JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hva skjer i Trøndelag de fire neste år? Senterpartiets veivalg kan bli avgjørende for politikken.

Hva skjer i Trøndelag de fire neste år? Senterpartiets veivalg kan bli avgjørende for politikken.

Ole Palmstrøm

Lokalvalget i Trøndelag:

Hvordan vil folk merke det om Senterpartiet i Trøndelag velger borgerlig side? Slik svarer politikerne

Ap vil satse på skole og seriøst arbeidsliv, og Høyre på veier, vedlikehold og kutt i administrasjonen. Senterpartiet vil ha tjenester nær folk. Men sammen med hvem?21.08.2019
10:43
21.08.2019 11:50

helge@lomedia.no

Hvordan vil det gå med de videregående skolene i Trøndelag om Senterpartiet skal samarbeide med Høyre? Og blir det nedbemanning i fylkeskommunen?

Debatten raser i det nye storfylket, men Senterpartiet vil ikke si om de velger et samarbeid mot høyresiden eller venstresiden.

Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik har vært fylkesordfører i 16 år. Om han får fire nye år, avhenger av Senterpartiets Tomas Iver Hallem.

Vil ikke svare

– Vi går til valg på vår egen politikk. Vi har uttalt at vi garanterer skolestrukturen i fylket. Og at vi må ha bedre veier og nett-tilgang til alle husstander i fylket, sier Senterpartiets Tomas Iver Hallem til FriFagbevegelse.

– Vi er et selvstendig parti som går til valg for å få gjennomslag for mest mulig Senterparti-politikk. Vi vil argumentere for vår politikk for å prøve å nå flest mulig velgere, legger han til.

ph

– Står dere nærmest Høyre eller Arbeiderpartiet?

– Det er vanskelig å definere. Vi har samarbeidet med Arbeiderpartiet i den siste perioden. Men i det som var det gamle Nord-Trøndelag, samarbeidet tidligere Ap med Høyre. Og Arbeiderpartiet har samarbeidet med Høyre i flere kommuner som Oppdal, Verdal og Namsos, sier Hallem.

– Vi ber om at velgerne gir sin støtte til vår politikk og vil forhandle på bakgrunn av valgresultatet, poengterer han.

Saken fortsetter under bildet.

Tomas Iver Hallem er Senterpartiets fylkesordførerkandidat i Trøndelag.

Tomas Iver Hallem er Senterpartiets fylkesordførerkandidat i Trøndelag.

Pressefoto

LO-spørsmålene

LO i Trøndelag har stilt de politiske partiene om en rekke spørsmål. Her har Senterpartiet svart langt nærmere Ap enn Høyre.

– Her snakker vi om spørsmål knyttet til arbeidslivet, hvor Arbeiderpartiet har svart det samme som oss. Vi ligger begge nærme LO i de spørsmålene de har stilt.

– Senterpartiet kaller seg den tydeligste opposisjonen til dagens regjering. Hvordan vil det være å samarbeide med regjeringspartiene?

ph

– Det er forskjell på nasjonal og regional og lokal politikk. Vi er en ny valgkrets i Trøndelag. Vi ønsker at velgerne skal kunne stemme på et grønt sentrumsparti som ser hele Trøndelag. Det skal gi oss kraft når vi skal få gjennomslag for vår politikk og finne en alliansepartner.

Arbeiderpartiet sliter i distriktspolitikken, de har gått med på flere reformer som vi har vært i mot, som for eksempel politireformen. Det hjelper lite å snu noen dager før valget. Lensmannskontorene er borte, sier Hallem.

– Er posisjon eller politikk viktigst?

– Det viktigste er å få gjennomslag for vår politikk. At vi som Arbeiderpartiet må ha posisjoner for å få gjennomført vår politikk, er ikke noe nytt, mener Hallem.

Hvis Sp bytter side

Med klar adresse til Senterpartiet mener leder i Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Skurdal Hopsø, at uansett hva Senterpartiet og Høyre sier, blir det mer Høyre- og Frp-politikk om Senterpartiet bytter side.

Ap-politikeren mener at Høyre på bakgrunn av både politisk handling og uttalelser viser at partiet kommer til å kutte i videregående opplæring og administrasjon til fordel for fylkesveier og asfalt.

– Det blir den aller største konsekvensen hvis Senterpartiet velger blå side, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

En annen konsekvens av å velge borgerlig side, vil vise seg innen kravene for kjøp av varer og tjenester i fylkeskommunen, mener Hopsø.

– I fjor vedtok fylkeskommunen et anskaffelsesreglement som stiller gode og nødvendig strenge krav til innkjøp, noe Høyre stemte mot. Det går blant annet på å stille krav om et visst antall lærlinger. Høyre stemte også mot å ansette en LO-koordinator i fylket, sier Skurdal Hopsø til FriFagbevegelse.

ph

Utfordre regjeringen

Hopsø mener også at Trøndelag står sterkest med et styre som utfordrer den borgerlige regjeringen.

– Trøndelag har i dag har en sammensetning som i nesten alle saker utfordrer regjeringens politikk. Med flertall for oss, vil fylket få en ombudsrolle for Trøndelag opp mot regjeringens politikk. Hvis Senterpartiet går til høyresiden, risikerer vi et Trøndelag som i større grad gjør som regjeringen sier, mener Ap-fylkeslederen.

For Trøndelag Ap er videregående skole en førsteprioritet.

– Vi vil få mindre og mindre penger å rutte med. Det vil bli harde prioriteringer. For oss er videregående skole førsteprioritet. Administrasjonen er allerede sårbar. Hvis den skal kuttes, står det i motkraft til det som var utgangspunktet ved sammenslåingen av sør og nord. Man skulle ta vare på og bygge opp under fylkeskommunen. Vi må ha ansatte både i Steinkjer og Trondheim. Høyresiden vil se på lokaliseringen. Vi er garantister for at den vil bestå begge steder, mener Skurdal.

Hva sier Høyre?

Fylkesordførerkandidat for Høyre, Pål Sæther Eiden, mener det har mindre konsekvenser for Senterpartiet å velge blå side enn det Arbeiderpartiet frykter.

– Det er ikke veldig stor forskjell på Senterpartiet og høyresiden i Trøndelag, sier Pål Sæther Eiden til FriFagbevegelse.

– Vi vil bruke mer penger på vei. Og så ønsker vi å knytte den videregående skolen mer opp mot det lokale næringslivet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Pål Sæther Eiden er fylkesordførerkandidat for Høyre i Trøndelag.

Pål Sæther Eiden er fylkesordførerkandidat for Høyre i Trøndelag.

Marius Krogstad Aune via Wikimedia Commons

Han mener også at dagens regime i Trøndelag har kuttet for mye i kollektivtransporten, og har brukt alt for lite på vedlikeholdet av veiene.

Samtidig mener han at administrasjonen i fylket kan kuttes med 20 prosent i tråd med det rådmannen har antydet.

Hverken innkjøpsmakt eller bruken av lærlinger er noe stridstema, mener han.

ph

En spørreundersøkelse foretatt av LO i Trøndelag viser imidlertid større forskjeller. Mens Ap og Senterpartiet står sammen i mange spørsmål, svarer Høyre annerledes på områder som for eksempel midlertidige ansettelser og anbudsordninger i arbeidet for et seriøst arbeidsliv.

Søndag som fridag?

Høyre sier nei til søndag som en felles fridag og nei til å doble fagforeningsfradraget. Det siste har ikke Senterpartiet tatt stilling til - men partiet sentralt har en klar mening til fordel for dette.

Høyre svarer også nei på spørsmål om å bevare et desentralisert skoletilbud og nei til å begrense velferd til offentlig regi. Høyre mener skolene må bygge på det behovet som det lokale næringslivet har, og ønsker det som kalles profilskoler.

Problemet til Høyre er også at partiet kan bli mindre enn Senterpartiet.

– Jeg er Høyres fylkesordførerkandidat. Det går vi til valg på, og vi forhandler ikke i forkant. Det er ingen sykehusstrid i fylket, private kjører bussene, veivedlikeholdet er allerede privatisert. Det er ikke aktuelt å privatisere andre tjenester fylket har ansvar for, sier Sæther Eiden.

– Snorklipper for borgerlig politikk

Kristian Tangen, regionsekretær for LO i Trøndelag, anbefaler ikke sine medlemmer å stemme på Senterpartiet, fordi det kan være en stemme på et borgerlig styre.

– En meningsmåling lokalt viser at bare 26 prosent støtter regjeringens politikk. Vår frykt er at Senterpartiet skal bli en snorklipper for regjeringens politikk, sier han til FriFagbevegelse.

Først og fremst frykter LO en endring av skolestrukturen.

ph

– Det sittende regimet har garantert for de videregående skolene i distriktet. I en presset fylkesøkonomi har høyresiden pekt på at det ikke er viktig for dem å beholde dagens skoler.

– Det er i distriktene verdiene skapes. Det er utrolig viktig for næringslivet at de har en videregående skole nært der folk bor og som er dimensjonert for hva næringslivet trenger, mener Tangen.

– Den siste meningsmålingen viser at de fire regjeringspartiene får en oppslutning på 26 prosent. Det er ikke et rop om mer av regjeringens politikk, sier Kristian Tangen.

Et annet interessant poeng: Den samme målingen viser et rødgrønt flertall – selv uten Senterpartiet. Tangen mener likevel at man ønsker et stort og styringsdyktig flertall i Trøndelag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.08.2019
10:43
21.08.2019 11:50Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker