JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPPLÆRING MÅ TIL: Linåkertunets nye pleiemedarbeidere Gunn Hege Solås, Lene Borgedal og Vanja Jonhaugen i full gang med opplæring i diverse måleapparat som blodtrykk og temperatur.

OPPLÆRING MÅ TIL: Linåkertunets nye pleiemedarbeidere Gunn Hege Solås, Lene Borgedal og Vanja Jonhaugen i full gang med opplæring i diverse måleapparat som blodtrykk og temperatur.

Beate Susann Gjerdingen

Omplassering av kommuneansatte:

Gunn Hege ble korona-omplassert fra barnehage til pleiehjem: – Første gang jeg måtte hjelpe noen på do tenkte jeg: Hjelp!

Da hele Norge stengte, kastet Ringebu kommune seg rundt for å sikre at de skulle ha nok helsepersonell hvis noen skulle bli syke eller satt i karantene. Nå jobber ansatte i barnehage, skole og bibliotek som pleiemedhjelpere.02.04.2020
09:47
02.04.2020 09:58

ingeborg.rangul@fagbladet.no

For en drøy uke siden gikk Gunn Hege Solås på jobb med skikkelig vondt i magen.

Hun var i sjokk og syntes det var litt vanskelig å svelge at hun skulle begynne som pleiemedarbeider.

Den nye jobben var langt fra det daglige virket som pedagogisk medarbeider i Ringebu barnehage som var hverdagen fram til koronaviruset endret den.

– Det var så bestemt av andre at dette skulle vi gjøre. Nå tenker jeg at jeg er heldig som får jobbe og tjene penger, sier Solås.

25 ansatte fra skole, barnehage, ungdomshuset, bibliotek og kantine jobber nå som pleiemedarbeidere i Ringebu kommune. På grunn av koronaviruset og stengte arbeidsplasser, er de omplassert i helt nye arbeidsoppgaver.

Saken fortsetter under bildet

FØRSTE GANG: Gunn Hege Solås, Vanja Jonhaugen og Lene Borgedal første gang de bruker ståheisen for å flytte en beboer på korttidsavdelingen på Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter.

FØRSTE GANG: Gunn Hege Solås, Vanja Jonhaugen og Lene Borgedal første gang de bruker ståheisen for å flytte en beboer på korttidsavdelingen på Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter.

Beate Susann Gjerdingen

Beboerne hjelper til

Sammen med Lene Borgedal, som jobber som assistent på Fåvang skole og kollega Vanja Jonhaugen i Ringebu barnehage, sitter hun på et møterom på korttidsavdelingen ved Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter i Ringebu kommune og forteller om den nye arbeidshverdagen her.

På korttidsavdelingen bor eldre og pleietrengende som ikke har flyttet inn for lengre perioder. Den siste uken har de tre utplasserte kommuneansatte lært seg å jobbe med dem. De har lært ulike forflytningsteknikker, å måle blodtrykk, følge på do og å håndtere ståheisen.

Mestringsfølelsen deler de med beboerne på Linåkertunet, som også må trå til for å få den nye ordningen til å gå rundt.

– Det overrasket meg at jeg skulle se så positivt på den nye arbeidssituasjonen min så fort. Det er skummelt å være så veldig utenfor komfortsonen og jeg har fått en voldsom respekt for dem som jobber med dette hele tiden, sier Solås.

Saken fortsetter under bildet

MIDDAGSTID: Oddrun Kroken serverer middag mens Anna Marit Bartnes følger med i bakgrunnen.

MIDDAGSTID: Oddrun Kroken serverer middag mens Anna Marit Bartnes følger med i bakgrunnen.

Torunn Thoren

Lærer mye nytt

Lene Borgedal forteller at beboerne på korttidsavdelingen merker på dem at de er usikre i den nye jobben sin.

– Første gang jeg måtte hjelpe noen på do og jeg var alene, tenkte jeg bare: Hjelp! Men beboerne ler bare når det er noe nytt vi må gjennom og sier de skal forklare oss gjennom de ulike oppgavene.

Vanja Jonhaugen på sin side er overrasket over alt hun føler hun klarer nå.

– Mestringsfølelsen når jeg klarer forflytningsteknikker uten å være redd for å gjøre noe galt hele tiden, er god å kjenne på. Alle er så overraskende positive til oss. Dette hadde jeg jo aldri gjort frivillig, men det er så artig å jobbe her og overhodet ikke slik som jeg trodde.

Faste faddere

Beate Susann Gjerdingen, psykiatrisk hjelpepleier på korttidsavdelingen i Ringebu kommune, har fått en haug med nye og uerfarne kollegaer og synes det er en utrolig spenstig gjeng som har kommet inn.

Korttidsavdelingen er sårbar hvis det skulle bli sykdom eller folk skulle bli satt i karantene. Slik kan de sikre seg.

På avdelingen bor det beboere som ikke får møte sine pårørende på grunn av de nye korona-sikkerhetstiltakene. For dem er det godt med nye ansikt som er nysgjerrige og som har tid til å spille kort og delta i andre aktiviteter beboerne har glede av.

Alle de nye medarbeiderne har faddere som følger dem opp, slik at de stort sett slipper å gå alene.

– Det har ikke skjedd noen tabber enda. Det kommer kanskje når de blir litt mer husvarme, ler Gjerdingen.

Racere i å rulle hår

Oddrun Kroken og Anna Marit Bartnes jobber begge to i barnehage og er nå plassert i hjemmebaserte tjenester.

Foreløpig har de jobbet sammen med sin faste fadder i en arbeidsdag som omfatter alt fra hjelp til stell om morgenen og dusjing til å vaske klær og rulle hår.

– Jeg tar en dag av gangen og er glad jeg fikk prøve noe annet. Personalet er så snille mot oss og forklarer oss tålmodig, forteller Anne Marit Bartnes.

Foreløpig har hun bare vært på dagvakt, men nå venter kveldsvakt på henne. Hun følger vaktplanen til sin faste fadder.

Oddrun Kroken har alltid vært fast bestemt på å ikke skulle jobbe innen helse – nå gjør hun det.

– Den første selvstendige arbeidsoppgaven min var å sjekke oppvaskmaskinen. Det klarte jeg. Nå ruller jeg hår og rer senger og sist fredag var jeg på tur med en beboer, ler hun.

Å jobbe med helse har vist seg å være et lyspunkt i den nye hverdagen.

– Alle er så blide og koselige, både beboere og ansatte og ingen spørsmål er for dumme. Nå er jeg glad jeg får denne muligheten og prøve dette.

Hvem gjør som Ringebu?

Hvor mange kommuner som har valgt å gjøre som Ringebu, er usikkert.

Kommuneorganisasjonen KS har ingen tall på dette, forteller kommunikasjonssjef Kjell Erik Saure.

– Hvordan kommunene disponerer sine ansatte er det nok bare den enkelte kommune, som har oversikt over.

Heller ikke Fagforbundet sentralt har noen oversikt foreløpig.

Anne Mette Morken er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Ringebu. Hun forteller at de har vært tatt med på råd og drøftingsmøter.

– Jeg har opplevd det hele som en god og ryddig prosess fra kommunen.

Ringebu kommune vurderte permittering da skole, barnehager og bibliotek stengte.

Kanskje påskefri

I samtaler med KS kom det fram at de forutsatte ingen permitteringer.

Signalene fra KS var nemlig at permittering bør være uaktuelt i kommunene, etter regjeringens løfte om å dekke fullt ut bortfallet av brukerbetaling i barnehage og SFO.

– Derfor så vi på omdisponeringer, forteller Bente Fjellstad Bjørge, HR-leder i Ringebu kommune.

For i den krevende situasjonen som er nå, har kommunene en utvidet styringsrett som gir mulighet til å omplassere midlertidig ledige personalressurser for å avlaste andre områder hvor det ikke er krav til fagprofesjon.

Helt konkret kjørte kommunen en informasjonsdag med opplæring, og det ble sendt ut kartleggingsskjema hvor utdannelse og praksis og ulike sosiale forhold dette måtte tas hensyn til.

– Jeg synes alle har tatt dette positivt. Omplassering og alt gikk jo veldig fort. Flere syntes det ville være vanskelig å jobbe direkte i pleien, og det har vi respekt for at folk synes. Men vi må rigge oss slik at vi kan håndteredet hvis noen av våre ansatte i pleie og omsorg blir syke eller satt i karantene. Det er viktig at de får så god opplæring som mulig før de kanskje blir kastet ut i oppgaver, sier Bjørge.

Foreløpig skal ikke de som i utgangspunktet har fri i påsken jobbe, lover HR-lederen, men skulle noen bli syke og behovet melde seg, vil de bli innkalt.

p

Savner hyl og skrik

Felles for de fem pleiemedarbeiderne er at de lovpriser personalet og den måten de har blitt tatt imot på.

Personalet har snudd seg rundt for å ta godt imot de litt engstelige nye kollegaene som syntes dette var skikkelig skummelt.

– Nå gleder jeg meg til å gå på jobb. Vondten i magen er borte og sjefen er bekymret for at jeg skal trives for godt. Men det er ikke like mye hyl og skrik her som i den jobben jeg kom fra i Ringebu barnehage. Så jeg savner barna og kollegaene mine, selv om jeg trives godt på korttidsavdelingen, sier Gunn Hege Solås.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.04.2020
09:47
02.04.2020 09:58Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker