JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajik svarer på EØS-opprøret i Fellesforbundet: Her er fem saker Ap vil rydde opp i

Fellesforbundets største avdeling vil si opp EØS-avtalen. Hadia Tajik har et annet løsningsforslag.
KRITISK TIL POSISJONEN: Det er regjeringa som må skrotes, ikke EØS-avtalen, mener Aps Hadia Tajik.

KRITISK TIL POSISJONEN: Det er regjeringa som må skrotes, ikke EØS-avtalen, mener Aps Hadia Tajik.

Knut Viggen

aslak.bodahl@lomedia.no

– At arbeidsfolk reagerer på en utvikling vi nå har sett over tid, der lønns- og arbeidsvilkår blir pressa nedover i en del bransjer, forstår jeg godt. Det er heller ikke overraskende. Ap har hatt tett kontakt med fagbevegelsen i arbeidslivsspørsmål i alle år, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Hun peker på fem konkrete Ap-forslag som kan rydde opp i flere av flokene arbeidsfolk er bekymret for.

• Stramme inn bruken av innleide arbeidere

• Forby nulltimerskontrakter

• Tydeliggjøring av arbeidsgiverbegrepet

• Målrettede tiltak i utsatte bransjer som renhold

• Begrensning av hvilke bedrifter som kan bruke gjennomsnittsberegning av arbeidstid

– Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling

Nei fra industribastioner

Støtten til EØS langs kysten og i tunge industrimiljøer forvitrer, ifølge Fellesforbundets Steffen Høiland. Han er avdelingsleder i Nord-Rogaland og forbundsstyremedlem. Skepsisen og uroen i forbundet er stor. Flere industribastioner sier nå nei til EØS-avtalen. Det vet også Tajik.

– Vi må regulere arbeidslivet bedre, og ha gode, målretta tiltak mot de useriøse aktørene for å ta knekken på dem. Dette gjør ikke høyre-regjeringa, men det gjør vi, understreker Aps nestleder.

– Useriøse aktører har fått enkel tilgang til folk som de vil utnytte, og både sosial dumping og arbeidslivkriminalitet har fått et omfang i enkelte bransjer som er direkte ødeleggende. Både for folk, for bransje og for det arbeidslivet vi egentlig vil ha, legger hun til.

- Regjeringa må skrotes

Å si opp EØS-avtalen vil ikke løse de problemene Fellesforbundets avdelinger er opptatt av, ifølge Ap og Tajik.

– Det er regjeringa som må skrotes, ikke EØS-avtalen. For arbeidslivet vårt kan vi i mye større grad regulere selv, mener Aps nestleder, og hevder at partiet tar ansvar blant annet med forslagene om å stramme inn på innleie og forby nulltimerskontrakter.

Dette er forslag som Ap har utviklet og fremmet sammen med Fellesforbundet mens Tajik har vært partiets arbeidspolitiske talsperson.

Sammen med Handel og Kontor har Ap utviklet forslag om å tydeliggjøre arbeidsgiverbegrepet. Det betyr at arbeidsgivere i framtiden ikke skal kunne organisere seg vekk fra sitt arbeidsgiveransvar.

– Engasjementet til Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet er årsaken til at vi har fremma forslag om en godkjenningsordning for renholdere. Vi er også innstilt på ha tett kontakt framover for å lage forslag som treffer folks arbeidshverdag, påpeker Aps nestleder.

På lag med arbeidsfolk

Hun viser også til forslaget om at gjennomsnittsberegning av arbeidstid er noe som først og fremst skal ligge til bedrifter som har landsomfattende tariffavtale med fagforeninger med innstillingsrett.

– Å si opp EØS-avtalen løser ikke disse problemene. De løses ved å ha en regjering som er på lag med arbeidsfolk, og ikke bare på lag med kommersielle krefter og private aktører, slik vi har nå, sier hun.

I tillegg til å skrote regjeringen mener Tajik det er påkrevd med egne tiltak for å ha nok kontroll over utviklingen av arbeidslivet. Det vil si egne tiltak mot økt sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Støre mener EØS er grunnplanke i forholdet til Europa, sier nei til utredning

Viktige byggesteiner

Under de rødgrønne ble det utviklet tre handlingsplaner mot sosial dumping i tett samarbeid med fagbevegelsen. Den daværende regjeringen introduserte blant annet utvidet byggherreansvar, kollektiv søksmålsrett og en forbedret allmenngjøringsordning.

– Det er ikke nok, men det var viktige byggesteiner. Noen av disse har regjeringa fjerna i ettertid, i tillegg til at de har vært uvanlig passive når nye og forsterka problemer har dukka opp, sier Tajik.

Hun mener forslagene fra Ap vil ha betydning for arbeidsvilkårene som kommer under press på grunn av billig arbeidskraft fra Øst-Europa som useriøse arbeidsgivere utnytter.

– Vi er opptatt av å ta arbeidsfolks bekymring for hva dette gjør med arbeidslivet vårt på alvor, og vi viser det i praksis ved å ikke bare prate, men komme med politiske forslag til løsninger, påpeker hun.

EØS-press svekker vilkår for utenlandske arbeidere som reiser til Norge

Lytter til alle

Frps Erlend Wiborg, som er leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, sier at Aps nye valgkampstrategi i det minste bør inneholde et snev av virkelighet.

– Mens Ap i regjering sa ja til absolutt alt som kom fra EU, har vi nå en regjering som tar opp utfordringene med EU, sier Wiborg, og viser blant annet til ønsket om å reforhandle deler av EØS-avtalen rundt trygdeeksport. Han er opptatt av at Norge skal ha et godt og anstendig arbeidsliv.

– Vi lytter til alle, både i LO og andre forbund og de som ikke er organiserte, og har sørget for å styrke kampen mot arbeidslivskriminalitet. Sammen med Venstre ønsker vi å utrede en nasjonal minstelønn som et virkemiddel mot sosial dumping av arbeidstakere fra Øst-Europa, sier han.

Han deler bekymringen for EØS-avtalen i Fellesforbundet og forstår at det er mye skepsis og uro.

– Dette er en bekymring som også EU må innse og ta innover seg. Det er viktig med en kursendring. Velgerne i Storbritannia valgte Brexit, og det er et gryende opprør andre steder i Europa. Det er på tide å lytte til nasjonalstaten og folkeligheten og bli mindre elitistiske, sier Wiborg.

Flere industribastioner sier nei til EØS-avtalen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse