Fagbrev på skole eller på jobb:
Her er fire måter å ta fagbrev på. En av dem er helt ny
Den nye ordningen betyr at du beholder lønna mens du tar fagbrev.
PÅ JOBB: Siste skrik innen fagbrev er å ta det på jobb med full lønn.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
hanna.skotheim@fagbladet.no
I løpet av de siste ukene har Fagbladet skrevet om den nye ordningen med fagbrev. Tidligere har det vært tre muligheter å ta fagbrev på. Nå har du et siste alternativ. Det var i slutten av mai at Stortinget vedtok at alle kan ta fagbrev på jobb.
Her er fire måter å ta fagbrev på:
1. Videregående skole
2. Praksiskandidat. Da må man få godkjent fem år i 100 prosent stilling innen fagfeltet, i tillegg til å bestå fagprøven, både den teoretiske og den praktiske eksamen.
3. Realkompetansevurdering. Det er samme krav til å bestå fagprøven, men også annen relevant erfaring teller som praksis. I tillegg til ordinært arbeid kan frivillig innsats i korps, idrett eller Røde Kors telle.
4. Fagbrev på jobb. Mange voksne som ønsker å ta fagbrev, har lagt bort drømmen fordi økonomiske forpliktelser ikke tillater å leve på en lærlinglønn. Den nye ordningen betyr imidlertid at du beholder lønna mens du tar fagbrev. Ordningen ble nylig vedtatt, men regler og forskrifter er ikke ferdige ennå. Den trer i kraft sommeren 2018.
• Kronglete regler hindrer Per Inge (41) i å ta fagprøven
Svar på spørsmål
Mange har spørsmål om hvordan gå fram for å ta fagbrev etter den nye ordningen. Her får du svar på de fleste av dem.
• Du må være i jobb og ha minimum ett års praksis.
• Søk arbeidsgiver og fylkeskommunen om en kontrakt.
• Lærekontrakten garanterer veiledning og opplæringen som må til for å kunne gå opp til selve fagprøven.
• Opplegget for å samle kompetansen varierer fra fylke til fylke. Noen går en dag på skole i uka, andre legger opp til kveldsskole.
• Du må regne med egeninnsats. Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, til gjennomføring av eksamener og fag- eller svenneprøven for lærlinger eller praksiskandidater.
• Du får fritak for fellesfagene i videregående opplæring. Ordningen legger vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter i tilknytning til arbeidsoppgavene som skal utføres.
• Vær oppmerksom på at fordi du ikke har fellesfagene fra videregående, kan du ikke søke direkte videre til høyskoler (Y-veien), men du kan studere videre på fagskoler.
• Etter bestått fagprøve er du garantert fagarbeiderlønn dersom du jobber i kommunen. Noen private barnehager tilbyr fagarbeiderlønn, i andre må du stille krav i lokale forhandlinger.
• Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleiere
Dytt fra arbeidsgiver
Målet med ordningen er å sikre Norge flere fagarbeidere. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi vil trenge 71 000 flere fagarbeidere i 2035. KS sine beregninger viser at behovet for fagarbeidere innen helse og omsorg øker med 26 prosent fra 2017 til 2027.
– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta de fag- og svennebrevene de allerede nesten er kvalifisert for, sier kunnskapsminister, Jan Tore Sanner, til Fagbladet.
– Mange har gitt uttrykk for at de trengte en dytt fra arbeidsgiver. Nå gjør vi det lettere for arbeidsgivere å gi dem den hjelpen de trenger for å komme i gang, legger Sanner til.
• Yrkesveien til sykepleierutdanning:– Blir like gode sykepleiere