Ny teknologi åpner for mer hjemmesoning:
Her blåser domfelte Kai i alkometeret – mens friomsorgen følger med på 11 mils avstand
Friomsorgen prøver ut fjernalkotesting via smarttelefon. Det sparer ansatte og domfelte for mange timer på veien.
PILOT I SOFAKROKEN: Kai (52) i Sogn og Fjordane er blant de første domfelte til å prøve ut fjernalkometertesting i friomsorgen.
Privat
edv@lomedia.no
Kai (52) tar fram alkometeret, setter på tuten, snur displayet mot telefonkameraet og blåser.
I den andre enden sitter friomsorgen i Sogn og Fjordane, plassert på et kontor i Florø, 11 mil unna, og gjennomfører promillekontroll.
– Jeg har bare positivt å si om dette, sier Kai.
Han har sonet hjemme i tre måneder. I tillegg til promillekontroll, har han en halvtimes telefonmøte med friomsorgskontoret i Florø en til to ganger i uka. Alt skjer via en sikret mobiltelefon.
Effektivisering
Friomsorgskontoret i Sogn og Fjordane har sammen med friomsorgen fire andre steder i landet tatt i bruk vanlige promillemålere for å prøve ut fjerntesting. Dermed reduseres reisetiden for både ansatte og domfelte, særlig i grisgrendte strøk. Det kommer godt med, ettersom soning hjemme med elektronisk kontroll utvides.
– En annen fordel er at behovet for eksterne kontrollører reduseres. Det er en gevinst, både økonomisk og kvalitetsmessig, forteller Kriminalomsorgsdirektoratets pilotleder for fjernalkometertesting, Tony Rørbu.
I Finnmark har fjerntesting utvidet muligheten til å sone hjemme med fotlenke, forteller Rørbu. Dette fordi blant annet Finnmark har vist seg som en krevende rekrutteringsmark for kontrollører.
Det de gjør, er å sjekke om folk er hjemme og be dem blåse i en tut, men avstanden til enkelte domfelte kan bety 10–14 timer på veien.
Les også: Rogaland: Fotlenkene må legges igjen i en plastpose på trappa
Unngår reisetida
Kai har ikke lappen. Skulle han tatt bussen inn til Florø for de obligatoriske møtene med friomsorgen, ville det tatt hele dagen. Det ville også kostet rundt 600 kroner i bussbilletter.
– Jeg har snakket med andre som har sonet hjemme med fotlenke. De forteller at de har opplevd møtene inne på friomsorgskontoret etter den lange turen inn, som ganske seige.
Saken fortsetter under bildet.
Denne dingsen åpner for at flere domfelte kan sone hjemme.
Terje Gulestø
Med unntak av skikkethetsvurderingen inne på friomsorgskontoret, har alle møtene med friomsorgen under soninga skjedd via telefonskjermen, forteller Kai.
– Savner du ikke den menneskelige kontakten?
– Jeg tenker at det blir mer kontakt, siden de har mulighet til å ringe opp oftere. Jeg føler jeg har fått god kontakt og mer kontakt enn jeg ville hatt ellers. Det går helt supert.
Kai oppdaterer dem om hvilke ting han ønsker å legge inn i aktivitetsplanen sin, også når de ringer for en uanmeldt kontroll. Det øker muligheten for meningsfylt innhold til tross for at koronapandemien har lagt lokk på organisert arbeid og aktivitet under hjemmesoning. Dagene fylles med gåturer, besøk av familie og fotografering, med natur som hovedmotiv.
Beholder myndighet
– Først tenkte vi at vi skulle miste noe av relasjonsbygginga når kontrollene foregår via telefon. Men nå sitter jeg igjen med det motsatte inntrykket, selv om det sikkert avhenger av personen på den andre siden, sier Terje Gulestø, leder i Sogn og Fjordane friomsorgsforenning (NFF) og initiativtaker til å prøve ut fjernalkometertesting.
Folk har blitt vant til å bruke videosamtaler. Kontrollene fungerer tilnærmet like godt som med personlig oppmøte, er tilbakemeldinga fra kollegene i friomsorgen. Tidsbesparelsen er også viktig, forteller Gulestø.
Saken fortsetter under bildet.
Saksbehandler Terje Gulestø, leder i Sogn og Fjordane friomsorgsforenning (NFF).
Ole Palmstrøm
– Det viktigste er kanskje at det nå er kriminalomsorgen selv som tar ansvar for myndighetsutøvelsen. Ruskontroll er et inngripende tiltak. Det er stor aksept for at promillekontroller langs veiene blir utført av uniformert og utdanna politi. På samme måte bør alle domfelte ruskontrolleres av ansatte i kriminalomsorgen med slik myndighetsutøvelse.
Teknisk utvikling
Alkometeret er av samme type som det utrykningspolitiet bruker. I alt 45 apparater fordelt på fem friomsorgskontorer.
Da Kriminalomsorgen fra september fikk hjemmel til fjerntesting, var ikke teknologien på plass ennå, og Sogn og Fjordane friomsorgskontor tok initiativ til å prøve testing med det enkle blåseapparatet, forteller Tony Rørbu hos KDI.
På markedet finnes også fotlenker med alkohol-sensor og egne apparater for fjernalkoholtesting som foreløpig ikke er kjøpt inn.
– Jeg ville valgt videotelefon framfor uanmeldte besøk, sier Kai, – selv om det ville gått greit siden jeg bor alene. For andre er akkurat dét sikkert mer krevende.
Hans eneste forslag til forbedring er å ha et stativ med justeringsmuligheter til telefonen, en powerbank og lengre ladeledning og silikondeksel til beskyttelse.
– Er det ikke lett å jukse når testinga skjer via skjerm?
– Jeg tviler på det. Jeg tror de fleste skal takle dette, sier Kai i det han er på vei ut til nok en gåtur.
Fjernalkotesting
Kan gjennomføres etter en sikerhetsvurdering av domfelte.
Utføres med alkometer og en låst mobiltelefon, der den domfelte kan besvare en innkommende videosamtale fra friomsorgen, men ikke ringe ut.
Gjennomføres hver uke eller annenhver, avhengig av dommen, i tillegg til uanmeldt kontroll.
Det viktigste med dette er at det nå er kriminalomsorgen selv som tar ansvar for myndighetsutøvelsen.
Terje Gulestø, leder i Sogn og Fjordane friomsorgsforening (NFF)
Flere saker
Fjernalkotesting
Kan gjennomføres etter en sikerhetsvurdering av domfelte.
Utføres med alkometer og en låst mobiltelefon, der den domfelte kan besvare en innkommende videosamtale fra friomsorgen, men ikke ringe ut.
Gjennomføres hver uke eller annenhver, avhengig av dommen, i tillegg til uanmeldt kontroll.