UNDER PRESS: – Folk orker ikke lenger, de driver med underskudd, satser egne penger og klarer ikke lenger byråkratiet. Så står storkapitalen der som gribber med penger i hånda. Det er ren kapitalisme. Det er trist at dette fikk vokse fram under den rødgrønne regjeringen, sier Odd Arne Moen.
Erik Birkeland
Harde anbud truer barnevernets minste
– Jeg føler meg truet av barnevernkonsernene. De kjøper opp og kjøper opp. De tar omtrent hele kaka. Det sier sosionom Odd Arne Moen, som driver RUFS barnevern med 30 årsverk i Rena og Ålesund.
edv@lomedia.no
Han ringte Fontene etter det han anser som urettferdig framstilling av private aktører i barnevernet i nummer 6.
– Man får det til å høres ut som vi alle tilhører kjempekonsern med utenlandsk storkapital i ryggen. Sannheten er at 2014 var et fryktelig tungt år, vi slet med å fylle opp plassene. Vi måtte jobbe hardt for å skaffe oss egenkapital igjen.
Sammen med tre private institusjoner i Trøndelag – Kletten Fjellgård, Buan gård og Villa Vika – prøver RUFS å legge en strategi for hvordan sikre sin egen overlevelse.
Les også: Aleris og Manifest kjemper om sannheten i privat barnevern
– Skjev konkurranse
Aleris Ungplan & BOI, Norges største omsorgsselskap, selger tjenester for rundt en milliard kroner i året. De driver rundt 130 avdelinger med plasser over hele landet. I perioden 2009-2013 hadde selskapet et samlet årsresultat etter skatt på 288 millioner kroner.
RUFS er i sammenlikning et småskalaforetak. I 2013 solgte de barnevernstjenester for 23 millioner kroner. De siste fem åra hadde de et samlet underskudd på 726 000 kroner.
Regjeringens støttepartier Venstre og KrF klarte nylig å forlenge ordningen med skjermede anbudskonkurranser for de idelle stiftelsene. Ulovlig forskjellsbehandling, mener Odd Arne Moen. For det gjør små aktører enda mer sårbare at de bare blir vurdert mot de største omsorgskonsernene.
Skulle RUFS til høsten tape anbudet på bare fire av plassene sine, er det over og ut, ifølge Moen.
NHO-kritikk
– Vi mener NHO mest representerer de størstes interesser, de har ikke gjort en god nok jobb for å hjelpe oss, sier Moen.
Maria Reklev, fagsjef Barn og Ungdom i NHO Service, er ikke enig.
– Alle våre medlemmer er viktige for oss uansett størrelse. Å ha en variasjon av tiltak og drivere er en fordel når en skal finne tiltak som passer det enkelte barnet. Da må det være rammer som sørger for det. Men når Bufetat skal ut og finne tiltak for et barn, ser de først på eierforholdene, deretter innholdet. Det mener vi er feil rekkefølge, sier Reklev.
Faste avtaler av lengre varighet ville skape mer forutsigbarhet og gi muligheter for å skape relasjoner og bedre forutsetninger for å hjelpe barnet videre i livet, sier Reklev.
Villa Vika: – Oppkjøpsbølge
– Vi er bekymret for oppkjøpsbølgen, sier Lars Waldal, leder ved Villa Vika.
Waldal var i 1997 med og startet tiltaket i Malvik utenfor Trondheim. De har for tiden 13 plasser og 40 årsverk. Tilbudet er delt opp i små avdelinger for best mulig å ivareta ungdom med sammensatte utfordringer, tilknytningsskade og traumer.
– Vi lever med en konstant usikkerhet om hvordan verden ser ut et halvt år fram i tid. Beboernes sammensatte vansker krever langsiktighet. Det tar tid å bygge tillit og relasjoner til de voksne. Vi har investert mye i å bygge opp en kompetent stab. Å holde på den kompetansen i en usikker hverdag er ikke enkelt, sier Waldal.
Buan Gård: – Livsverket trues
– Får vi ikke flere plasseringer innen et halvt år, må vi legge ned, sier Ivar Buan, daglig leder ved Buan gård i Orkdal utenfor Trondheim.
Han driver fem plasser med sju faste årsverk i tillegg til innleide.
– De ideelle stiftelsene fikk fortsatt forkjørsrett til anbud ut 2016. Vi havner i siste rekke. Ingen kan gå tomme i halvannet år. Det er forferdelig å se at livsverket vårt står i fare for å bli borte.
Barneverninstitusjonen ved Buan gård hadde i årene 2009-2013 et samlet resultat etter skatt på kun 334 000 kroner.
Kletten Fjellgård: – må velge
Anne Kirkeby, faglig leder ved Kletten Fjellgård og lokalpolitiker for Rissa SV, reagerer på hardkjøret mot private aktører som startet mens hennes eget parti satt i regjering.
– Privat barnevern har eksistert i over hundre år. I dag utgjør det over halvparten av institusjonstilbudet. Inntil politikerne har sagt at det offentlige skal drive hele institusjonsbarnevernet, så må de bestemme seg for om de skal like dem de samarbeider med og behandle oss ordentlig.
– Ingen skal tjene seg rik på å drive barnevern. Motivasjonen vår er å skape lokale arbeidsplasser som gjør knallbra arbeid med barn og unge. Vi driver ikke med utbyttingsturnus, men en anstendig turnus, med arbeid hver fjerde helg. Vi burde få like vilkår som de ideelle stiftelsene, mener Kirkeby.
Bufdir: – Barna først
– Vi ser at store og små aktører har ulike fortrinn. De store enhetene gir en type robusthet som de små ikke har. Mens de små har en større fleksibilitet, som vi ser som et pluss, sier Nils Christian Thomsen, seksjonsjef for innkjøp og kontraktsrett i Bufdir.
– Men de må oppfylle godkjenningsordningen. Oppdraget vårt er å ivareta Bufetat-regionenes bistandsplikt, å sikre tjenester til barna som trenger hjelp. Vi vil ta flere hensyn i tildeling av nye kontrakter.
edv@lomedia.no
Folk orker ikke lenger, de driver med underskudd, satser egne penger og klarer ikke lenger byråkratiet. Så står storkapitalen der som gribber med penger i hånda.
Odd Arne Moen, daglig leder RUFS
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.
Eirik Dahl Viggen
Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal