VIL HA FAST JOBB: 1700 piloter har søkt på 50 utlyste faste stillingene i SAS. Mange kommer fra Ryanair og Norwegian, opplyser SAS.
Heidi Kvalø Engelund
Usikre arbeidsvilkår for mange piloter
Halvparten av pilotene er ikke fast ansatt
I billigselskapene jobber halvparten av pilotene på kontrakt, via bemanningsbyrå, eller via et annet flyselskap.
yngvil@lomedia.no
LO vil ha en slutt på dette og krever at all cockpit- og kabinbesetning skal være ansatt i flyselskapet de faktisk flyr for.
Det kommer fram i en omfattende undersøkelse gjennomført et av et belgisk universitet. Den EU-finansierte undersøkelsen er basert på svar fra over 6500 europeiske piloter.
500 nye faste jobber i SAS
I de tradisjonelle flyselskapene er nærmere 100 prosent ansatt, kommer det fram i rapporten.
SAS ansetter nå 500 nye piloter og andre kabinansatte i faste jobber.
Av de 50 pilotene som skal ansettes i Norge kommer mange fra Norwegian og Ryanair, opplyser SAS. 1700 piloter har søkt på de 50 jobbene. Alle flygende i SAS er ansatt i flyselskapet SAS.
• Lars Magnus måtte betale 3.000 kroner for å komme på jobbintervju
Regelshopping i lufta
SAS mener regelverket for luftfarten legger til rette for ulike konkurransevilkår, siden det tillater «regelshopping» hvor man nyter godt av fordeler og tillatelser i et land, og kan fritas for tilsyn og forpliktelser i et annet land. Også Norge er omfattet av EU-reglene for luftfarten.
– Vi har gjentatte ganger bedt myndighetene om å sikre rammer som vil gi like konkurransevilkår, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.
«Regelshoppingen» beskrives nøye i den danske rapporten «Sosial dumping i luftfarten». Samtidig med liberaliseringen av luftfarten i EU har det oppstått nye og lovlige selskapsstrukturer og transnasjonale selskaper hvor morselskapet har EU-lisens til å drive flyselskap i et EU-land, og oppretter datterselskaper med EU-lisens i andre medlemsland. Slik kan de bruke tredje lands borgere som kabinbesetning på flyene.
De etablerer bemanningsbyråer, eid av egne datterselskaper, i forskjellige land, alt ettersom hvor det er mest fordelaktig for selskapet, står det i rapporten.
– Mange jobber under vilkår som ligger ganske fjernt fra hva vi er vant med i skandinavisk arbeidsliv, men flyselskapene motiveres til dette gjennom at de fritas for både kostnader og sosiale forpliktelser, sier Knut Morten Johansen i SAS.
UNNTAK: –I blant kan det selvsagt være behov for å ansette midlertidig, men når de største lavprisselskapene i Europa nærmest er tuftet på midlertidige ansettelser via bemanningsbyråer bærer det helt galt avsted, sier leder i Norsk Cockpitforbund, Yngve Carlsen.
Yngvil Mortensen
Utmattede piloter
Leder i Norsk Cockpitforbund, Yngve Carlsen, mener vi ennå ikke har sett konsekvensene av utviklingen i luftfarten de siste årene.
– Den «kreative» forretningsmodellen og midlertidige kontraktsansatte er kjernen i problemene, mener Carlsen som selv flyr for SAS.
– Se for deg at du er midlertidig kontraktsansatt via et vikarbyrå i Riga, flyr for et islandsk selskap med base i London, på timelønn som kun utbetales om du fysisk sitter i cockpit. Man må ikke være rakettforsker for å se at man her kan finne piloter i cockpit som kanskje burde vært hjemme, eller som i redsel for å ikke få fornyet kontrakt lar være å rapportere. Norsk Cockpitforbund mener derfor at både piloter og annen kabinbesetning bør være direkte ansatt i flyselskapet de flyr for. Dessverre tror jeg ikke at EU vil forby kontraktspiloter ennå, men vi jobber aktivt både nasjonalt og regionalt for en strengere regulering av bransjen på dette området, sier han.
– Luftfartstilsynet forutsetter at flyselskapene driver i henhold til driftstillatelsen sin og gjør kun enkelte kontroller. Vi har et system basert på tillit. De nye driftsmodellene gjør at mange ikke rapporterer om feil. Derfor må Luftfartstilsynet gjøre flere kontroller, mener Carlsen.
Piloter er lovpålagt å rapportere om utmattelse
15. november i fjor innførte EU nye regler for å varsle om sikkerhetsmessige forhold i luftfarten, dette gjelder også i Norge.
Piloter, også piloter som ikke er fast ansatt, såkalte kontraktspiloter, er fra nå lovpålagt å rapportere om utmattelse. Det vanlige er å rapportere til flyselskapet, men det er også mulig å rapportere direkte til Luftfartstilsynet. Arbeidsgiveren har ikke lov til å bruke sanksjoner av noe slag mot den som rapporterer.
– Risikoen for ulykker øker
Presset på de europeiske pilotene øker. Fra februar innfører EU nye regler for pilotenes arbeidstid.
– Man kan ha piloter bak spakene etter at de har vært våkne nær ett døgn. Dette kan selvsagt føre til farlig utmattelse. Kombinert med manglende tilsyn, øker risikoen for ulykker, mener Cockpitforbundets Yngve Carlsen.
Hele 80 prosent av flyulykkene skyldes menneskelig svikt, ifølge BBC.
– Drar du hele tiden i mennesket, som i en strikk, ryker denne til slutt og vi vil da få ulykker som direkte vil skyldes disse forhold, mener Carlsen.
Kilder: Sitatene i artikkelen er hentet fra en rapport det belgiske Gent Universitetet publiserte i fjor, basert på en spørreundersøkelse som hele 7000 europeiske piloter svarte på.
LES OGSÅ:
Ryanair nekter helsesjekk av piloter
Ryanair vil oppheve streikeretten
Kontraktspiloter
• I lavprisselskapene er bare 53 prosent av pilotene direkte ansatt i selskapet de flyr for.
• Resten har ulike kontraktstyper:
• 15 prosent er selvstendig næringsdrivende.
• 11 prosent flyr for flyselskapet via et annet flyselskap.
• 17 prosent har midlertidige kontrakter med bemanningsbyrå.
• 4 prosent har andre ulike kontraktstyper.
• I de tradisjonelle flyselskapene er nær 100 prosent ansatt i flyselskapet de flyr for.
• Tallene over er hentet fra en rapport fra Gent Universitetet og er basert på en spørreundersøkelse som over 6500 europeiske piloter svarte på.
Kilde: Gent Universitetet
Kontraktspiloter
• I lavprisselskapene er bare 53 prosent av pilotene direkte ansatt i selskapet de flyr for.
• Resten har ulike kontraktstyper:
• 15 prosent er selvstendig næringsdrivende.
• 11 prosent flyr for flyselskapet via et annet flyselskap.
• 17 prosent har midlertidige kontrakter med bemanningsbyrå.
• 4 prosent har andre ulike kontraktstyper.
• I de tradisjonelle flyselskapene er nær 100 prosent ansatt i flyselskapet de flyr for.
• Tallene over er hentet fra en rapport fra Gent Universitetet og er basert på en spørreundersøkelse som over 6500 europeiske piloter svarte på.
Kilde: Gent Universitetet
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB