Sykelønn
Glede i LO over Frps sykelønnsgaranti
Frp freder dagens ordning med full lønn under sykdom og ingen karensdag.
Peggy Hessen Følsvik er glad for at et så godt som samlet politisk Norge nå vil verne om sykelønna. i neste stortingsperiode-
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
I Stortinget torsdag slapp Frp-leder Sylvi Listhaug nyheten om at Frp vil beholde dagens sykelønnsordning, som gir rett til full lønn under sykdom i 12 måneder.
– De som er syke skal ikke tape penger på det. De skal få full lønn under sykdom, sier Sylvi Listhaug til FriFagbevegelse.
– Ikke i tvil
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier på telefon fra Brussel, hvor LOs inntektspolitiske utvalg er samlet, at dette viser hvor viktig og riktig det har vært at LO har stått opp for sykelønna.
– Dette viser bare hvor viktig og riktig det har vært at LO har stått opp for sykelønna, og ikke gjort som enkelte andre – å fire på kravene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Vi lover at LO også framover skal være en forsvarer av sykelønna og kommer til å følge nøye med på hva som er partienes holdning i sykelønnsspørsmålet, sier hun.
Hun har ikke ett sekund vært i tvil om at hun har LOs over en million medlemmer i ryggen.
– Sykelønnsdebatten har vist oss at vi er mange som står sammen, sier LO-lederen.
Brudd i IA-avtalen
I desember ble det brudd i forhandlingene om avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) fordi NHO ikke ville være med på å frede sykelønna i fire år, som var kravet til LO.
NHO strakte seg i utgangspunktet til to år, men LO sto hardt på at avtalen måtte være for fire år, slik at den omfatter hele den kommende stortingsperioden.
Det betød at det ikke ble noen ny IA-avtale, og at partene i arbeidslivet i dag står uten det viktige redskapet i arbeidet med å få ned sykefraværet.
FriFagbevegelse fikk tidligere denne uka bekreftet fra NHO at det var kontakt mellom NHO og LO uten at det ga noe resultat i form av enighet om en ny IA-avtale.
Bare Venstre vil kutte
Når Frp nå garanterer for full lønn under sykdom, er det bare partiet Venstre som ser ut til å gå til valg på at de vil kutte i sykelønna.
Alle andre partier har formuleringer som freder sykelønna i hele neste stortingsperiode.
De endelige avklaringene på dette kommer under partienes landsmøter utover våren når partiprogrammene skal behandles og vedtas.
Støtte fra ledere
– Vi er et bredt og godt lag i kampen for sykelønna. Vi har en regjering som har opptrådt som den beste garantisten for å beholde full lønn under sykdom. Og det har vært godt å se at også enkelte solide industriledere har valgt å stå skulder til skulder med sine ansatte i bedriftene. Vårt sterke engasjement har fått bred støtte, sier Peggy Hessen Følsvik.
Hun mener det kan ha ført til at partier som før har vært mot sykelønnsordningen, nå har kommet på bedre tanker og snudd.
Følsvik har en klar melding til de som fortsatt mener kutt i sykelønn er svaret:
– Det er ingen skam å snu. Vi vet at det ikke er sykelønnsordningen som står i veien for å få ned sykefraværet. Det er bare å se til de virksomhetene som lykkes med å få ned sykefraværet gjennom systematisk arbeid som både tillitsvalgte og arbeidsgiver står sammen om, sier Peggy Hessen Følsvik.
– De ble presset
Arbeids- og sosialpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Per Vidar Kjølmoen, er glad for at Frp har blitt presset av fagbevegelsen til å snu når det gjelder sykelønn.
Han slipper imidlertid ikke jubelen helt løs. Han frykter sykelønn er et typisk område der Frp kan la Venstre få gjennomslag hvis det blir borgerlig valgseier.
– Før valget for fire år siden skulle de være på lag med arbeiderne. Men etter valget gikk de til fullt frontalangrep på fagbevegelsen med svekket arbeidsmiljølov, karensår for uføretrygda og mer midlertidighet, sier han til FriFagbevegelse.
![Warning](/neodirect/static/9/New elements 2024/Icons/warning.png)