridning til fordel for vikarbyråene og bemanningsbransjen, legger han til.

Spår tøffere arbeidsmarked

Han spår et mye tøffere arbeidsmarked i tiden som kommer, og forbundssekretæren rister på hodet når det fra politisk hold hevdes at hovedregelen fortsatt skal være faste ansettelser.

– Vi er på full fart tilbake til løsarbeidersamfunnet, frykter Krogstad.

Krevende situasjon

– Vi opplever permitteringer i bedrifter som en krevende situasjon. At reglene ble strammet inn fra årsskiftet er ikke til fordel for noen, slik NHO Service ser det, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

– Jeg vil oppfordre Fellesforbundet til å gå løs på disse reglene, i stedet for å gå løs på bemanningsbransjen, sier Hagelien, som snarere mener at hans medlemmer redder situasjonen for en del bedrifter.

– At spørsmålet om dagpenger skal handle om konkurransevridning, mener jeg er å snu det på hodet. Vil Krogstad ta dagpengene fra folk som bruker bemanningsbransjen som inngangsport til arbeidslivet? I bedrifter som opplever svingninger, kan regelendringene gjøre at arbeidsgivere ser på andre måter å håndtere bemanningen på, deriblant ved hjelp av bemanningsbransjen, erkjenner Hagelien.

Han slår dessuten fast at når man gjør arbeidslivet mindre fleksibelt, ved å gjøre permitteringsreglene mer krevende, så vil flere måtte bruke mer innleie og flere midlertidig ansatte. (ANB)

LES MER: Flere artikler om permitteringsreglene

Annonse
Annonse