JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for tariffavtale

Historisk seier: Oljearbeiderne kan gå til sympatistreik med loven i ryggen

– Dette kan stå i hundre år, sier LO.
Etter seier i Arbeidsretten kan norske oljearbeidere endelig aksjonere i sympati med sine britiske kollegaer på Ekofisk-feltet.

Etter seier i Arbeidsretten kan norske oljearbeidere endelig aksjonere i sympati med sine britiske kollegaer på Ekofisk-feltet.

LO Media

helge@lomedia.no

I en fersk og enstemmig dom slo Arbeidsretten mandag fast at LO og forbundet IE&FLT lovlig kan støtte de streikende i det britiske selskapet Schlumberger UK (SLB UK) ved å benytte sympatiaksjoner.

Streiken blant forbundets medlemmer i det britiske selskapet skal vurderes etter norsk, ikke britisk rett.

Streikens «nasjonalitet» skal vurderes ut fra tariffkravet og det arbeidet som kreves tariffregulert.

– Arbeidsretten har med denne dommen gitt viktige avklaringer på flere punkter. Denne dommen vil stå seg i 100 år, skriver leder av juridisk avdeling i LO, Atle Johansen, på Facebook.

Reaksjon: Denne dommen er en av LOs største seiere noen gang, mener nestleder

Ni streikende

Striden, som altså havnet i Arbeidsretten, handler om ni medlemmer av det daværende LO-forbundet Industri Energi, som har streiket siden slutten av mars i fjor. De aktuelle arbeiderne jobbet på Ekofisk-feltet i Nordsjøen og er i streik fordi de ikke har lyktes i å få tariffavtale.

De streikende hos SLB UK opplever uakseptable lønns- og arbeidsvilkår, og grunnlaget for streiken er dermed sosial dumping.

Industri Energi har dokumentert 28-30 timer lange arbeidsskift, noe som i i tillegg også utgjør en sikkerhetsrisiko. Forbundet krever tariffavtale for sine medlemmer, noe bedriften nekter å imøtekomme.

Arbeidsgiver har erstattet de ni streikende med annen arbeidskraft. Derfor har streiken liten effekt uten muligheter for sympatistreiker.

Bakgrunn: Oljearbeiderne har streiket i ti måneder. Dette bør du vite om konflikten

Åpner for støtte

Nå har altså Arbeidsretten slått fast at LO og IE&FLT lovlig kan støtte de streikende i det britiske selskapet ved å benytte sympatiaksjoner.

Etter hovedavtalen kan sympatiaksjoner kun gjennomføres til støtte for en annen lovlig hovedkonflikt i Norge.

Norges Rederiforbundet har argumentert for at streiken i SLB UK ikke kommer under norsk rett og at den ikke er «i Norge». Arbeidsretten mente derimot at alle krav til sympatistreik var oppfylt.

– Vi tar dommen til etterretning, og merker oss at Arbeidsretten ga Rederiforbundet medhold i tolkningen av et sentralt og omtvistet vilkår. Dommen avklarer at det ikke er adgang til å aksjonere i Norge til støtte for en arbeidskonflikt i utlandet etter Rederiforbundets hovedavtaler. Dette er en nyttig avklaring som partene kan innrette seg etter for fremtiden, uttaler advokatene Thomas Aa. Rasmussen og Are Gauslaa, som representerte Rederiforbundet, i en kommentar.

Nå kan de derfor gå til neste skritt; sympatiaksjoner.

Det er allerede varslet sympatiaksjon hos Archer, som er medlem i Norges Rederiforbund. LO har i tillegg bedt om forhandlingsmøte med NHO for å iverksette ytterligere sympatiaksjoner, nå når Arbeidsretten har slått fast at det er lovlig adgang til dette.

Varslet aksjoner

IE&FLT og LO har allerede varslet sympatiaksjoner, for å sette adskillig mer kraft bak kravet om tariffavtale med SLB UK.

LO har i tillegg bedt om forhandlingsmøte med NHO for å iverksette ytterligere sympatiaksjoner når Arbeidsretten nå har slått fast at det er lovlig adgang til dette.

Arbeidsretten har med denne dommen ryddet opp i flere uklarheter når det gjelder adgangen til sympatiaksjoner, på land og norsk sokkel:

• Det er norsk rett og norske domstoler som skal avgjøre lovligheten av streiker som gjelder krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for arbeid i Norge og på sokkelen, også i de tilfellene der arbeidsgiver er et utenlandsk selskap.

• Domstolen skal ikke skal prøve hensiktsmessigheten eller forholdsmessigheten av sympatiaksjonen.

Dersom hovedformålet er å støtte tariffkravet til de streikende, er sympatistreiken også lovlig.

Dermed er punktum satt for diskusjonen om særlige krav til virkningen av sympatiaksjonen er gjeldende.

IE & FLT vil, ifølge kommunikasjonssjef Johnny Håvik, ikke kommentere dommen foreløpig, men vil gå ordentlig gjennom dommen før de kommer med en uttalelse.

Warning
Annonse
Annonse