Lillehammer vedtok Oslo-modellen:
Fra nå av skal alle leverandører til Lillehammer kommune ha tariffavtale og lærlingeplasser
LO i Sør-Gudbrandsdal er strålende fornøyd etter at kommunestyret i Lillehammer denne uken vedtok en forsterket Oslomodell.
GÅR FORAN: Det nye innkjøpsreglementet til Lillehammer kommune betyr blant annet at leverandøren må bruke egne ansatte, ha tariffavtale og at det ikke kan være mer enn ett ledd under hovedleverandør.
Sissel M. Rasmussen
helge@lomedia.no
– Dette er et stort steg i rett retning, og svært gledelig. Det kan ikke lenger være tvil om at et godt faglig politisk samarbeid er viktig, sier leder i LO Sør-Gudbrandsdal, Knut Arne Vassdokken, til FriFagbevegelse.
Lillehammer får nå en forsterket Oslomodell. Alle leverandører til kommunen skal ha tariffavtale.
Rådmannen legger i sitt saksframlegg vekt på at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i offenlige anskaffelser kan forhindres ved å stille riktige krav om lønns- og arbeidsforhold.
Det er også mulig å stille krav til bruk av lærlinger og begrense antall ledd i leverandørkjeden for renholdstjenester og bygge- og anlegsgarbeider.
Jobbet i to år
LO lokalt har i et par år jobbet med å få et bedre reglement, basert på de samme prinsippene som flere andre kommuner har lagt til grunn.
Arbeiderpartiets kommunestyregruppe vedtok sist mandag å støtte dette enstemmig, og fremmet forslag i formannskapet dagen etter. Vedtaket i formannskapet ble gjort mot Høyre sine to stemmer. I kommunestyret stemte også Frp mot.
Oslo-modellen må bli nasjonal standard, foreslår Agenda
Det nye innkjøpsreglementet til Lillehammer kommune betyr blant annet at leverandøren må bruke egne ansatte, ha tariffavtale og at det ikke kan være mer enn ett ledd under hovedleverandør. Minst 10 prosent av en kontrakt skal utføres av lærlinger.
– Venstresiden i Lillehammer har ikke vært i tvil. Arbeidsfolks ve og vel skal legges mer vekt på i innkjøpsordningene, sier Vassdokken.
– Dette setter Lillehammer kommune i front i kampen for et seriøst og organisert arbeidsliv og i kampen mot sosial dumping, legger han til.
Saken fortsetter under bildet.
Knut Arne Vassdokken er leder for LO i Sør-Gudbrandsdal..
Helge Rønning Birkelund
Skiensmodellen
Kjært barn har mange navn. I 2014 innførte Skien kommune en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen, som har vist seg å være et godt virkemiddel i kampen for å forhindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Herfra kommer navnet Skiensmodellen.
Modellen adopteres nå av stadig flere kommuner i Norge. Hensikten er å sørge for gode arbeidsforhold i anbudsbedrifter.
Det kreves blant annet at alt arbeid skal utføres av fast ansatte hos entreprenørene, at ingen entreprenørkjeder er lengre enn to ledd, at over halvparten av de involverte i prosjektet har fagbrev og at bedriftene må ha lærlinger.
Oslomodellen er en oppfølger. Oslo kommune handler årlig for rundt 26 milliarder. En stor del av dette er kjøp knyttet til oppføring av bygg og anlegg. Dette gjør Oslo kommune til Norges nest største offentlige innkjøper etter staten.
Oslomodellen:
• Angir standard kontraktsvilkår for Oslo kommunes anskaffelser av varer, tjenester og bygg og anlegg.
• Hovedformålet er å sette Oslo kommune i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv.
Flere saker
Oslomodellen:
• Angir standard kontraktsvilkår for Oslo kommunes anskaffelser av varer, tjenester og bygg og anlegg.
• Hovedformålet er å sette Oslo kommune i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv.