H&M:
H&M ba Siren gå fra heltid til deltid da hun ikke rakk å følge datteren i barnehagen
H&M ba småbarnsmor gå fra heltidsstilling til å jobbe to dager i uka, pluss tilkallingsvikar.
OPPGITT OG LEI: H&M-ansatt Siren Eliassen er frustrert over at arbeidsgiveren hennes ikke har vist vilje til å tilrettelegge arbeidstidene for henne.
Erlend Angelo
ina.pettersen.jevne@lomedia.no
I en liten leilighet på Sofienberg i Oslo bor Siren Eliassen sammen med samboeren og deres ett år gamle datter. Når datteren er levert i barnehagen og samboeren har dratt på jobb, gjør Eliassen seg klar for en ny dag med jobbsøking. Det på tross av at hun egentlig har jobb på H&M på Oslo City.
Eliassen fikk jobben på H&M da hun flyttet til Oslo i 2017. Det er en jobb hun har trivdes godt i, både med kolleger og arbeidsoppgaver.
Så ble hun gravid, og for ett år siden fikk hun datteren Sofie. Men mens Eliassen var ute i permisjon ble turnusen på jobben endret. De tidlige vaktene, som tidligere hadde startet klokka 08.00, startet nå klokka 07.00. Men datterens barnehage åpner ikke før klokka 07.30, forteller Siren Eliassen.
Tilbudt mindre stilling
Eliassens samboer jobber som vekter, og går også i turnus. Paret har prøvd ut ulike løsninger for å få dagene til å gå opp.
– Jeg har prøvd å bytte turnus, spurt om å få begynne litt senere noen dager, og spurt om å få endre skift, uten hell, sier Eliassen.
p
Da arbeidsgiveren ikke ville gå med på noen av disse løsningene, klarte til slutt Eliassens samboer å få byttet sine skift. Men det førte til at begge var satt opp på jobb de samme lørdagene.
– Mine kolleger sa da at de kunne ta lørdagene for meg, men da fikk jeg beskjed fra ledelsen om at timene ikke ville gå opp, og at det ville bli urettferdig om jeg ikke jobbet lørdager, sier Eliassen.
Til slutt ble hun kontaktet av avdelingslederen med beskjed om at de hadde prøvd alt, og at det ikke var noe annet de kunne gjøre.
Den eneste løsningen som ble presentert var at Eliassen kunne gå ned til en deltidsstilling med to faste dager i uka, pluss tilkalling. Det synes Eliassen er en dårlig løsning.
– Vi er nesten hundre ansatte, og når det blir lagt ut ledige vakter blir de borte med en gang, sier hun
Søkte seg til annen butikk
Eliassen valgte å søke en stilling på H&M på kjøpesenteret Gunerius. Fordi butikkene i kjeden opererer med ulike turnuser, ville hun undersøke om arbeidstidene der kunne passe bedre. Under intervjuet fortalte Eliassen at noen tidspunkter kunne bli problematiske på grunn av hennes situasjon.
– Da sa ei av dem som intervjuet meg at man kanskje ikke burde velge å jobbe i H&M hvis man har barn, sier Eliassen.
I slutten av oktober ble Eliassen sykmeldt på grunn av situasjonen.
– Sykmeldingen ble redninga. Det sto mellom håpet om å få sykemelding eller å gå ned i stilling, sier Eliassen.
Hun forteller at familien antakeligvis måtte ha flyttet dersom hun skulle gått ned i stilling.
– Legen min ble sint da jeg fortalte om situasjonen, og syntes det var rart at de ikke vil hjelpe noen med barn. Hun ba meg om å ikke ha dårlig samvittighet for at jeg er sykmeldt, sier Eliassen.
Nå er hun sliten og lei. Drømmen er å få hverdagen til å gå opp i jobb hos H&M.
– Uakseptabelt av arbeidsgiver
Linn Andersen, regionsekretær i HK Øst, er sjokkert over at Eliassen fikk beskjed om at man kanskje ikke burde jobbe i H&M om man har barn. Hun mener at det er uakseptabelt av arbeidsgiveren å foreslå at Eliassen kan gå ned i stilling, og at det bør meldes til Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Andersen forteller at upraktisk arbeidstid ikke er et ukjent problem for dem som jobber i varehandelen. Hun har selv bistått flere HK-medlemmer som er i samme situasjon som Eliassen.
p
– Hvis det er en liten butikk med tre ansatte så kan det være vanskelig å få til tilrettelegging, men jeg har ikke opplevd at man ikke har fått til noe som helst, sier Andersen.
Ordlyden i arbeidsmiljøloven er at: Arbeidstaker har rett til fleksibel arbeidstid dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
– Vi har ikke myndighet til å pålegge arbeidsgiver å tilby fleksibel arbeidstid, men vi kan bistå medlemmer i prosessen med å kreve retten til det, sier Andersen.
Hun forteller at man i første omgang kan søke om fleksibel arbeidstid, og at HK også kan be om et møte med arbeidsgiver hvis medlemmet ønsker det. HK kan også ta saken videre
til Tvisteløsningsnemnda om arbeidsgiver ikke har noen god forklaring på hva som er den vesentlige ulempen ved et eventuelt avslag.
Andersen forteller at HK tidligere bistått et medlem i en lignende sak som er ansatt i Clas Ohlson. Han fikk medhold i tvisteløsningsnemnda, og fikk endret arbeidstid tre dager annenhver uke.
H&M beklager
Kristin Fjeld, kommunikasjonsrådgiver i H&M, forteller at måten Siren Eliassen har blitt behandlet på ikke er i tråd med H&Ms verdier og retningslinjer.
– Her må vi bare beklage og be om unnskyldning, skriver Fjeld i en epost til HK-Nytt.
Hun skriver videre at de har snakket med alle involverte både på H&M Oslo City, samt i rekrutteringsprosessen til H&M Gunerius.
p
– Vi ser at vi i denne saken ikke har tatt godt nok ansvar for den ansatte og vi har heller ikke vært gode nok til å vurdere ulike løsninger for vedkommende. Dette er vi lei oss for. Vi vil nå sette oss ned med den ansatte for å finne en god løsning på saken, skriver Fjeld.
Videre skriver hun at det er bra at de ble gjort oppmerksomme på saken, slik at de kan sikre at lignende saker vil bli håndtert i henhold til deres verdier og retningslinjer fremover.
Ønsker å tilrettelegge
Fjeld skriver at de må få kabalen til å gå opp for å sikre lønnsomhet med de relativt lange åpningstidene i bransjen i dag, og et gitt antall ressurser per butikk.
– Samtidig skal vi gjøre det vi kan for å tilrettelegge arbeidstider for ansatte ved behov.
p
Videre skriver hun at H&Ms retningslinjer er å alltid sette seg ned med den det gjelder for å diskutere ulike løsninger som ivaretar både arbeidstaker og arbeidsgiver. Og tilpasninger som endring i arbeidstider i en periode eller bytte til en butikk der det er rom for større fleksibilitet, er aktuelle.
Fjeld opplyser også om at H&M har et samarbeidsutvalg bestående av ledelsen og hovedtillitsvalgte, hvor formålet er å sikre både arbeidstaker og arbeidsgiver i ulike situasjoner.
Om jobbintervjuet på H&M på Gunerius skriver Fjeld:
– Vi er helt enige i at en slik kommentar knyttet til det å være mor er helt uakseptabel. Vedkommende som intervjuet i saken har adressert at det kan være utfordrende når begge foreldrene jobber i handelsbransjen med skiftordninger. Hun har ikke knyttet dette opp til å være mor i H&M. Tvert imot er en stor andel av våre ansatte mødre, noe vi opplever som veldig positivt på mange måter.
Dette sier loven:
Paragraf 10–2. Arbeidstidsordninger
(3) Arbeidstaker har rett til fleksibel arbeidstid dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
(4) Arbeidstaker som har fylt 62 år eller som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det, har rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
Kilde: Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv.
Flere saker
Dette sier loven:
Paragraf 10–2. Arbeidstidsordninger
(3) Arbeidstaker har rett til fleksibel arbeidstid dersom dette kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
(4) Arbeidstaker som har fylt 62 år eller som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det, har rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.
Kilde: Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv.