JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GRØNN AGENDA: – Det grønne skiftet må oppleves som attraktivt, og det bør være billig å ta miljøvennlige valg, mener AUF-leder Mani Hussaini.

GRØNN AGENDA: – Det grønne skiftet må oppleves som attraktivt, og det bør være billig å ta miljøvennlige valg, mener AUF-leder Mani Hussaini.

Siri Hardeland

Grønn Mani

AUF-leder Mani Hussaini vet hva menneskeskapte ødeleggelser er.22.12.2014
12:00
22.12.2014 12:54

yngvil@lomedia.no

Han var en smule overbærende med idealistene han møtte da en klassevenninne fikk ham med på hans første AUF-møte. De snakket om kampen mot rasisme og om klimaendringene. «Her er det en gjeng som tror de kan redde verden», tenkte han. Men ombestemte seg raskt.

– Jeg forsto hvor mye AUF hadde å si. AUF krevde gratis skolebøker i videregående, og 1 prosent BNI til bistand og ikke lenge etter var det norsk politikk.

Det er altså mulig å gjøre noe, hvis man tør og vil. Så, 19. oktober, ble 26 år gamle Mani Hussaini, «en helt vanlig fyr fra Jessheim» - født i Syrias nordøstlige hjørne - trampeklappet til leder av AUFs landsmøte.

Nye stemmer

Han er elegant når vi spør nokså klønete om hans bakgrunn og ledervalget, som om han skulle ha blitt kvotert inn i 8. etasje på Youngstorget.

– AUF har ikke valgt meg fordi jeg heter Hussaini til etternavn, men fordi de mener at jeg kan lede dem til å nå målene vi har satt oss sammen.

Norge har faktisk hatt sine første statsråder med minoritetsbakgrunn, begge fra Ap. (Sveriges sittende regjering har fem, hvis også Alice Bah Kunhke telles med – hun har gambisk far og svensk mor.) Norgeseliten blir stadig mindre blekrosa.

– Det er fint at vi får flere stemmer i det offentlige ordskiftet. Det kan få andre til å tenke «det er plass til meg også». Ingenting gjør meg gladere enn hvis ungdommer med minoritetsbakgrunn ser meg som en rollemodell. Men jeg håper også at det kan engasjere gutter som dropper ut fra videregående skole for eksempel.

– Hvordan preger det deg som politiker og det du er opptatt av, at du er flyktning og tilhører en av minoritetene i Norge?

– Jeg har levd halve livet i Norge. Det preger meg like mye. Alle preges av sin bakgrunn, sine oppturer og nedturer. Man tar det med seg videre.

Han har sin bagasje med seg fra Syria, via et år på asylmottak i Sverige, så til mottak i Norge.

Det forbudte

– Når følte du at du snakket norsk fritt?

Vi tenker mest på språket, han på frihet.

– Fra første stund her har jeg snakket fritt! Sagt hva jeg ville.

Det er noe helt fantastisk. Som man ikke helt begriper når man ikke har opplevd det motsatte.

Det er derfor de endte opp her, forlot hjemlandet og alt og alle de elsker. Faren Abdulbaki tiet nemlig ikke. Han trosset forsamlingsforbudet og holdt politiske møter hjemme. Sluttet ikke å skrive. Lyden av klapringen til farens skrivemaskin i stua, bokstablene på gulvet. På kurdisk, det forbudte språket. Folkeeventyrene han reiste rundt og hørte folk fortelle, var forbudt. Han skrev dem ned likevel. Politiske artikler. Han fortsatte til han en dag forsvant.

Desember 1998

Når noen forsvinner i Syria, er det ofte sikkerhetspolitiet som står bak. Det var det også denne gangen. Hele familien gikk sammen om en svær sum til bestikkelsen, de håpet å kunne betale ham ut. Det virket. Regimet har gjort Syria til et av verdens mest korrupte land.

– Familien bestemte at vi måtte vekk med en gang. Det var stor risiko for at pappa ville bli tatt igjen og drept.

Mani visste ingenting om at de skulle flykte.

– Jeg ble hentet på skolen og fikk beskjed om at jeg måtte si ha det til vennene mine. Det ville jeg ikke. Jeg ville bli. Pappa og jeg kranglet mye da. Vi dro hjem. Jeg fikk pakke én sekk. Et helt liv skulle ned i den sekken. Olabilen fikk ikke plass, heller ikke gitaren.

Familien reiste til Damaskus. Der kjøpte de visum til Hellas. Videre til flyplassen. Alle var tause og holdt hverandre i hendene. Faren hadde en feit bunke pengesedler og delte ut til dem som så ut som sikkerhetsfolk. Da de kom fram til passkontrollen, la faren penger inni passene da han la dem på skranken. Mani skjønte ikke hva faren holdt på med. Han spurte heller ikke. Han hadde fått beskjed om å være stille. Først da flyet lettet pustet foreldrene ut så høyt at alle kunne høre dem.

Så fortalte faren hvorfor de måtte dra. Det var uforståelig for en 11-åring.

Mitt land

Familien har mye kontakt med nær familie, onkler og tanter, fettere og kusiner.

– Når jeg snakker med dem sier jeg at «dere må aldri gi opp håpet om fred og et fritt Kurdistan». Vi kan ikke gi opp håpet på vegne av dem. Det er ingen naturlov at det skal være konflikt i Midtøsten. (Målet mitt er fred i verden.) De ser at det er mulig å leve i et demokratisk land, og det er ikke bare her det er mulig.

Til slutt fikk familien Hussaini asyl i Norge, i 2001. De følte seg trygge. Sju år senere, etter å ha drømt på norsk i flere år, ble Mani norsk statsborger. Det grønne flyktningepasset ble byttet ut med det røde.

– Jeg var så stolt. Dette er mitt land. Resten av mitt liv skal jeg være her, og være med på å gjøre en innsats for Norge.

Rekruttert til LO

Det var Tonje Brenna, tidligere generalsekretær i AUF, som rekrutterte ham til partipolitikken, og til fagbevegelsen. Han meldte seg inn i Handel og Kontor i 2007. Unge LO-tillitsvalgte påpeker stadig at mange forbund har en jobb å gjøre når det gjelder å verve ungdom.

– Hvilken rolle kan AUF spille overfor fagbevegelsen?

– Organisasjonsgraden går ned. Det er en bestilling til oss at vi må få den opp. En av grunnpilarene i den nordiske modellen er trepartssamarbeidet. Det vil styrkes hvis flere fagorganiserer seg.

– AUF-ere og tillitsvalgte bør møtes enda oftere. Vi tilhører «samme familie», vi deler mange av de samme målene for samfunnet. Møt opp på et hvert møte i AUF, og verv i vei.

Toget til Jessheim

Det første forslaget han fremmet i kommunestyret i Ullensaker, og senere som vararepresentant i Stortinget er en nasjonal ordning der også 17-åringer skal gå som det de er, barn, på enkeltbillett for barn. Det skal være billig og enkelt å velge miljøvennlig. Forslaget har til gode å bli vedtatt.

– Før gikk det ett tog i timen fra Jessheim til Oslo. Nå er det to! Men de rødgrønne kunne satset enda mer på kollektivtrafikken. Vi blir aldri fornøyd.

Seljen spretter i November-Oslo

Det er sent i november når vi møter AUF-lederen på Youngstorget i Oslo. Ute spretter seljen.

– I rapport etter rapport forteller forskerne at klimaendringene er menneskeskapt. Vi er den første generasjonen som ser endringene skje, og som fortsatt har mulighet til å stanse dem. Det er trist at halvparten av regjeringen ikke anerkjenner det, og at vi har en miljø- og klimaminister som framstår som handlingslammet, en statsminister som bare snakker, ikke handler, når det gjelder klima og miljø.

–  Vi må satse på fornybar energi. Mange av dem som jobber i oljeindustrien kunne jobbet med havenergi fra bølger, tidevann, saltvann. Men regjeringen velger ikke å satse på det. 19-åringer på NTNU drømmer fortsatt om å bli oljeingeniører fordi det ser ut som om oljen er framtiden.

– Vi bør være mer ambisiøse, fordi jo lenger vi venter, desto mer må vi gjøre de få årene vi har igjen. Jeg tror på skrittvis endring. Jeg er jo sosialdemokrat, smiler han.

Hvem: Mani Hussaini (27)

Hva: AUF-leder

Hvorfor: Valgt til leder i Arbeidernes Ungdomsfylking 19. oktober 2014.

Bakgrunn: født 25. oktober 1987 i Qamishlo i Syria. Bor på Tøyen i Oslo.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.12.2014
12:00
22.12.2014 12:54Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering


Flere saker