ETTÅRSDAG: Solveig Horne har overlevd sitt første år som barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Fra FO får hun takk for engasjementet og refs for politikken.
Eirik Dahl Viggen
Horne feiret ettårsdag hos kritikere
Barnehage er i dag det eneste hjelpetiltaket barnevernet kan pålegge motvillige foreldre. Regjeringen vil åpne for en større verktøykasse i møte med foreldre som motsier seg hjelp.
solfrid.rod@lomedia.no
Flere ikke-frivillige hjelpetiltak kommer om få dager. Den nyheten kunne barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne røpe, men ikke utdype, da hun gjestet FOs landsstyre torsdag morgen.
Regjeringens barnevern på en-to-tre
Ellers var det få nyheter i Hornes rekordraske gjennomgang av regjeringens planer for barnevernet.
Statsråden mener regjeringen er godt i gang med den strukturendringen den varslet allerede i Sundvolden-erklæringen. Kommunene skal få mer ansvar, faglig og økonomisk. Et pilotprosjekt med interessert kommuner starter i 2016.
Les også: Faser ut statens barnevern
Vurderer rettighetslov
Før jul i år nedsettes et utvalg som skal gjennomgå barnevernloven og vurdere om den skal bli en rettighetslov. Rådet fra FO er klart og tydelig: Barn må ha en individuell rett til hjelp fra barnevernet.
Les også: Barn kan få rett til ettervern
Fylkesnemndene skal evalueres og regjeringen skal levere en stortingsmelding om fosterhjemsomsorgen, den første noen gang.
– Avdelingen min er litt stresset. De ber meg om å ikke sette i gang flere prosjekter nå, fortalte Horne.
I løvens hule
Solveig Horne kommer ikke til sine egne når hun kommer til FO. Hun fikk mange takk for engasjement og vilje til å lære, men møtte motbør på regjeringens politikk.
Flere av landsstyrerepresentantene var opptatt av at kommunenes egenandeler øker, det vil si at det blir dyrere for kommunene å kjøpe tiltak fra det statlige barnevernet.
Økte egenandeler
– Jeg er bekymret for hvordan de økonomiske virkemidlene brukes. Når egenandelen for en institusjonsplass øker, risikerer vi at det beste tilbudet for akkurat det barnet eller den ungdommen ikke blir valgt, sa Inger Lisbet Hegland fra FO Sør-Trøndelag.
– De økte egenandelene handler om at det skal lønne seg for kommunene å tenke forebygging og tidlig inngripen, parerte Horne.
Hun viser til at de kommunene som satser på helsestasjoner har mindre utgifter til barnevern.
Tidlig inn
Den økte bevilgningen til helsestasjoner og familievern handler nettopp om å komme tidlig inn og unngå at problemet utvikler seg til komplekse barnevernssaker, mener Horne.
I saker der kommunene må kjøpe tiltak, er de økte egenandelene dekket inn krone-for-krone gjennom rammeoverføringene til kommunene, ifølge statsråden.
– Hvis kommunene lar disse pengene gå inn i det store sluket i stedet for å bruke dem på barnevern, må dere ta det med kommunene deres, oppfordret hun.
Ikke kommunale institusjoner
Jan Aarskog, virksomhetstillitsvalgt i Bufetat, advarte mot å la kommunene overta ansvaret for institusjonene. Han er særlig opptatt av at ungdommer som ruser seg ikke skal plasseres sammen med unge uten rusproblemer.
Hvis inntaksområdet blir for lite, blir det umulig å opprettholde det differensierte institusjonstilbudet, påpekte han.
Solveig Horne la vekt på at strukturendringene vil gå over lang tid og at institusjonene ikke er det kommunene er mest interessert i å overta ansvaret for.
Frykter frislipp for private
Regjeringens plan om å stille kommunene friere i valg av tjenesteleverandør er ikke musikk i FOs ører.
Barnevern er investeringsobjekt. På noen institusjoner vet ikke de ansatte engang hvem som eier institusjonen, fortalte Egil Lunde fra FO Vest-Agder.
– Egil snakket om utrygge ansatte. Barna og ungdommene er også utrygge. Hva vil statsråden gjøre for å trygge dem som står i fare for å bli konkurranseutsatt, spurte Randi Hatlem fra Sogn og Fjordane.
– Jeg går ikke inn på diskusjonen om de private, men nøyer meg med å slå fast at de er et viktig bidrag til et differensiert barnevern, svarte Horne.
Fag og tid
Flere andre advarte mot å la ambisjoner om bedre strukturer gå på bekostning av faglige vurderinger.
Barnevern handler om relasjoner og prosesser, og må ta tid, sa Ellen Galaasen fra arbeidsutvalget.
– All ny kunnskap viser at vi må utvikle et tilknytningsbarnevern. Det betyr at både det kommunale, det statlige og det private barnevernet må handle om å skape relasjoner over tid, sa Galaasen.
Torild Gunn Kristoffersen fra FO Vestfold fortalte at kommunen hun jobber i flere ganger har tapt saker i fylkesnemnda fordi institusjonsplassen de har fått tildelt fra det nasjonale inntaksteamet.
– Jeg har hørt rykter om at dere planlegger en tilsvarende nasjonal inntaksenhet på fosterhjem. Det gjør meg redd. Det er veldig langt fra et slikt nasjonalt ledd til oss som jobber med barna og kjenner deres behov, fastslo Kristoffersen.
Et rop om hjelp
Kristine Hval Blekken fra FO Østfold tegnet et bilde av avmektige barnevernsansatte i evig skvis mellom oppgaver, fag og rammer. – Fylkesmannen løper rundt og avdekker avvik etter avvik. Våre folk har jo visst om de avvikene lenge. De står i en avmaktssituasjon. Hvis de sier fra høyt og tydelig, da skader det barnevernets omdømme, og så slutter folk å melde, da blir alt bare verre. Vi trenger hjelp, sa Blekken til en lyttende Solveig Horne.
– Lurt å bremse Sanner
Også regjeringens mer generelle politikk ble angrep fra landsstyret. FO-leder Mimmi Kvisvik liker dårlig at kommunalminister Jan Tore Sanner skyver barnevernet foran seg når han snakker om å slå sammen kommuner.
– Jeg tror det er lurt å bremse den mannen litt, oppfordret Kvisvik.
Riktignok mener FO at ingen barneverntjeneste skal ha færre en fem ansatte, og ingen ansatt skal ha mer enn 15 saker. Men det betyr ikke at godt barnevern bare kan oppnås i store kommuner, det er bevist gjennom velfungerende interkommunale barnevern, fastslo forbundslederen.
Les også: Alt under 15 000 duger ikke
– Ta anvar
Grethe Kvist fra FO Hordaland kritiserte regjeringens forslag om kutt i barnetillegget til uføretrygdede.
– Det er mye forskning som viser at jo fattigere du er, jo vanskeligere er det å gi barn god omsorg. Så når regjeringen nå tar fra de uføre, går det utover barna. Her må du ta ansvar, oppfordret Kvist.
Horne forsikret at hun samarbeider tett med flere statsråder før hun ti minutter på overtid hastet ut av landsstyresalen. Med seg fikk hun en bukett roser og et utvalg kritiske sitater om regjeringen, uttalt av opposisjonspolitikere og videreformidlet av FO-leder Mimmi Kvisvik på ettårsdagen for den regjeringen Solberg.
De økte egenandelene handler om at det skal lønne seg for kommunene å tenke forebygging og tidlig inngripen.
Barneminister Solveig Horne
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kommentar
Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo