Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Jan-Erik Østlie
Tannhelse og velferd:
Gratis tannhelse får bred støtte: – Folk vil ha slutt på amerikanske tilstander
Åtte av ti støtter kravet fra Rødt om en offentlig finansiert tannhelse, ifølge en fersk undersøkelse. Bjørnar Moxnes kan ha fått gode kort på hånda i forhandlinger med en ny rødgrønn regjering.
aslak@lomedia.no
78,6 prosent av de spurte mener tannhelsen burde være finansiert av det offentlige. Kun 11,4 prosent er helt uenige, viser en ny undersøkelse fra Ipsos blant et representativt utvalg nordmenn.
– Et overveldende flertall er enig med oss. Vi er på overtid med å behandle tennene som en del av kroppen. Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten. Det skal vi tette med en storstilt tannhelsereform, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
• Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
Et lite stykke USA
69,1 prosent svarer at de er helt eller delvis enig i at de rikeste i samfunnet bør betale mer skatt for å kunne finansiere en offentlig tannhelsetjeneste for alle. Det er også Rødts finansieringsmåte. Partiet satt av tre milliarder kroner til tannhelse i sitt alternative budsjettforslag for 2021, penger de dekker inn ved å øke skattene for de rikeste.
– Noe av det fineste med velferdsstaten vår er at helsehjelp er en rettighet og ikke noe som avhenger av størrelsen på lommeboka. Men sånn er det ikke hvis du får en skade eller sykdom i munnhulen. Da må du ha penger nok for å få behandlinga du trenger, sier Moxnes.
– Dette er et lite stykke USA i norsk helsevesen. Folk vil ha slutt på de tilstandene, påpeker han.
Sliter med bunnløs gjeld
Ipsos-undersøkelsen, som er gjort på oppdrag fra Rødt, viser også at 15 prosent av de som tjener inntil 400.000 kroner i året har måttet ta opp gjeld i forbindelse med nødvendig tannbehandling.
– Med en moderat og rettferdig økning i skatten på de rikeste, skal vi gjøre slutt på at lommeboka bestemmer hva slags tannhelse folk har, sier Moxnes.
En levekårsundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere i år viser også at halvparten av dem med udekket behov unngår tannlegen fordi det er for dyrt.
– Landet flommer over av penger fra dagligvarebaroner og oljeaksjonærer. Likevel godtar vi at folk sliter med bunnløs gjeld og store smerter fordi de ikke har råd til å gå til tannlegen. Noen må også tigge penger på nettet for å få dekket regninga. Det er uverdig for velferdsstaten vår, sier Moxnes.
Kan havne på vippen
Rødt-lederen mener at vår tids store reform er å behandle tennene som en del av kroppen. Derfor vil Rødt fase inn gratis tannhelse for alle. Nå viser det seg at også en stor andel av folket vil det samme.
Det vil også Rødt bruke som et tungtveiende argument etter stortingsvalget. Partilederen kan bli den som havner på vippen i budsjettforhandlinger med en ny rødgrønn regjering.
– Det er viktig å vise at vi har et massivt flertall i ryggen for denne reformen. Hvis vi gjør et rekordvalg, og det blir vanskelig å komme utenom oss i budsjettforhandlinger, har denne undersøkelsen mye å si for å få gjennomslag, påpeker Rødt-lederen.
Å øke skattene for de rikeste for å finansiere gratis tannhelse for alle, er også et av kravene en ny rødgrønn regjering må levere med Rødt på vippen, ifølge Moxnes.
Da Stortinget før sommeren stemte over representantforslag fra Rødt og SV om en egen tannhelsereform, var de to partiene, ved siden av MDG, alene om å støtte reformforslagene. Likevel kan tannhelse altså bli et stridstema etter valget.
Også SV vil ta kampen for tannhelse i forhandlinger etter valget.
– Dette er en av de viktigste sakene for oss, og vi må bli så sterke som mulig for å få presset det igjennom. Alle skal få den behandlingen de trenger, uavhengig av hvor mye penger de har, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.
Hør podkasten om Ramona: «I de mest desperate øyeblikkene så ønsket jeg at tennene skulle falle ut. At de bare skulle dette rett i vasken»
Dette vil Rødt gjøre
Fram til det året du fyller 18 år er tannlegebehandlingen gratis. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv.
Rødts forslag i dette budsjettåret er gratis tannlegebehandling og tannsjekk til fylte 25 år – i tillegg til å gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2.000 kroner.
Første fase for partiets tannhelsereform vil treffe omtrent én million nordmenn. Deretter er planen å utvide ordningen år for år.
Rødt vil blant annet ha et pristak på behandlinger for å holde kostnadene under kontroll. Anslag viser at det vil koste omtrent 12 milliarder kroner å innføre helt gratis tannhelse for alle, ifølge Nettavisen.
I tillegg til Rødt er det flere partier, deriblant SV, MDG, Sp og Ap, som vil gjøre endringer i dagens ordning, som består av en offentlig sektor og en privat sektor.
– Ap og Sp har helt greie programformuleringer om tannhelse, men ingen av de to partiene har vist noe særlig gjennomføringsvilje, hevder Moxnes.
– Den neste regjeringen må få på plass en tannhelsereform så fort som mulig. Vi har ventet i hundre år på det som er et av de mest populære politiske tiltakene, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.
Gratis tannhelse er også nummer tre på topp ti lista over LO-medlemmenes viktigste saker før høstens valg. Bare «faste jobber» og «økt skatt til de som har mest fra før» kommer foran.
Fikk du med deg denne? Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig
Fakta om undersøkelsen
På oppdrag fra Rødt har Ipsos spurt 949 nordmenn om hva de mener om tannhelse.
Deltakerne, et representativt utvalg nordmenn, svarte blant annet på dette spørsmålet: «Mener du at tannhelse burde være en del av den offentlig finansierte helsetjenesten, eller er du av den oppfatning at det er greit å fortsette med dagens ordning, hvor voksne må betale for dette selv, eller har du ingen mening om dette?»
Undersøkelsen ble gjennomført fra 23. til 25. august.
Fakta om undersøkelsen
På oppdrag fra Rødt har Ipsos spurt 949 nordmenn om hva de mener om tannhelse.
Deltakerne, et representativt utvalg nordmenn, svarte blant annet på dette spørsmålet: «Mener du at tannhelse burde være en del av den offentlig finansierte helsetjenesten, eller er du av den oppfatning at det er greit å fortsette med dagens ordning, hvor voksne må betale for dette selv, eller har du ingen mening om dette?»
Undersøkelsen ble gjennomført fra 23. til 25. august.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø