JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Neste trekk – ny rapport fra NHO

NHO vil kutte i velferden. Nå får de et kontant svar fra LO-lederen

Helt feil medisin, sier LO om NHOs plan om å privatisere og kutte i velferdsstaten for å skape ny vekst i norsk næringsliv.
FEIL MEDISIN: – NHO vil kutte i offentlig sektor, ha mer privatisering og kutte i velferdsgoder. Det skaper bare større usikkerhet hos en befolkning hvor usikkerheten allerede er stor, sier LO-lederen.

FEIL MEDISIN: – NHO vil kutte i offentlig sektor, ha mer privatisering og kutte i velferdsgoder. Det skaper bare større usikkerhet hos en befolkning hvor usikkerheten allerede er stor, sier LO-lederen.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

NHO-direktør Ole Erik Almlid mener det er behov for å skape mange jobber framover for å opprettholde velferdsstaten. Mandag lanserte NHO et veikart for framtidens næringsliv.

NHO har en målsetting om å skape 250.000 nye jobber i privat sektor. Blant annet vises det til velferdskutt, svekket stillingsvern med flere midlertidige ansettelser og skattekutt som medisin. Offentlig sektor skal på slankekur. Vegen dit er forbundet med store politiske skillelinjer.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener kartet er helt feil medisin.

– NHO vil kutte i offentlig sektor, ha mer privatisering og kutte i velferdsgoder. Det skaper bare større usikkerhet hos en befolkning hvor usikkerheten allerede er stor, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.

– Det er mye vi er enige om. Vi skal skape nye jobber, og utnytte muligheten vi har til å ta ledende posisjoner internasjonalt. Men så er det noen områder hvor NHO kommer med velkjent politikk. Den politikken blir helt feil, mener Gabrielsen.

Les også: NHO og LO er utålmodige: Krever to anlegg for karbonfangst- og lagring inn i statsbudsjettet

Fellesskapets verdier

– Siden 12. mars har fellesskapets betydning og fellesskapets løsninger stått sentralt. Det har vist tydelig for alle hvilken betydning en sterk og velfungerende offentlig sektor har for samfunnet. Den gir trygghet for alle og har vært helt avgjørende for å få oppslutning om myndighetenes smitteverntiltak, mener Gabrielsen.

– Det er fortsatt over tohundretusen (216.000, red. anm.) permitterte og arbeidsledige. Enda flere er redde for jobbene sine, redd for inntekten og fremtiden. Da blir dette et veldig dårlig trekk, legger han til.

– Vi trenger ikke mer utrygghet og usikkerhet. Vi trenger mer trygghet for jobbene og helsa vår. I sum vil det te svekke den norske modellen som både NHO og LO er en frontkjemper for, påpeker han.

– Tillit og samarbeid er en sentral del av den norske modellen, som også gir oss en konkurransefordel. Både NHO og LO har en ambisjon om å øke organisasjonsgraden, blant annet gjennom å øke andelen tariffdrevne bedrifter. Men mer midlertidighet vil ikke bidra til økt organisasjonsgrad. Tvert imot, mener Gabrielsen.

Må jobbe sammen

Også Industri Energi-leder Frode Afheim mener NHO er på villspor.

Alfheim mener det ikke holder mål, kun å se på hva privat sektor trenger – og saldere med offentlig sektor.

– Det er jo nokså trist at man klarer å tenke nytt på en lang rekke områder, men ikke ha nye svar på beskatningen. Vi skal bygge fremtiden på kunnskap og arbeidskraft fra folk i hele landet. Da hjelper det lite å gjøre de rike rikere, sier han.

Industri Energi-lederen mener det ikke går an å la arbeidsfolk og velferdsstaten ta hele regningen for kampen mot klimaendringene.

Han mener vi må følge det beste i den norske tradisjonen.

Svaret på framtidas utfordringer er ikke å bare styrke privat sektor, mener Frode Alfheim.

Svaret på framtidas utfordringer er ikke å bare styrke privat sektor, mener Frode Alfheim.

Tri N. Dinh

– Vi må gjøre jobben sammen. Det neste tiåret skal vi både berge verden og berge Norge. Vi kan ikke gå mot et tiår med økte klimagassutslipp og skyhøy ledighet. Det vil rokke ved grunnvollene til den velferdsstaten vi har bygd opp gjennom mange tiår, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Privat versus offentlig

For statsminister Erna Solberg (H) var nok veikartet i større grad samstemt med hennes terreng.

Statsministeren deler NHOs mål om en større andel privat virksomhet.

– Skal vi få opp sysselsettingen og få flere bedrifter i privat sektor, er vi nødt til å holde et skattenivå som gjør at vi får mer privat eierskap og at flere private investerer, sa Erna Solberg da hun diskuterte veikartet med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen deler ikke dette målet:

– Diskusjonen som går på at verdiskapningen skal skje i privat sektor, mens offentlig sektor skal bruke pengene, er feil. Det blir ikke flere sykepleiere av å lage mer aluminium. Vi må ha inntekter og verdiskapning også i offentlig sektor som bidrar til den blandingsøkonomien vi har og som er veldig viktig, sier Jonas Gahr Støre.

– Å lage mer aluminium, betyr at du får et overskudd som du igjen kan bruke til å utdanne flere sykepleiere. Den sammenhengen må vi aldri miste, svarte Erna Solberg.

– Jeg vil gjerne at de private fortsatt skal lage aluminium. Privat sektor er ikke produktiv fordi den er privat. Det er fordi den driver i et marked. Jeg er enig med Hans-Christian Gabrielsen: Nå skal det private langt inn i velferdsstatens oppgaver – som ikke er marked, men som er å møte mennesker i et behov og bidra til at vi kan gå på jobb. Det er en annen modell. Å styrke verdiskapningen også i det offentlige er viktig, mener Jonas Gahr Støre.

– Å få oss til å ta et stort ambisjonsløft og taktskifte sammen, er det viktigste vi må gjøre framover. Det handler også om en stat som stiller opp og som stiller krav. Mange av de næringene vi skal i gang med nå, med ny teknologi, det digitale, skape jobber og kutte utslipp, bruke industrien: Det trenger en mye mer aktiv stat. Og vi må sette mål for hvordan vi skal styrke eksporten. Det har våre naboland gjort. Det har ikke vi, sa Jonas Gahr Støre da veikartet ble diskutert mandag.

Så la han til:

– I mange av de nye næringene forventes det en stat som stiller krav om ringvirkninger og som er aktiv til stede. Det ambisjonsnivået tror jeg trenger et kraftig taktskifte, Solberg, sa Ap-lederen.

– Jeg er ikke uenig i hovedtrekkene i dette. Når vi nå har betydelig vekst i biodieselbransjen er det fordi vi stiller krav. Det er nettopp det vi gjør. Vi stiller krav og ambisjoner. Vi skattlegger utslipp og vi setter forbud de stedene hvor vi må det for å få til det grønne skiftet. Men det som er problemet med Arbeiderpartiets politikk er at de har to svar. Det er mer stat og mer skatt. Summen av de to tingene betyr mindre privat næringsliv og mindre innovasjon i norsk næringsliv. Så kan vi være enig om at staten skal ta en større rolle i forhold til normer og områder, men kombinasjonen av mer stat og mer skatt betyr mindre næringsliv, mener statsministeren.

– Jeg har ikke nevnt økt skatt med et ord. NHO vil ha lavere skatt, og så har de en lang liste over områder hvor de vil ha økte utgifter. NHOs regnskaper går ikke alltid opp, kontret Jonas Gahr Støre.

Warning
Annonse
Annonse