JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hva skjer i Trøndelag de fire neste år? Senterpartiets veivalg kan bli avgjørende for politikken.

Hva skjer i Trøndelag de fire neste år? Senterpartiets veivalg kan bli avgjørende for politikken.

Ole Palmstrøm

Lokalvalget i Trøndelag:

Hvordan vil folk merke det om Senterpartiet i Trøndelag velger borgerlig side? Slik svarer politikerne

Ap vil satse på skole og seriøst arbeidsliv, og Høyre på veier, vedlikehold og kutt i administrasjonen. Senterpartiet vil ha tjenester nær folk. Men sammen med hvem?


21.08.2019
10:43
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

Hvordan vil det gå med de videregående skolene i Trøndelag om Senterpartiet skal samarbeide med Høyre? Og blir det nedbemanning i fylkeskommunen?

Debatten raser i det nye storfylket, men Senterpartiet vil ikke si om de velger et samarbeid mot høyresiden eller venstresiden.

Arbeiderpartiets Tore O. Sandvik har vært fylkesordfører i 16 år. Om han får fire nye år, avhenger av Senterpartiets Tomas Iver Hallem.

Vil ikke svare

– Vi går til valg på vår egen politikk. Vi har uttalt at vi garanterer skolestrukturen i fylket. Og at vi må ha bedre veier og nett-tilgang til alle husstander i fylket, sier Senterpartiets Tomas Iver Hallem til FriFagbevegelse.

– Vi er et selvstendig parti som går til valg for å få gjennomslag for mest mulig Senterparti-politikk. Vi vil argumentere for vår politikk for å prøve å nå flest mulig velgere, legger han til.

ph

– Står dere nærmest Høyre eller Arbeiderpartiet?

– Det er vanskelig å definere. Vi har samarbeidet med Arbeiderpartiet i den siste perioden. Men i det som var det gamle Nord-Trøndelag, samarbeidet tidligere Ap med Høyre. Og Arbeiderpartiet har samarbeidet med Høyre i flere kommuner som Oppdal, Verdal og Namsos, sier Hallem.

– Vi ber om at velgerne gir sin støtte til vår politikk og vil forhandle på bakgrunn av valgresultatet, poengterer han.

Saken fortsetter under bildet.

Tomas Iver Hallem er Senterpartiets fylkesordførerkandidat i Trøndelag.

Tomas Iver Hallem er Senterpartiets fylkesordførerkandidat i Trøndelag.

Pressefoto

LO-spørsmålene

LO i Trøndelag har stilt de politiske partiene om en rekke spørsmål. Her har Senterpartiet svart langt nærmere Ap enn Høyre.

– Her snakker vi om spørsmål knyttet til arbeidslivet, hvor Arbeiderpartiet har svart det samme som oss. Vi ligger begge nærme LO i de spørsmålene de har stilt.

– Senterpartiet kaller seg den tydeligste opposisjonen til dagens regjering. Hvordan vil det være å samarbeide med regjeringspartiene?

ph

– Det er forskjell på nasjonal og regional og lokal politikk. Vi er en ny valgkrets i Trøndelag. Vi ønsker at velgerne skal kunne stemme på et grønt sentrumsparti som ser hele Trøndelag. Det skal gi oss kraft når vi skal få gjennomslag for vår politikk og finne en alliansepartner.

Arbeiderpartiet sliter i distriktspolitikken, de har gått med på flere reformer som vi har vært i mot, som for eksempel politireformen. Det hjelper lite å snu noen dager før valget. Lensmannskontorene er borte, sier Hallem.

– Er posisjon eller politikk viktigst?

– Det viktigste er å få gjennomslag for vår politikk. At vi som Arbeiderpartiet må ha posisjoner for å få gjennomført vår politikk, er ikke noe nytt, mener Hallem.

Hvis Sp bytter side

Med klar adresse til Senterpartiet mener leder i Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Skurdal Hopsø, at uansett hva Senterpartiet og Høyre sier, blir det mer Høyre- og Frp-politikk om Senterpartiet bytter side.

Ap-politikeren mener at Høyre på bakgrunn av både politisk handling og uttalelser viser at partiet kommer til å kutte i videregående opplæring og administrasjon til fordel for fylkesveier og asfalt.

– Det blir den aller største konsekvensen hvis Senterpartiet velger blå side, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

En annen konsekvens av å velge borgerlig side, vil vise seg innen kravene for kjøp av varer og tjenester i fylkeskommunen, mener Hopsø.

– I fjor vedtok fylkeskommunen et anskaffelsesreglement som stiller gode og nødvendig strenge krav til innkjøp, noe Høyre stemte mot. Det går blant annet på å stille krav om et visst antall lærlinger. Høyre stemte også mot å ansette en LO-koordinator i fylket, sier Skurdal Hopsø til FriFagbevegelse.

ph

Utfordre regjeringen

Hopsø mener også at Trøndelag står sterkest med et styre som utfordrer den borgerlige regjeringen.

– Trøndelag har i dag har en sammensetning som i nesten alle saker utfordrer regjeringens politikk. Med flertall for oss, vil fylket få en ombudsrolle for Trøndelag opp mot regjeringens politikk. Hvis Senterpartiet går til høyresiden, risikerer vi et Trøndelag som i større grad gjør som regjeringen sier, mener Ap-fylkeslederen.

For Trøndelag Ap er videregående skole en førsteprioritet.

– Vi vil få mindre og mindre penger å rutte med. Det vil bli harde prioriteringer. For oss er videregående skole førsteprioritet. Administrasjonen er allerede sårbar. Hvis den skal kuttes, står det i motkraft til det som var utgangspunktet ved sammenslåingen av sør og nord. Man skulle ta vare på og bygge opp under fylkeskommunen. Vi må ha ansatte både i Steinkjer og Trondheim. Høyresiden vil se på lokaliseringen. Vi er garantister for at den vil bestå begge steder, mener Skurdal.

Hva sier Høyre?

Fylkesordførerkandidat for Høyre, Pål Sæther Eiden, mener det har mindre konsekvenser for Senterpartiet å velge blå side enn det Arbeiderpartiet frykter.

– Det er ikke veldig stor forskjell på Senterpartiet og høyresiden i Trøndelag, sier Pål Sæther Eiden til FriFagbevegelse.

– Vi vil bruke mer penger på vei. Og så ønsker vi å knytte den videregående skolen mer opp mot det lokale næringslivet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Pål Sæther Eiden er fylkesordførerkandidat for Høyre i Trøndelag.

Pål Sæther Eiden er fylkesordførerkandidat for Høyre i Trøndelag.

Marius Krogstad Aune via Wikimedia Commons

Han mener også at dagens regime i Trøndelag har kuttet for mye i kollektivtransporten, og har brukt alt for lite på vedlikeholdet av veiene.

Samtidig mener han at administrasjonen i fylket kan kuttes med 20 prosent i tråd med det rådmannen har antydet.

Hverken innkjøpsmakt eller bruken av lærlinger er noe stridstema, mener han.

ph

En spørreundersøkelse foretatt av LO i Trøndelag viser imidlertid større forskjeller. Mens Ap og Senterpartiet står sammen i mange spørsmål, svarer Høyre annerledes på områder som for eksempel midlertidige ansettelser og anbudsordninger i arbeidet for et seriøst arbeidsliv.

Søndag som fridag?

Høyre sier nei til søndag som en felles fridag og nei til å doble fagforeningsfradraget. Det siste har ikke Senterpartiet tatt stilling til - men partiet sentralt har en klar mening til fordel for dette.

Høyre svarer også nei på spørsmål om å bevare et desentralisert skoletilbud og nei til å begrense velferd til offentlig regi. Høyre mener skolene må bygge på det behovet som det lokale næringslivet har, og ønsker det som kalles profilskoler.

Problemet til Høyre er også at partiet kan bli mindre enn Senterpartiet.

– Jeg er Høyres fylkesordførerkandidat. Det går vi til valg på, og vi forhandler ikke i forkant. Det er ingen sykehusstrid i fylket, private kjører bussene, veivedlikeholdet er allerede privatisert. Det er ikke aktuelt å privatisere andre tjenester fylket har ansvar for, sier Sæther Eiden.

– Snorklipper for borgerlig politikk

Kristian Tangen, regionsekretær for LO i Trøndelag, anbefaler ikke sine medlemmer å stemme på Senterpartiet, fordi det kan være en stemme på et borgerlig styre.

– En meningsmåling lokalt viser at bare 26 prosent støtter regjeringens politikk. Vår frykt er at Senterpartiet skal bli en snorklipper for regjeringens politikk, sier han til FriFagbevegelse.

Først og fremst frykter LO en endring av skolestrukturen.

ph

– Det sittende regimet har garantert for de videregående skolene i distriktet. I en presset fylkesøkonomi har høyresiden pekt på at det ikke er viktig for dem å beholde dagens skoler.

– Det er i distriktene verdiene skapes. Det er utrolig viktig for næringslivet at de har en videregående skole nært der folk bor og som er dimensjonert for hva næringslivet trenger, mener Tangen.

– Den siste meningsmålingen viser at de fire regjeringspartiene får en oppslutning på 26 prosent. Det er ikke et rop om mer av regjeringens politikk, sier Kristian Tangen.

Et annet interessant poeng: Den samme målingen viser et rødgrønt flertall – selv uten Senterpartiet. Tangen mener likevel at man ønsker et stort og styringsdyktig flertall i Trøndelag.

21.08.2019
10:43
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker