INNAFOR: Fossumkollektivet har loven på sin side når de øker arbeidsperiodene som et sparetiltak, har tingretten kommet fram til.
Eirik Dahl Viggen
Fossumkollektivet vant rettssak
Fossumkollektivet har for å spare penger lov til å kreve mer arbeid av sine ansatte. Sistnevnte er skuffet over dommen i Hedmarken tingrett.
edv@lomedia.no
Fossumkollektivet driver langtids behandling av unge med rus og psykiatriproblemer. Avdelingen på Solvold i Hedmark har lenge slitt økonomisk. I fjor ble derfor miljøarbeiderne sagt opp og tilbudt ny stilling i utvidet turnus. Usaklig oppsigelse, mente de.
Fire av dem gikk til sak i desember, men har nå tapt. Stiftelsen har ifølge dommen i Hedmarken tingrett full rett til å ansette folk på nytt i utvidet turnus, som ledd i innsparingstiltak.
Overgangen til 7-7-turnus betyr betydelig økt arbeidstid, fra i gjennomsnitt nesten 60 timer uken til over 80 timer i uken. Normalt ville det krevd de ansattes samtykke. Men manglende samtykke hindrer ikke en slik omlegging hvis arbeidsgiveren har saklig grunn, mener retten. Det økonomiske uføret anses er grunn nok, ifølge retten.
Priset seg ut med høy bemanning
Den nye turnusen betyr lavere lønnsutgifter per miljøarbeider.
– Er den trang økonomi og ny turnus ved Solvold resultat av skjerpet anbudskonkurranse?
– Nei. Men det er klart at prisen vi tilbyr er en del av bildet når vi deltar i konkurranse, sier daglig leder i Stiftelsen Fossumkollektivet, Finn Arctander til Fontene.
– Da vi konkurrerte om en kontrakt på tverrfaglig spesialisert behandling i Helse Nord, vant vi ikke fram med Solvold fordi vi hadde høyere bemanningsfaktor der, og dermed høyere pris.
Skuffede ansatte
De to FO-medlemmene som saksøkte sammen med to kolleger organisert i Fagforbundet, er skuffet. De fire må nå, via LO, dekke arbeidsgiverens utgifter til rettssaken, 218 000 kroner.
– Vi har argumentert med at medleverturnus ikke er forsvarlig med den brukergruppa som er på Solvold. Men argumentene våre om faglig innhold ble plukket fra hverandre. Isteden får juss og økonomi bestemme innholdet for brukerne, sier vernepleier Kjell Holthe.
– Dommen tilsier at det er greit å oppheve en avtalt turnus og flytte de ansatte over i medleverskap av kun økonomiske årsaker.
Medleverskap som sparing
– Det vil forundre meg nå hvis ikke alle private institusjoner går vekk fra turnus og over til medleverskap, for den økonomiske forskjellen er såpass stor, sier Holthe.
Han tror dommen får konsekvenser langt inn i de private institusjonene.Det er i så fall en helt urimelig utvikling, mener vernepleieren.
Han sammenlikner med ansatte på et kjøpesenter med 11 timers åpningstid:
– Hvis ledelsen plutselig bestemte at alle måtte jobbe 11-timersdager siden det sparer lønnsutgifter, ville det blitt kjempestreik. Det skjer ikke på feltet vårt siden det alltid vil gå hardt ut over tredjepart, som er ungdommer med store oppfølgingsbehov.
Lønnskompensasjonen som skulle gis for 7-7-turnus på Solvold er for liten i forhold til den økte arbeidsmengden, mener Holthe.
– Det eneste riktige
Finn Arctander er ikke med på at de ansatte presses til mer jobb for tilnærmet samme årslønn. Med innføring av 7-7-turnus økes medlevertillegget med 50 000 kroner. De ansatte kommer også med i stiftelsens ordning med tre måneders lønnet permisjon hvert tredje år.
– Etter denne dommen vil vi nå gjennomføre det vi mener er det eneste riktige, både faglig og økonomisk. Solvold har gått med underskudd i mange år, og dette vil gjøre situasjonen noe bedre. Fagfolkene våre mener også at 7-7-turnus er til det beste for ungdommene våre.
Utvidet turnus betyr færre overlappinger og mer forutsigbarhet for beboerne, framholder Arctander.
Bygger medleverbolig
De ansatte ved Solvold har en boenhet med hvert sitt soverom tilknyttet felles kjøkken. Det holder ikke for en institusjon med 7-7-turnus, mener tingretten. Men det ville være urimelig å kreve at boforholdene skulle være utbedret allerede da endringsoppsigelsen ble gjort kjent, fortsetter dommen.
Neste skritt blir å bygge et hus med fire leiligheter à to soverom. De skal fungere som ansatteboliger ved Solvold, forteller Finn Arctander.
Krevende jobb
– Saksøkerne hevder at beboersammensetningen på Solvold, med rus- og psykiatridiagnoser, gjør arbeidsperioder på en uke av gangen uforsvarlig. Hva sier du til det?
– Det er det delte meninger om. Forskjellen mellom ungdommene der og beboerne på våre andre avdelinger er ikke så stor lenger. Etter at terskelen for å komme inn i langtidsbehandling er hevet, har de fleste av beboerne våre tilleggsdiagnoser, uansett avdeling, svarer Arctander.
Dommen overlater til Arbeidstilsynet å vurdere om 7-7-turnus er forsvarlig og gir gode nok hvilemuligheter på Solvold.
Dommen tilsier at det er greit å oppheve en avtalt turnus og flytte de ansatte over i medleverskap av kun økonomiske årsaker.
Kjell Holthe, vernepleier
Etter denne dommen vil vi nå gjennomføre det vi mener er det eneste riktige, både faglig og økonomisk.
Finn Arctander, daglig leder
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox