Strømpris
Fellesforbundet utfordrer Ap på strøm. Slik svarer LO
Jørn Eggum vil ha statlig kraftselskap og et toprissystem for strøm. Jeg vil la strømprisutvalget gjøre jobben sin, svarer Are Tomasgard.
Jørn Eggum er offensiv foran landsmøte i Arbeiderpartiet.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Da Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, gjestet Senterpartiets landsmøte, skrøt han av partiets progressive kraftpolitikk.
– Jeg opplever at Senterpartiet er mer på linje med vår politikk enn det Arbeiderpartiet er, uttalte Eggum til FriFagbevegelse.
LO-toppen har varslet at han på Arbeiderpartiets landsmøte i mai vil kjempe for en mer progressiv kraftpolitikk enn det partiledelsen har lagt opp til.
FriFagbevegelse har konfrontert LO-sekretær Are Tomasgard med påstandene. Han satt blant annet i regjeringsoppnevnte Energikommisjonen, som har lagt fram sin rapport.
Tomasgard sier han anerkjenner både Eggums utålmodighet og ambisjon om at partiet skal samle seg om god kraftpolitikk. Han innrømmer at de to ikke står langt fra hverandre i tankegang, men at Tomasgard ikke er klar til å konkludere i en like stor grad som Eggum.
Les mer: Fellesforbundet-utvalg vil fjerne strømselskapene – foreslår at staten tar over strømsalget
– Det går for sent
Jørn Eggum mener blant annet at «det regjeringen gjør går for sent». Slik svarer Tomasgard:
– Regjeringen har kommet med en strømstøtteordning og satt ned et utvalg som skal se på hvordan strømprisen settes. Akutte situasjoner må løses med akutte løsninger, sier Are Tomasgard.
I dag gis det 90 prosent i strømstøtte når spotprisen er høy. Det vil si at dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, er mer enn 87,5 øre per kWh (70 øre pluss moms) i løpet av en måned, vil staten dekke 90 prosent av prisen over dette nivået.
Tomasgard mener strømstøtteordningen kan forbedres ytterligere. Han vil sette støtten på alt over 70 øre, inkludert alle påslag.
– Da får vi en makspris innen ordningen. Det som gjør at folk er bekymret og forbanna, er selvsagt prisøkningen, men også at strømprisen er så uforutsigbar. Det handler om å skape forutsigbarhet, så kan vi alltid diskutere nivåene, legger han til.
LO-sekretær Are Tomasgard deler Jørn Eggums frustrasjon.
Jan-Erik Østlie
Toprissystem
Jørn Eggum ønsker et toprissystem – en pris for vanlig bruk og høyere pris for overforbruk. Slik svarer Tomasgard:
– Det har vi for så vidt i strømstøtteordningen der støtte gis inntil 5000 kWt. Det er et interessant forslag. Og sesongjustere størrelsen på forbruket som støttes, kan også være mulig innen den akutte støtteordningen, sier LO-sekretæren.
– Når det gjelder mer varige løsninger, må vi ta inn over oss at energisystemet i Europa er i endring. Det vil også påvirke utformingen av fremtidens støtte. Jeg mener Norge må være proaktiv overfor Europa. Målet må være at prisene ikke blir så lave at ingen vil investere, men ikke så høye at næringslivet vil slite.
I dag er Norge delt inn i fem prisområder for strøm, og det har vært store prisforskjeller mellom Sør-Norge og Nord- og Midt-Norge. Jørn Eggum ønsker to prisområder for strøm – i stedet for fem som i dag.
– Dette er jeg mer usikker på. Det handler om flaskehalser. Dette må utredes mer. Blant annet i forhold til hvordan prisområdene er organisert i andre land. Det er store forskjeller fra land til land. Dette har åpenbart påvirkning på strømprisen. Her vil jeg ikke kvittere ut om vi er enig eller uenig. Jeg ser det som viktig at strømprisutvalget sier noe om dette, og jeg vil la utvalget gjøre jobben sin, sier Are Tomasgard.
Les også: Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
«Uaktuelt» med separat utenlandspris
Han mener utredningene også må svare på om det skal være ett prisområde for utenlandskabler og ett innenlands. Om det er teknisk mulig, og hvordan europeiske land vil svare.
Statsminister Jonas Gahr Støre avviste dette i Stortingets muntlige spørretime sist onsdag. Han hevdet at det ikke var noen hindringer for det, men at det ikke var aktuelt for Norge.
– Nå har vi nedsatt et ekspertutvalg for å gå gjennom alle sider av hvordan strømpriser settes. Hvordan eksporten og importen reguleres. Det gjør de også i Europa. Vi er tjent med at det skjer innenfor rammer som gjør at ikke land nå begynner å lukke seg inne, i et system hvor vi også er avhengig av å ha rimelig god utveksling, sa Støre.
– Det har ikke noe med Acer å gjøre, men er det fysisk, teknisk mulig? Tjener det våre interesser, vil det faktisk bidra til at vi har en annen kontroll på prisene, og forsyningssikkerheten? Det er spørsmål vi må vurdere, la han til.
Mye lest: Gunn-Anita sparte så mye at strømselskapet kom på døra
Fastprissystem for industrien
Jørn Eggum vil ha et fastprissystem som fungerer. På et sted mellom 60 og 70 øre i total fakturapris. Tomasgard kommenterer det slik:
– Jeg vil egentlig ha de enda lavere. Jeg tror strømprisene blir lavere på sikt. Og det fins store handlingsrom. Det er egentlig ikke opp til regjeringen. Det er skattemessig lagt til rette for lavere fastpriser. Det er opp til energibransjen og NHO-systemet å få til dette. Industrien må snakke sammen, med sine bransjeorganisasjoner, sier Tomasgard.
Han minner om at prisene i 2010–2011 gikk til himmels. Så fikk vi 10 år med lave kraftpriser.
– Markedet må justere seg i forhold til hva som skjer i Europa. Vi har fått en stor smell nå, men det er i ferd med å korrigere seg. Gassprisene i Europa er tilbake på nivå med hva de var før energikrisa. Strømprisene vil forhåpentligvis snart følge etter, men vil sannsynligvis svinge mer, sier Tomasgard.
Les mer: Tillitsvalgt mener Ap bortforklarer strømkrisa: – Folk er ikke dumme
Statlig kraftselskap
Jørn Eggum vil ha et statlig kraftselskap etter modell av Statoil (nå Equinor). Tomasgard svarer:
– Det håper jeg strømprisutvalget utreder. Jeg vil ikke konkludere om det nå.
Mye lest: Norge har ikke nok strøm i 2027: – En selvpåført katastrofe