JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering

Høye forventninger til ny Ap-regjering i LO

Kriminalomsorg, ruspolitikk og tjenestepensjon er noen av sakene fagbevegelsen ønsker at den nye Ap-regjeringen skal levere på.
Statsminister Jonas Gahr Støre skal ha kabalen over nye statsråder klar tidlig neste uke. Ønskelista fra LO-forbundene er lang.

Statsminister Jonas Gahr Støre skal ha kabalen over nye statsråder klar tidlig neste uke. Ønskelista fra LO-forbundene er lang.

Jan-Erik Østlie

anders@lomedia.no

herman@lomedia.no

solfrid@lomedia.no

tore.ryssdalsnes@lomedia.no

Tidlig til uka blir det kjent hvilke Ap-politikere som skal erstatte de åtte Sp-statsrådene som skal ut av regjeringen. Fra da av skal landet styres av en ren Ap-regjering.

I fagbevegelsen er det høye forventninger til de nye statsrådene. Her er noe av det LO-forbundene mener regjeringen må ta tak i.

Offensiv i kriminalomsorgen

Leder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener Arbeiderpartiet har politikken som trengs for kriminalomsorgen, men at det krever nok penger.

– Jeg har forventninger om at en Ap-statsråd vil se godt i eget partiprogram og prioritere kriminalomsorgen fram mot revidert nasjonalbudsjett og i budsjettet for 2026. Vi må ha en mye bedre balanse i justiskjeden, sier han.

Han er også spent på hvem som vil få ansvaret for justissektoren framover:

– Kriminalomsorgen har enorme problemer og vi behøver en statsråd som er offensiv, som forstår utfordringene og som handler deretter.

– Jeg har også forventninger om at statsråden vil lytte til våre forslag til løsninger for en bedre kriminalomsorg med nok ansatte og god rehabilitering, sier Aase, som legger til at en av hovedutfordringen er å få på plass en kraftig bemanningsøkning i løpet av 2025 og 2026 – noe han mener tiden er overmoden for.

Aktuelt: Hvem skal inn i den nye regjeringen? Her er favorittene

Forhåpninger på rusfeltet

Kjersti Toppe (Sp) har vært barne- og familieminister. Hun har dermed vært statsråd for mange av de områdene som medlemmene i FO jobber innenfor.

FO-lederen er spent på hvem som skal ta over etter Toppe.

– Jeg vil ikke spekulere i navn på nye statsråder, men venter i spenning, og er sikre på at vi skal får et godt samarbeid, sier FO-leder Marianne Solberg.

Hun har også forhåpninger til at Arbeiderpartiet nå inntar Justisdepartementet i forkant av rusreformens del to.

– Nå har de muligheten til å snu det som mange av oss i rusfeltet har gått og grua oss litt til.

– Det har vært stor vekt på politi, domstoler og justispolitikk, men for oss er det åpenbart at dette må handle om sosialpolitikk, sier Solberg, som roser avtroppende barne- og familieminister Kjersti Toppe for å ha vært lyttende og lydhør.

– Hun har hatt et tett samarbeid med feltet. Hun har tatt gradvise steg for å heve kvaliteten i barnevernet, uten å kaste alle baller opp i lufta for å sette sitt bumerke på feltet, sier FO-lederen om Toppe.

Kamp mot søndagsåpne butikker

HK-leder Christopher Beckham understreker at det fortsatt vil være et solid rødgrønt flertall på Stortinget.

Han uttrykker tillit til at Støre bruker flertallet til å sikre arbeidsfolk gode vilkår.

Kampen mot søndagsåpne butikker, er en av HKs viktigste politiske saker.

– Vi er nødt til å ha en regjering som jobber for fri på søn- og helligdager, sier Beckham, som tror at Ap kan fortsette et godt samarbeid med Senterpartiet.

HKs landsmøte har vedtatt at de ønsker en Ap-leda regjering, forankra i en sterk venstreside.

– Det verste som kan skje, er at vi får Sylvi Listhaug som statsminister. Nå må Støre vise våre medlemmer at regjeringa leverer, sier Beckham.

Forbundslederen har noen konkrete forslag til saker regjeringa bør gjennomføre:

• Regjeringa må tydeliggjøre hvordan turistunntaket i helligdagsloven forstås og praktiseres. I dag har én av tre norske kommuner søndagsåpne butikker på grunn av dette unntaket.

• Regjeringa bør vurdere om Konkurransetilsynet kan inndra omsetninga til ulovlig søndagsåpne butikker for at de ikke skal vinne i konkurransen over butikker som følger loven.

• Minstesatsen for obligatorisk tjenestepensjon (OTP) må økes fra to prosent til minst fire prosent.

• Ansatte som jobber på hjemmekontor må ha samme forsikrings- og arbeidsvilkår som de på det fysiske kontoret. Ekstrakostnadene må dekkes av arbeidsgiver.

– Det siste er veldig viktig for alle våre medlemmer som jobber på kontor, understreker Beckham.

Fortsatt stø kurs i Forsvaret

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund berømmer jobben nåværende forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har gjort de siste årene.

– Det er synd at han går av, for han har gjort en meget god jobb. Han har forstått utfordringene i forsvarssektoren, og hatt vilje til å gjøre noe med det. Mange kommer til å savne han, sier Bongo.

Forbundslederen forventer ikke noe skifte i forsvarspolitikken, og ønsker det heller ikke.

– Regjeringens politikk har vært stø kurs, og i tråd med det enstemmige vedtaket i Stortinget. Det viktige er å fullføre de mange prosessene vi har starta, sier han.

Når det gjelder hvem som skal ta over Forsvarsdepartementet, mener Bongo det er viktig med en statsråd som har tyngde.

– Det blir viktig i departementet, i regjeringa og i Norge, men også utenlands. Det er også ønskelig at vedkommende har tilstrekkelig innsikt i situasjonen i Forsvaret, og ikke en som begynner med blanke ark, sier han.

Bongo viser til spekulasjoner i Forsvarets forum, som nevner blant andre stortingsrepresentantene Åsmund Aukrust og Nils-Ole Foshaug, og tidligere statsråd Knut Storberget.

Han legger til at tidligere statssekretær i Forsvarsdepartementet fram til 2013, Eirik Øwre Thorshaug, også kan være et navn å vurdere.

Etterslep av juridiske saker

Leder for LOs juridiske avdeling, Atle S. Johansen, mener det er flere store saker for den påtroppende justisministeren å ta tak i.

Johansen skriver på LO-advokatenes Facebook-side at det ligger mange saker fra arbeidslivet som det ikke er gjort noe med i denne stortingsperioden (les hele innlegget her).

Han nevner følgende fem saker:

• Innsyn for tillitsvalgte i lønnsopplysninger

• Utenlandske forsikringsselskap er fortsatt ikke omfattet av garantiordningen for forsikringsselskap (jf. Alpha-saken)

• Gjøre reglene for yrkesskadesaker mer bransje- og kjønnsnøytrale

• Sivilberedskapsloven (populært kalt «kriseloven»), som ligger til behandling i Stortinget

• ILOs kjernekonvensjoner er ikke tatt inn i Menneskerettsloven

Warning
Annonse
Annonse