Holship Norge fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett i at en boikott av selskapet var ulovlig. Nå er det opp til kjæremålsutvalget i Høyesterett å avgjøre om saken skal behandles i Norges høyeste rettsinstans.
Sissel M. Rasmussen
Holship anker til Høyesterett
De tapte både i tingretten og lagmannsretten. Nå håper Holship at landets øverste dommere skal nekte Transportarbeiderforbundet å bruke blokade for tvinge selskapet til å undertegne tariffavtale.
res@lomedia.no
I Transportarbeiderforbundet er man ikke overrasket over at saken går helt til topps i rettsapparatet.
– Nei, det er som forventet, sier andre nestleder, Terje Fenn-Samuelsen til Transportarbeideren.
Intet nytt
I og med at ikke nye momenter kan bringes inn i en anke, peker Holship Norge AS i sin anke nok en gang på at en tariffavtale vil være å tvinge Holship inn i et losse- og lastemonopol i strid med EØS-avtalens artikler 31, 53 og 54. I tillegg legger Holship ved en betenkning fra jussprofessor Erling Hjelmeng fra Universitetet i Oslo som støtter Holship i synet på at ordningen med losse- og lastekontor kan være i strid med artikkel 53 og 54 i EØS-avtalen.
Det bekymrer uansett ikke Fenn-Samuelsen.
– Jeg kan ikke se at de vil få saken opp for kjæremålsutvalget i Høyesterett, da de ikke bringer noe nytt inn i saken. Dette er bare nok et forsøk på trenere saken for å slippe å underskrive en tariffavtale, sier han.
Får partshjelp
Holships advokat, Nicolay Skarning ønsker ikke å kommentere anken, annet enn å bekrefte at selskapet vil ha saken prøvd for Høyesterett. Nå slipper også Holship å stå helt alene, siden Bedriftsforbundet går inn som såkalt partshjelper.
– Holship bestemte seg for å anke etter støtte fra Bedriftsforbundet, og anken bygger på EØS-avtalen og professor Hjelmengs betenkning, skriver Skarning i en sms til Transportarbeideren.
Lagmannsretten
LO har fått frist til 4. november med å gi sitt tilsvar på anken fra Holship, men NTF-nestlederen tror heller ikke LO vil komme med mye nytt der.
– Vi forholder oss til dommen fra Borgarting Lagmannsrett der de ga oss fullt medhold i at en boikott er lovlig, og at det ikke eksisterer noe monopol eller organisasjonsplikt for losse- og lastearbeiderne, sier Terje Fenn-Samuelsen.
EØS-artiklene
EØS-artikkel 31: I samsvar med bestemmelsene i denne avtale skal det ikke være noen restriksjoner på etableringsadgangen for statsborgere fra en av EFs medlemsstater eller en EFTA-stat på en annen av disse staters territorium.
EØS-artikkel 53: Enhver avtale mellom foretak, enhver beslutning truffet av sammenslutninger av foretak og enhver form for samordnet opptreden som kan påvirke handelen mellom avtalepartene, og som har til formål eller virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurransen innen det territorium som er omfattet av denne avtale, skal være uforenlige med denne avtales funksjon og forbudt
EØS-artikkel 54: Et eller flere foretaks utilbørlige utnyttelse av sin dominerende stilling innen det territorium som er omfattet av denne avtale, eller i en vesentlig del av det, skal være forbudt og uforenlig med denne avtales funksjon i den utstrekning den kan påvirke handelen mellom avtalepartene.
Dette er saken
• Selskapet Holship Norge AS vil bruke egne ansatte framfor havnearbeidere i administrasjonskontoret ved Drammen Havn til å losse- og laste sine skip.
• Transportarbeiderforbundet organiserer havnearbeiderne i Drammen og krever at Holship undertegner tariffavtale slik de andre operatørene i Drammen har gjort.
• Forbundet varslet boikott, men en midlertidig forføyning gjorde at forbundet måtte avvente å blokkere lossing og lasting av Holship.
• NTF fikk medhold både i Drammen tingrett i vår og i Borgarting lagmannsrett i høst i at det er lovlig å boikotte selskapet i kampen for tariffavtale.
• Nå har Holship anket til Høyesterett.
Tidligere saker:
• Vant fram etter blokade (5. april 2013)
• Seier for bryggearbeiderne i Drammen (6. august 2013)
• Nok en rettsrunde i Drammen Havn (13. januar 2014)
• Raser mot Holship (15. januar 2014)
• Holship-dom om to-tre uker (21. januar 2014)
• Holship-boikott er lovlig (20. mars 2014)
• Varsler boikott mot Holship (4. april 2014)
• Bare tariffavtalen manglet (26. april 2014)
• Ny blokade på Drammen Havn i morges (14. mai 2014)
• Holship fikk medhold (14. mai 2014)
• – Boikotten var effektiv (14. mai 2014)
• Tror ikke Holship tåler langvarig boikott (15. mai 2014)
• Havnearbeiderne til Europarådet (21. mai 2014)
• Holship-boikott i lagmannsretten (21. august 2014)
• Transport vant igjen (12. september 2014)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie