Arbeidslivskriminalitet
Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner
Hamid Norouzi (28) anmeldte sjefen for å ha utnyttet ham i en sårbar situasjon. Nå er han under tvungen gjeldsordning, og saken er henlagt av politiet.
Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt
Ronja Sagstuen Larsen
frifagbevegelse@lomedia.no
Da Hamid Norouzi kom til Norge som flyktning, drømte han om å bli tømrer og bygge sitt eget hus. Han fullførte norsk videregående og i 2019 var han klar for å få seg læreplass og ta fagbrev.
Slik skulle det ikke gå. I dag lever Norouzi på dagpenger, uten fagbrev, plaget av depresjon og tynget av en gjeld til staten på 200.000 kroner.
Norouzi forklarer det med at hans første sjef utnyttet og lurte ham. I fjor anmeldte han sjefen, men politiet henla saken etter knappe ti dager. På grunn av kapasitetsmangel.
28. februar forteller han sin historie på Fair Play Byggs årskonferanse.
Utnyttet relasjonen
Høsten 2019 blir Norouzi tømrerlærling i et firma på Østlandet. Sjefen er en dyktig byggingeniør, ifølge en nabo av familien. Han tar Norouzi under sine vinger og de to får en god relasjon.
Kort tid etter at Norouzi begynner å jobbe der, går bedriften konkurs.
Sjefen skal da ha ifølge Norouzi ha overtalt ham om å opprette et nytt selskap i Norouzis navn. Der skulle han fortsette som lærling.
Norouzi sier han ikke skjønte hva det innebar, men at han stolte på den eldre mannen.
– Jeg forsto ingenting om norske systemer og trengte læreplass. Han sa han skulle ta ansvar for alt, det trengte bare mitt navn, sier Norouzi.
Norouzi skal flere ganger ha gitt sjefen BankID- og bankkort-informasjon uten at han forsto hva det skulle brukes til, ifølge ham selv.
Den tidligere sjefen bekrefter at de to jobbet sammen for noen år siden, men sier han ikke husker det spesifikke selskapet. Han har utover dette ikke besvart våre gjentatte spørsmål.
Reaksjon på denne saken: – Det er så ille at vi må overbevise folk om at politiet i Norge ikke er korrupt
Brevet
Men Norouzi sier han ikke får lønna han skal ha. I februar 2020 sier han derfor opp. Han ber sjefen flere ganger stenge ned selskapet.
I meldingsutvekslinger som FriFagbevegelse har sett, svarer sjefen kortfattet og unnvikende, men på et tidspunkt svarer han «ok» til å stenge selskapet.
I juli får så Norouzi et brev fra Arbeidstilsynet. Det har vært kontroll på en byggeplass i Innlandet. Selskapet som står i hans navn er tatt for brudd på arbeidsmiljøloven.
Får tvangsmulkt
Norouzi videresender brevene til sin tidligere sjef. Han spør om han har åpnet selskapet igjen. Sjefen nekter.
Det kommer nye brev fra tilsynet. Norouzi videresender dem til sjefen. Han er fortsatt ustø i norsk og forstår ikke ord som varsel om vedtak, overtredelsesgebyr og tvangsmulkt.
Arbeidstilsynet forteller FriFagbevegelse at de sendte flere brev i Altinn, samt forsøkte å kontakte Norouzi via telefon én gang, uten hell.
I tillegg begynner det å komme inkassokrav for ting han mener han aldri har bestilt. For tjenester i DNB og to forskjellige regnskapsfirmaer.
Regningen fra staten
Norouzi vet ikke hva han skal gjøre med brevene eller hvem han kan be om hjelp, utenom den tidligere sjefen. Han jobber 12-timers dager i et nytt byggefirma og er sliten. Han håper at det snart går over.
Så slutter det å komme nye brev. Til én dag.
I januar 2022 får han beskjeden: Ifølge Statens innkrevingssentral har han over 200.000 kroner i utestående tvangsmulkt til Arbeidstilsynet.
Henlegges
Norouzi blir deprimert, sint, mister håret og humøret. Så, etter over et år med knusende gjeld, får Norouzi hjelp av Fair Play Bygg, en organisasjon som jobber for å motarbeide arbeidslivskriminalitet i byggebransjen.
Sammen med rådgiver i Fair Play Bygg, Maren Amble Stinessen, anmelder han sjefen for blant annet lønnstyveri og utnytting av sårbar arbeider.
Fair Play Bygg samler nesten tre hundre sider med dokumentasjon, deriblant kontoutskrifter og meldingsutvekslinger mellom Norouzi og den tidligere sjefen.
Til FriFagbevegelse forteller to uavhengige kilder at den tidligere sjefen var kontaktperson for selskapet på byggeoppdraget som ble tatt i kontroll. Selskapets kontaktadresse i offentlige registre var den samme som sjefen har brukt for sine selskap.
Likevel ble saken henlagt etter knappe ti dager.
På grunn av manglende saksbehandlingskapasitet i politiet.
Vil anmelde på nytt
I dag får Norouzi hjelp av jurist Sheraz Malik i Kirkens Bymisjon til å anmelde forholdet på nytt. Samtidig jobber Stinessen med ID-juristen for å få fjernet en del av gjelden hans.
I mellomtiden er Norouzi under tvungen gjeldsordning fra staten. Men dagpengene han mottar, er for lite til at staten kan trekke fra inntekten hans.
– Jeg ville bygge mitt eget hus. Nå må jeg betale på denne gjelden resten av livet mitt, sier han.
Om Fair Play Bygg
Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Samarbeidet er finansiert gjennom frivillige bevilgninger og donasjoner.
Fair Play Bygg skal:
• Gjenreise en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår
• Gjenopprette omdømmet og øke rekrutteringen til næringen, og avsløre og fjerne de som ødelegger bransjens omdømme
• Bidra til at det skal bli attraktivt å drive seriøst med fast ansatte, faglærte og lærlinger. En skal konkurrere på like vilkår, ikke mot kriminelle aktører
Les mer: fairplaybygg.no
Flere saker
Om Fair Play Bygg
Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Samarbeidet er finansiert gjennom frivillige bevilgninger og donasjoner.
Fair Play Bygg skal:
• Gjenreise en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår
• Gjenopprette omdømmet og øke rekrutteringen til næringen, og avsløre og fjerne de som ødelegger bransjens omdømme
• Bidra til at det skal bli attraktivt å drive seriøst med fast ansatte, faglærte og lærlinger. En skal konkurrere på like vilkår, ikke mot kriminelle aktører
Les mer: fairplaybygg.no