Strøm og utenlandskabler
Frykter dyrere strøm med nye «monsterkabler» til Danmark
LO-topp Are Tomasgard tror nye strømkabler til Danmark blir tre ganger større enn de gamle.
Are Tomasgard vil ikke erstatte to Danmarks-kabler. (Arkivfoto).
Jan-Erik Østlie
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Nå går debatten for fullt om Norge skal erstattet gamle strømkabler til Danmark med nye kabler.
Nå kommer det fram opplysninger om at de nye kablene kan brukes til en kraftig økning i salget av norsk strøm til utlandet.
Statnett bekrefter denne uka at nye kabler kommer til å bli større.
LO-topp Are Tomasgard har sett på planene og frykter de nye kablene blir tre ganger som store som de gamle som pensjoneres om få år.
Strøm til utlandet
Stadig flere er blitt negative til strømkablene og frykter de gir høye strømpriser her til lands.
Arbeiderpartiets programkomité vil ikke erstatte kablene fordi partiet frykter kraftsalget gir økt strømpris i Norge.
Her er grunnen til at Tomasgard frykter at de nye kablene kan frakte mye mer strøm:
• Statnett bekreftet denne uka i et brev til Agder fylkeskommune at nye kabler blir kraftigere enn de gamle, ifølge nettstedet Energiteknikk.
• Ny teknologi gjør at nye kabler kan frakte mer strøm.
• Nye Danmarkskabler er anslått å koste like mye som kablene som nettopp ble bygd til Storbritannia. Avstanden er mye kortere, noe som gjør at Tomasgard har grunn til å tro at man planlegger for nye kraftige kabler til Danmark.
Totalt frykter Tomasgard at den totale kapasitet til Danmark øker med 50 prosent hvis nye kabler bygges.
Økt kapasitet
Tomasgard mener det ikke bare er snakk om en erstatning, men en økning av utenlandsforbindelsen.
Ut fra kostnadsestimatene på 10–16 milliarder kroner, tror han det nemlig er 1400 megawatt som kommer på bordet, mens dagens kabler tar 500 megawatt, altså nesten en tredobling.
Slik er regnestykket til Tomasgard:
• I dag er det en overføringskapasitet på totalt 1700 megawatt til Danmark.
• Dette er fordelt på fire kabler: Skagerrak 1 + Skagerrak 2 med til sammen 500 megawatt. Skagerrak 3 har 500 megawatt og Skagerrak 4 med 700 megawatt.
• Legger vi ned de to første kablene, står vi igjen med 1200 megawatt i total kapasitet til Danmark.
• – Plusser man på 1400 megawatt, som Statnett har signalisert at de vil vurdere, får du 2600 megawatt. I forhold til 1700 er det en økning på rundt regnet 50 prosent, sier Are Tomasgard.
Han mener det vil være uklokt.
– Det er riktigere – og viktigere – å bygge sjøkabler til fornybar energi fra havet for å sikre rikelig og rimelig kraft til både norske og europeiske husholdninger og industri.
Han får støtte fra lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum:
– Dette er god kraftpolitikk, første skritt på veien for en populær sosialdemokratisk kraftpolitikk. Hele Norge ser jo at det er prissmitten fra Europa som driver opp strømprisene i Sør-Norge. Dette er første skritt på veien til å bygge et kraftsystem for framtida som folk og bedrifter kan leve med, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Glad for bevegelsen
Hos regjeringskollega Senterpartiet er det stor glede over bevegelsene i Arbeiderpartiet i retning å ville fjerne de to Danmarkskablene.
Energipolitisk talsperson, Alexander Øren Heen, mener det er helt åpenbart at de første Skagerak-kablene hvis de blir erstattet, får kabler med større overføringskapasitet.
– Helt åpenbart. Det sier seg selv. Teknologien har gjort store framskritt på de årene som har gått siden de to kablene ble lagt. Du bygger ikke nye kabler med lavere kapasitet enn det teknologien tillater, sier Alexander Øren Heen til FriFagbevegelse.
– Derfor er det også så viktig at de ikke blir fornyet, legger han til.
Han er svært glad for at dette nå har kommet skikkelig på dagsorden. Og at Arbeiderpartiet er på glid i saken.
Opp til landsnmøtet
Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre ble konfrontert med programkomiteens forslag på sin halvårlige pressekonferanse torsdag.
Han opplever ikke noen stor uenighet.
– Det er helt selvsagt at Norge har full suverenitet til å vurdere om kablene skal fornyes, hvis de skal fornyes. Vi har ennå ikke fått noen søknad om dette ennå, sa Jonas Gahr Støre.
– Jeg er statsminister. Jeg kan ikke ta stilling til det før vi eventuelt får en søknad, sa Jonas Gahr Støre.
Han la også til at det er landsmøtet som må ta stilling til om de skal fornyes eller ikke. Det må vurderes på en ordentlig måte. Vi fornyer ikke om det ikke tjener norske interesser, sa Støre.