Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun leder Aps energiutvalg. Hun var på plass i Trondheim for å lytte til lokallaget Nidaros sine medlemmer i energidebatten.
Martin Guttormsen Slørdal
Strømkrisa
Hun skal endre Arbeiderpartiets strømpolitikk, ba om innspill på Giskes rekordmøte
Kari Nessa Nordtun diskuterte Norges energifremtid med Alternativ Energikommisjon og en full sal, da Nidaros feiret 3.000 medlemmer.
martin.slordal@lomedia.no
Det er stinn brakke på Folkets Hus i Trondheim, og det dufter fersk kaffe og nystekte vafler.
Rundt 120 medlemmer av Nidaros Sosialdemokratisk Forum har benket seg i lokalet for medlemsmøte og energidebatt, 30 medlemmer streamer møtet på nettet.
For 13 måneder siden besto lokallaget av 16 medlemmer. Siden den gang har det rent inn med nye medlemmer, også fra andre steder i landet, og lokallaget har blitt en maktfaktor i Arbeiderpartiet.
De har nå passert 3.000 betalende medlemmer. Sånt blir det kake av.
– Mye av veksten skyldes at medlemmene selv har vervet. Det er virkelig dem som fortjener å bli feiret, sier Giske, som bekrefter til Dagbladet at han tar gjenvalg på årsmøtet om to uker.
Og oppskriften på veksten virker enkel.
– Vi skal skape interessante og trivelige møter. Gi folk en mulighet til å bli hørt og være tydelig på de sosialdemokratiske verdiene, sier lokallagslederen.
Besøk fra oljehovedstaden
På plass i Folkets Hus var også Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun. Hun leder Aps energiutvalg, der både LO og Agenda også er representert.
Utvalget skal meisle ut Aps nye energipolitikk og har fått tre hovedoppgaver å svare ut, fortalte Nessa Nordtun til de fremmøtte.
• Hvordan sikre behovet for mer fornybar energi for å unngå kraftunderskudd og økte kraftpriser.
• Se på hvordan økt kraftoverskudd kan bidra til økt verdiskapning og sysselsetting.
• Hvordan bidra til forutsigbarhet for husholdninger, næringsliv og industri.
Medlemmene av lokallaget stilte spørsmål og kom med innspill til Nessa Nordtun om alt fra bergvarme, kjernekraftverk, og elektrifisering av sokkelen, til om det realistisk å reforhandle kabelavtalene med EU.
– Dette er veldig bra og det viser et stort engasjement, slik jeg opplever at det er i hele partiet, sier Nessa Nordtun.
Da diskusjonsnotatet til energiutvalget var ute på høring, fikk utvalget inn veldig mange innspill, forteller Nessa Nordtun. Hun sier at energipolitikk er noe som engasjerer folk over hele landet.
– Folk ser hva dette betyr for lommeboka for familier, og for industrien og for næringslivet. Det er helt naturlig at man ønsker en endring i energipolitikken. Det har sentralstyret i Ap erkjent når de satte ned utvalget for å utvikle ny politikk på dette området, sier Kari Nessa Nordtun.
På spørsmål fra Trond Giske sa Nessa Nordtun i sin oppsummering at både hun og utvalget var klare på at norske strømpriser må ligge lavere enn prisene i utlandet.
Fullt hus da rundt 120 medlemmer av Nidaros Sosialdemokratisk Forum deltok i energidebatt.
Martin Guttormsen Slørdal
Konkurransefordelen forsvinner
En av innlederne til debatten på Folkets Hus var Hogne Hongset, som sitter i Alternativ Energikommisjon, et alternativ til energikommisjonen som Støre-regjeringen nedsatte i februar, og oppnevnt av Industriaksjonen.
Hongset er også medlem av Nidaros Sosialdemokratisk Forum, og har engasjert seg i energidebatten på flere områder. Tidligere jobbet han som informasjonssjef i Statoil, og han arbeidet også i ti år som rådgiver i Industri Energi.
Hongset dro fram et bilde av to strutser med hodene i sanden. Han mener bildet symboliserer både den forrige, borgerlige regjeringen, og den sittende regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Sittende og forrige regjering ønsker full integrering i EUs energiunion. Det innebærer at den historisk norske konkurransefordelen som besto i lavere strømpriser enn i landene vi konkurrere med, blir borte, sier han.
Hongset sier at hele ideen med EUs energimarked er at strømprisene skal bli like i hele unionen. Han mener det er ufattelig at norske regjeringer har ført og fører en politikk som fjerner den kanskje viktigste konkurransefordelen landet har hatt.
Han sier at strømstøtten er et nødvendig krisetiltak, men det løser ingen ting på sikt.
– Det er som å gi Paracet mot lungebetennelse. Det behandler symptomene på den sykdommen som energipolitikken har ført oss inn i, sier han.
Regjeringen stikker hodet i sanden i energipolitikken, mener Hogne Hongset i Alternativ Energikommisjon.
Martin Guttormsen Slørdal
Mulig å reforhandle avtaler
Norge har i alt 17 strømforbindelser til sju forskjellige land. I 2021 økte den norske kapasiteten på eksport av strøm med kablene Nord Link og North Sea Link til henholdsvis Tyskland og Storbritannia.
I mai kom DeFacto med en utredning om årsaken til de norske strømprisene. Rapporten peker på en dobling av strømprisene i 2021 og en ny dobling i 2022, da strømkablene var i bruk hele året.
Hovedårsaken til de at strømprisene fyker i været, er ifølge Hogne Hongset og Alternativ Energikommisjon, at Norge er alt for tett koblet på det europeiske strømmarkedet.
– Vi vil ikke kutte strømkabler eller slutte med å utveksle kraft med Europa. Vi mener at Norge må frikoble flyten av strøm i kablene fra prismekanismen, og det mulig å få til, sier Hongset.
Ekspertisen som mener at det ikke er mulig å reforhandle avtalene Norge har på eksport av strøm med det europeiske markedet, tar fullstendig feil, mener Hongset. Det henger på politiske vilje, mener Hongset.
– Det som er skapt med politikk, kan forandres med politikk, legger han til.
– Norge har aldri nettoimportert mer enn 10 TWh. I løpet av 2021 og 2022, da næringsministeren og energiministeren påsto at vi hadde for lite strøm, nettoeksporterte vi 30 TWh. Det er mer enn tre ganger Oslos årsforbruk. At EU skal nekte oss å importere strøm når vi har behov for det, er en fiktiv problemstilling, sier Hogne Hongset.
Nidaros Sosialdemokratisk Forum har passert 3.000 medlemmer. Trond Giske sier at de feiret med for hvert 100. medlem tidligere. Det måtte de slutte med.
Martin Guttormsen Slørdal
Frykter utflagging og industridød
Hvis politikerne ikke tar grep, frykter Hogne Hongset og Alternativ Energikommisjon at konsekvensene kan bli industridød flere steder i landet og at tung, norsk industri flagger ut.
Han sier at flere av de store bedriftene langs kysten har strømkontrakter som er inngått før strømprisene føk i været, og at de varer et variabelt antall år fram i tid.
– Hvis bedriftene må tegne nye kontrakter med de strømprisene vi ser nå, så flytter de heller ut, sier Hongset, og viser til at Kronos Titan i Fredrikstad som nettopp flagget ut en tredjedel av produksjonen til Tyskland.
Politikerne bør forstå hva som kan skje med industrisamfunnene langs kysten, som for eksempel Sauda og Høyanger, sier Hogne Hongset.
– De bør ta inn over seg hva som skjer med disse samfunnene hvis vi gir fra oss den konkurransefordelen vi har hatt basert på norsk vannkraft. Konkurransefordelen besto ikke av lave priser, men av lavere priser enn i landene vi konkurrerer med, understreker Hongset.
Dårlig forhandlingsposisjon
Professor i industriell økonomi på NTNU, Stein-Erik Fleten, innledet også til debatten på medlemsmøtet.
Han er enig med Hogne Hognset i at effekten av strømkablene til Europa, er at vi importerer høyere strømpriser til Norge.
På spørsmål fra Trond Giske sa Fleten at økt produksjon av strøm i Norge nå, ikke vil gi lavere strømpriser. Bare økt eksport. Professoren sier at vi må forvente høye strømpriser framover. Han mener det ikke er mulig å reforhandle avtalene med Europa nå.
– Det er få verktøy for å sette ned engrosmarkedsprisen på kraft. Jeg mener det er lite å gjøre med de avtalene vi har. Vi har en dårlig forhandlingsposisjon akkurat nå fordi vi tjener veldig mye penger på krigen i Ukraina med eksport av olje, gass og strøm, sier professoren.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Spørsmål og svar
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.
Frøydis Falch Urbye