JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OPPLÆRING MÅ TIL: Linåkertunets nye pleiemedarbeidere Gunn Hege Solås, Lene Borgedal og Vanja Jonhaugen i full gang med opplæring i diverse måleapparat som blodtrykk og temperatur.

OPPLÆRING MÅ TIL: Linåkertunets nye pleiemedarbeidere Gunn Hege Solås, Lene Borgedal og Vanja Jonhaugen i full gang med opplæring i diverse måleapparat som blodtrykk og temperatur.

Beate Susann Gjerdingen

Omplassering av kommuneansatte:

Gunn Hege ble korona-omplassert fra barnehage til pleiehjem: – Første gang jeg måtte hjelpe noen på do tenkte jeg: Hjelp!

Da hele Norge stengte, kastet Ringebu kommune seg rundt for å sikre at de skulle ha nok helsepersonell hvis noen skulle bli syke eller satt i karantene. Nå jobber ansatte i barnehage, skole og bibliotek som pleiemedhjelpere.02.04.2020
09:47
02.04.2020 09:58

ingeborg.rangul@fagbladet.no

For en drøy uke siden gikk Gunn Hege Solås på jobb med skikkelig vondt i magen.

Hun var i sjokk og syntes det var litt vanskelig å svelge at hun skulle begynne som pleiemedarbeider.

Den nye jobben var langt fra det daglige virket som pedagogisk medarbeider i Ringebu barnehage som var hverdagen fram til koronaviruset endret den.

– Det var så bestemt av andre at dette skulle vi gjøre. Nå tenker jeg at jeg er heldig som får jobbe og tjene penger, sier Solås.

25 ansatte fra skole, barnehage, ungdomshuset, bibliotek og kantine jobber nå som pleiemedarbeidere i Ringebu kommune. På grunn av koronaviruset og stengte arbeidsplasser, er de omplassert i helt nye arbeidsoppgaver.

Saken fortsetter under bildet

FØRSTE GANG: Gunn Hege Solås, Vanja Jonhaugen og Lene Borgedal første gang de bruker ståheisen for å flytte en beboer på korttidsavdelingen på Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter.

FØRSTE GANG: Gunn Hege Solås, Vanja Jonhaugen og Lene Borgedal første gang de bruker ståheisen for å flytte en beboer på korttidsavdelingen på Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter.

Beate Susann Gjerdingen

Beboerne hjelper til

Sammen med Lene Borgedal, som jobber som assistent på Fåvang skole og kollega Vanja Jonhaugen i Ringebu barnehage, sitter hun på et møterom på korttidsavdelingen ved Linåkertunet bo- og rehabiliteringssenter i Ringebu kommune og forteller om den nye arbeidshverdagen her.

På korttidsavdelingen bor eldre og pleietrengende som ikke har flyttet inn for lengre perioder. Den siste uken har de tre utplasserte kommuneansatte lært seg å jobbe med dem. De har lært ulike forflytningsteknikker, å måle blodtrykk, følge på do og å håndtere ståheisen.

Mestringsfølelsen deler de med beboerne på Linåkertunet, som også må trå til for å få den nye ordningen til å gå rundt.

– Det overrasket meg at jeg skulle se så positivt på den nye arbeidssituasjonen min så fort. Det er skummelt å være så veldig utenfor komfortsonen og jeg har fått en voldsom respekt for dem som jobber med dette hele tiden, sier Solås.

Saken fortsetter under bildet

MIDDAGSTID: Oddrun Kroken serverer middag mens Anna Marit Bartnes følger med i bakgrunnen.

MIDDAGSTID: Oddrun Kroken serverer middag mens Anna Marit Bartnes følger med i bakgrunnen.

Torunn Thoren

Lærer mye nytt

Lene Borgedal forteller at beboerne på korttidsavdelingen merker på dem at de er usikre i den nye jobben sin.

– Første gang jeg måtte hjelpe noen på do og jeg var alene, tenkte jeg bare: Hjelp! Men beboerne ler bare når det er noe nytt vi må gjennom og sier de skal forklare oss gjennom de ulike oppgavene.

Vanja Jonhaugen på sin side er overrasket over alt hun føler hun klarer nå.

– Mestringsfølelsen når jeg klarer forflytningsteknikker uten å være redd for å gjøre noe galt hele tiden, er god å kjenne på. Alle er så overraskende positive til oss. Dette hadde jeg jo aldri gjort frivillig, men det er så artig å jobbe her og overhodet ikke slik som jeg trodde.

Faste faddere

Beate Susann Gjerdingen, psykiatrisk hjelpepleier på korttidsavdelingen i Ringebu kommune, har fått en haug med nye og uerfarne kollegaer og synes det er en utrolig spenstig gjeng som har kommet inn.

Korttidsavdelingen er sårbar hvis det skulle bli sykdom eller folk skulle bli satt i karantene. Slik kan de sikre seg.

På avdelingen bor det beboere som ikke får møte sine pårørende på grunn av de nye korona-sikkerhetstiltakene. For dem er det godt med nye ansikt som er nysgjerrige og som har tid til å spille kort og delta i andre aktiviteter beboerne har glede av.

Alle de nye medarbeiderne har faddere som følger dem opp, slik at de stort sett slipper å gå alene.

– Det har ikke skjedd noen tabber enda. Det kommer kanskje når de blir litt mer husvarme, ler Gjerdingen.

Racere i å rulle hår

Oddrun Kroken og Anna Marit Bartnes jobber begge to i barnehage og er nå plassert i hjemmebaserte tjenester.

Foreløpig har de jobbet sammen med sin faste fadder i en arbeidsdag som omfatter alt fra hjelp til stell om morgenen og dusjing til å vaske klær og rulle hår.

– Jeg tar en dag av gangen og er glad jeg fikk prøve noe annet. Personalet er så snille mot oss og forklarer oss tålmodig, forteller Anne Marit Bartnes.

Foreløpig har hun bare vært på dagvakt, men nå venter kveldsvakt på henne. Hun følger vaktplanen til sin faste fadder.

Oddrun Kroken har alltid vært fast bestemt på å ikke skulle jobbe innen helse – nå gjør hun det.

– Den første selvstendige arbeidsoppgaven min var å sjekke oppvaskmaskinen. Det klarte jeg. Nå ruller jeg hår og rer senger og sist fredag var jeg på tur med en beboer, ler hun.

Å jobbe med helse har vist seg å være et lyspunkt i den nye hverdagen.

– Alle er så blide og koselige, både beboere og ansatte og ingen spørsmål er for dumme. Nå er jeg glad jeg får denne muligheten og prøve dette.

Hvem gjør som Ringebu?

Hvor mange kommuner som har valgt å gjøre som Ringebu, er usikkert.

Kommuneorganisasjonen KS har ingen tall på dette, forteller kommunikasjonssjef Kjell Erik Saure.

– Hvordan kommunene disponerer sine ansatte er det nok bare den enkelte kommune, som har oversikt over.

Heller ikke Fagforbundet sentralt har noen oversikt foreløpig.

Anne Mette Morken er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Ringebu. Hun forteller at de har vært tatt med på råd og drøftingsmøter.

– Jeg har opplevd det hele som en god og ryddig prosess fra kommunen.

Ringebu kommune vurderte permittering da skole, barnehager og bibliotek stengte.

Kanskje påskefri

I samtaler med KS kom det fram at de forutsatte ingen permitteringer.

Signalene fra KS var nemlig at permittering bør være uaktuelt i kommunene, etter regjeringens løfte om å dekke fullt ut bortfallet av brukerbetaling i barnehage og SFO.

– Derfor så vi på omdisponeringer, forteller Bente Fjellstad Bjørge, HR-leder i Ringebu kommune.

For i den krevende situasjonen som er nå, har kommunene en utvidet styringsrett som gir mulighet til å omplassere midlertidig ledige personalressurser for å avlaste andre områder hvor det ikke er krav til fagprofesjon.

Helt konkret kjørte kommunen en informasjonsdag med opplæring, og det ble sendt ut kartleggingsskjema hvor utdannelse og praksis og ulike sosiale forhold dette måtte tas hensyn til.

– Jeg synes alle har tatt dette positivt. Omplassering og alt gikk jo veldig fort. Flere syntes det ville være vanskelig å jobbe direkte i pleien, og det har vi respekt for at folk synes. Men vi må rigge oss slik at vi kan håndteredet hvis noen av våre ansatte i pleie og omsorg blir syke eller satt i karantene. Det er viktig at de får så god opplæring som mulig før de kanskje blir kastet ut i oppgaver, sier Bjørge.

Foreløpig skal ikke de som i utgangspunktet har fri i påsken jobbe, lover HR-lederen, men skulle noen bli syke og behovet melde seg, vil de bli innkalt.

p

Savner hyl og skrik

Felles for de fem pleiemedarbeiderne er at de lovpriser personalet og den måten de har blitt tatt imot på.

Personalet har snudd seg rundt for å ta godt imot de litt engstelige nye kollegaene som syntes dette var skikkelig skummelt.

– Nå gleder jeg meg til å gå på jobb. Vondten i magen er borte og sjefen er bekymret for at jeg skal trives for godt. Men det er ikke like mye hyl og skrik her som i den jobben jeg kom fra i Ringebu barnehage. Så jeg savner barna og kollegaene mine, selv om jeg trives godt på korttidsavdelingen, sier Gunn Hege Solås.

02.04.2020
09:47
02.04.2020 09:58Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker