JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Tannhelse og velferd:

Gratis tannhelse får bred støtte: – Folk vil ha slutt på amerikanske tilstander

Åtte av ti støtter kravet fra Rødt om en offentlig finansiert tannhelse, ifølge en fersk undersøkelse. Bjørnar Moxnes kan ha fått gode kort på hånda i forhandlinger med en ny rødgrønn regjering.09.09.2021
13:19
10.09.2021 11:58

aslak@lomedia.no

78,6 prosent av de spurte mener tannhelsen burde være finansiert av det offentlige. Kun 11,4 prosent er helt uenige, viser en ny undersøkelse fra Ipsos blant et representativt utvalg nordmenn.

– Et overveldende flertall er enig med oss. Vi er på overtid med å behandle tennene som en del av kroppen. Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten. Det skal vi tette med en storstilt tannhelsereform, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

Et lite stykke USA

69,1 prosent svarer at de er helt eller delvis enig i at de rikeste i samfunnet bør betale mer skatt for å kunne finansiere en offentlig tannhelsetjeneste for alle. Det er også Rødts finansieringsmåte. Partiet satt av tre milliarder kroner til tannhelse i sitt alternative budsjettforslag for 2021, penger de dekker inn ved å øke skattene for de rikeste.

– Noe av det fineste med velferdsstaten vår er at helsehjelp er en rettighet og ikke noe som avhenger av størrelsen på lommeboka. Men sånn er det ikke hvis du får en skade eller sykdom i munnhulen. Da må du ha penger nok for å få behandlinga du trenger, sier Moxnes.

– Dette er et lite stykke USA i norsk helsevesen. Folk vil ha slutt på de tilstandene, påpeker han.

Les også: Tannhelse er en vinnersak for venstresida, mener Rødt-lederen. Dette vil Rødt, SV, Ap, Sp og MDG gjøre

Sliter med bunnløs gjeld

Ipsos-undersøkelsen, som er gjort på oppdrag fra Rødt, viser også at 15 prosent av de som tjener inntil 400.000 kroner i året har måttet ta opp gjeld i forbindelse med nødvendig tannbehandling.

– Med en moderat og rettferdig økning i skatten på de rikeste, skal vi gjøre slutt på at lommeboka bestemmer hva slags tannhelse folk har, sier Moxnes.

En levekårsundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere i år viser også at halvparten av dem med udekket behov unngår tannlegen fordi det er for dyrt.

– Landet flommer over av penger fra dagligvarebaroner og oljeaksjonærer. Likevel godtar vi at folk sliter med bunnløs gjeld og store smerter fordi de ikke har råd til å gå til tannlegen. Noen må også tigge penger på nettet for å få dekket regninga. Det er uverdig for velferdsstaten vår, sier Moxnes.

Kan havne på vippen

Rødt-lederen mener at vår tids store reform er å behandle tennene som en del av kroppen. Derfor vil Rødt fase inn gratis tannhelse for alle. Nå viser det seg at også en stor andel av folket vil det samme.

Det vil også Rødt bruke som et tungtveiende argument etter stortingsvalget. Partilederen kan bli den som havner på vippen i budsjettforhandlinger med en ny rødgrønn regjering.

– Det er viktig å vise at vi har et massivt flertall i ryggen for denne reformen. Hvis vi gjør et rekordvalg, og det blir vanskelig å komme utenom oss i budsjettforhandlinger, har denne undersøkelsen mye å si for å få gjennomslag, påpeker Rødt-lederen.

Å øke skattene for de rikeste for å finansiere gratis tannhelse for alle, er også et av kravene en ny rødgrønn regjering må levere med Rødt på vippen, ifølge Moxnes.

Da Stortinget før sommeren stemte over representantforslag fra Rødt og SV om en egen tannhelsereform, var de to partiene, ved siden av MDG, alene om å støtte reformforslagene. Likevel kan tannhelse altså bli et stridstema etter valget.

Også SV vil ta kampen for tannhelse i forhandlinger etter valget.

– Dette er en av de viktigste sakene for oss, og vi må bli så sterke som mulig for å få presset det igjennom. Alle skal få den behandlingen de trenger, uavhengig av hvor mye penger de har, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

Hør podkasten om Ramona: «I de mest desperate øyeblikkene så ønsket jeg at tennene skulle falle ut. At de bare skulle dette rett i vasken»

Dette vil Rødt gjøre

Fram til det året du fyller 18 år er tannlegebehandlingen gratis. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv.

Rødts forslag i dette budsjettåret er gratis tannlegebehandling og tannsjekk til fylte 25 år – i tillegg til å gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2.000 kroner.

Første fase for partiets tannhelsereform vil treffe omtrent én million nordmenn. Deretter er planen å utvide ordningen år for år.

Rødt vil blant annet ha et pristak på behandlinger for å holde kostnadene under kontroll. Anslag viser at det vil koste omtrent 12 milliarder kroner å innføre helt gratis tannhelse for alle, ifølge Nettavisen.

I tillegg til Rødt er det flere partier, deriblant SV, MDG, Sp og Ap, som vil gjøre endringer i dagens ordning, som består av en offentlig sektor og en privat sektor.

– Ap og Sp har helt greie programformuleringer om tannhelse, men ingen av de to partiene har vist noe særlig gjennomføringsvilje, hevder Moxnes.

– Den neste regjeringen må få på plass en tannhelsereform så fort som mulig. Vi har ventet i hundre år på det som er et av de mest populære politiske tiltakene, mener SVs Kari Elisabeth Kaski.

Gratis tannhelse er også nummer tre på topp ti lista over LO-medlemmenes viktigste saker før høstens valg. Bare «faste jobber» og «økt skatt til de som har mest fra før» kommer foran.

Fikk du med deg denne? Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig

Fakta om undersøkelsen

På oppdrag fra Rødt har Ipsos spurt 949 nordmenn om hva de mener om tannhelse.

Deltakerne, et representativt utvalg nordmenn, svarte blant annet på dette spørsmålet: «Mener du at tannhelse burde være en del av den offentlig finansierte helsetjenesten, eller er du av den oppfatning at det er greit å fortsette med dagens ordning, hvor voksne må betale for dette selv, eller har du ingen mening om dette?»

Undersøkelsen ble gjennomført fra 23. til 25. august.

09.09.2021
13:19
10.09.2021 11:58Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker